Kansainvälisiä tutkijavieraita Pyhäjärvellä

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin maanalaisen fysiikan tutkimusryhmän (CUPP) vieraana Pyhäjärvelle 14.–16.3.2017 on tutkijoita Venäjän tiedeakatemian ydintutkimusinstituutista ja Moskovan fysiikan ja tekniikan instituutista.

Kansainvälisen tutkimusyhteistyön lisäksi vierailuun kuuluu tutustuminen Pyhäjärven Pyhäsalmen kaivokseen perustetun Callio Lab -keskuksen tutkimustilaan Lab 2 ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin ydin- ja hiukkasfysiikan tutkimuksessa. Lab 2 sijaitsee 1 430 metrin syvyydessä. Vierailu on osa pitkään jatkunutta tutkimusryhmien välistä yhteistyötä, joka on perustunut Oulun yliopiston ja venäläisten instituuttien välille solmittuihin tutkimusyhteistyösopimuksiin.

Ydintutkimusinstituutti INR on Venäjän tiedeakatemian alainen tutkimuslaitos, jossa tutkitaan muun muassa hiukkasfysiikkaa, kosmista säteilyä ja neutriinofysiikkaa. Instituutti on perustettu vuonna 1970 ja sen palveluksessa on noin 1 300 tieteentekijää. Sillä on tutkimuslaitoksia Moskovassa, Troitskissa (hiukkasfysiikan tutkimuskeskus), Siperiassa (Baikal Deep-Underwater Neutrino Telescope) ja Kaukasuksella (maanalainen laboratorio, Baksan Neutrino Observatory).

Moskovan fysiikan ja tekniikan instituutti MIPT on yksi johtavista tekniikan ja fysiikan alan yliopistoista Venäjällä. Se on monialaista korkeakoulutusta tarjoava instituutti, jossa on myös paljon kansainvälisiä opiskelijoita. MIPT on yksi Venäjän valtion Proekt 5-100 -hankkeeseen valituista korkeakouluista. Hankkeen tarkoituksena on saada viisi venäläistä korkeakoulua maailman korkeakoululistauksen sadan joukkoon.

 

Viimeksi päivitetty: 14.3.2017