Innovatiivista valoa innovatiivisiin tiloihin

Mia Pujolin opinnäytetyö ”Lighting at the End of the Tunnel-The Design of Adaptive and Intelligent Lighting for an Underground Workspace” (2019) tutkii älykkään valaistuksen ja järjestelmien käytön mahdollisuuksia maanalaisissa tiloissa ja tarjoaa tieteelliseen tutkimukseen perustuvan näkemyksen, jolla luotaisiin paras mahdollinen ympäristö erilaisille käyttäjille. Opinnäytetyö käsittelee aihetta ensisijaisesti tilojen käyttäjän näkökulmasta, mutta kiinnittää myös huomiota älykkään valaistusjärjestelmän muihin mahdollisuuksiin.

Maanalaisten tilojen käytössä haasteet liittyvät usein asenteisiin paikoista, joihin ei pääse luonnonvaloa. Näihin voidaan vastata Pujolin ideoiden kaltaisilla innovatiivisilla ratkaisuilla. Opinnäytetyössään Pujol käsittelee sekä valaistuksen teoreettisia puolia sekä hänen suunnittelemansa kahden valaistusmallin käyttöönottoa Pyhäsalmella sijaitsevan Callio Labin ravintola Retkassa sekä Lab 2 –työtilassa.

Pujolin mukaan valaistuksella on käyttötarkoituksia tarpeellisen turvallisuuden takaavan toimivuuden lisäksi. Epätavallisia työtiloja voidaan hyödyntää innovatiivisten järjestelmien avulla, kuten Pujolin esittämällä dataa siirtävällä järjestelmällä. Siinä älykäs valaistus on vuorovaikutuksessa Callion käyttäjien kanssa rannekkeiden, sensorien, reaaliaikaisen data-analyysin ja valmiiden ohjelmistojen avulla luodakseen ensiluokkaisen työympäristön. Service desk valvoo dataa ja reagoi välittömästi muutoksiin käyttäjien tunnetilassa ja tarpeissa, mikä parantaa heidän kokemustaan. Käytännön esimerkkejä tästä ovat valaistuksen värisävyn muuttaminen lämpimämmäksi lievittääkseen Calliossa vierailevien stressiä maan alla olemisesta. Lisäksi järjestelmä vastaa ilmanlaadusta sekä lämmityksestä ja takaa sillä tuotteliaan ympäristön.  

 

Visio Calliosta

Visiossaan Pujol loi Retkasta joustavan tilan, jonne voidaan luoda valaistuksilla erilaisia tunnelmia tilan käyttäjien erilaisia tarkoituksia varten. Retkassa älykkään valaistusjärjestelmän sensorit tunnistavat lähestyvät käyttäjät ja muuttavat valaistusta kellonajan ja käyttäjästä kerätyn datan mukaan. Kerätyt tiedot ja saatu palaute jopa ohjaavat käyttäjiä tekemään fysiologisesti järkeviä valintoja ruoan suhteen, luovat yhteyden ulkomaailmaan heijastamalla ajantasaisen sääanimaation ravintolaan ja virkistävät käyttäjiä lisäämällä tarpeen mukaan valon määrää. Vaikka valo tuo mukavuutta tiloihin, se myös kannustaa käyttäjiä pitämään tauot sopivan pituisina muuttamalla valoja kirkkaammaksi tauon loputtua.

Suunnitelmassaan Pujolilla on tarkoitus muuttaa Lab 2 tilaksi, jossa voidaan työskennellä usealla eri tavalla ja jonne voidaan joustavasti sijoittaa erikokoisia- ja muotoisia laitteita. Tilassa älykäs valaistus takaa tuottavan työympäristön esimerkiksi muuttamalla valaistusta neutraalimmaksi luodakseen rennon tunnelman brainstormille, kun samalla Lab 2:n toiset ominaisuudet, kuten äänieristeet, takaavat rauhallisen työpisteen. Järjestelmä myös helpottaa valaistuksen säätelyllä muun muassa huoltotöiden tekemistä.

 

Älykäs valaistus tulevaisuuden ratkaisuna

Nämä vaikutukset keskittyvät pääosin käyttäjän kokemukseen, mutta tilanteeseen mukautuvalla valaistuksella on myös energiankäyttöä ja sen kuluja vähentäviä etuja. Pujolin mukaan valaistus toimii Calliossa tällä hetkellä 24 tuntia päivässä turvallisuuden ja käyttäjien mukavuuden takia, mutta älykkään valaistusjärjestelmän ja himmentyvien valojen avulla valon voimakkuus voitaisiin pienentää 20 prosenttiin, kun tiloja ei käytetä. Tämä johtaisi kestävämpään energian kulutukseen sekä valaistuksen tehokkaampaan käyttöön.

Älykäs valaistus tuo enemmän mahdollisuuksia käyttää haastavia maanalaisia tiloja: riippumatta siitä, onko kyseessä tavallinen työpäivä, liiketapaaminen tai vapaa-ajan tapahtuma, maanalainen tila voi olla sopiva tila useille kaupallisille käyttötarkoituksille. Vuorovaikutteisen käyttäjädatan avulla älykkään valaistuksen järjestelmä saa aikaan mukavan kokemuksen, jota ei usein yhdistetä maan alla olemiseen, ja kannustaa maanalaisten tilojen innovatiiviseen käyttöön.

 

Lue koko opinnäytetyö tästä

Viimeksi päivitetty: 30.7.2019