Uutiset

5.12.2019 Uutinen

Kohdun lihaskasvainten ja endometrioosin taustalta paljastui yhteisiä geenejä

Naisten kahden yleisimmän synnytinelinsairauden, kohdun lihaskasvainten eli myoomien ja endometrioosin, taustalla vaikuttaa yhteisiä geenejä. Arvostetussa Nature Communications -lehdessä julkaistu havainto vie alan perustutkimusta harppauksen eteenpäin ja voi avata täysin uusia mahdollisuuksia myös lääkehoitojen kehittämiseen. 

4.12.2019 Uutinen

Maantiede terveyspalvelujen avuksi

Oulun yliopiston SOLOGS-hanke selvittää Pohjois-Pohjanmaan sote-palvelujen parasta sijaintia ja järkevintä logistiikkaa. Syksyllä 2020 päättyvän hankkeen tulokset herättävät jo kiinnostusta.

2.12.2019 Uutinen

Väitös: Uniapnea luultua yleisempää aivoinfarktipotilailla

LL Jaana Huhtakankaan väitöstutkimuksessa uniapnea todettiin yli 90 prosentilla aivoinfarktipotilaista. Puolen vuoden seurannassa uniapnean määrä pysyi edelleen korkeana, ja se vaikeutui suurimmalla osalla potilaista.

22.11.2019 Uutinen

Uusi työkalu auttaa arvioimaan digitaalisten terveyspalveluiden soveltumista käytäntöön

Oulun yliopiston ja kansallisen hoitoteknologioiden arviointi (HTA) -koordinaatioyksikön eli FinCCHTA:n asiantuntijat ovat kehittäneet työkalun, jonka avulla voidaan aiempaa luotettavammin arvioida erilaisten digitaalisten terveyspalvelujen, kuten mobiilisovellusten sekä tekoäly- ja robotiikkaratkaisujen, soveltuvuutta terveydenhuollon käyttöön.

22.11.2019 Uutinen

MRC Oulun tutkimusryhmien iltapäivä 21.11.2019

MRC Oulu, joka on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun yliopiston yhteistyöorganisaatio, järjesti eilen 21.11.2019 iltapäivätilaisuuden MRC Oulun tutkimusryhmien johtajille ja tutkijoille

21.11.2019 Uutinen

Diabeetikko ei hyödy sydämen rytmihäiriötahdistimesta

Laajan eurooppalaisen monikeskustutkimuksen mukaan diabetesta sairastavat potilaat eivät hyödy sydämen rytmihäiriötahdistimesta.

20.11.2019 Uutinen

Neljännesvuosisata lasten diabetestutkimusta

Vuosittain noin 600 alle 15-vuotiasta suomalaislasta sairastuu tyypin 1 diabetekseen. Määrä on väkilukuun suhteutettuna korkein maailmassa. DIPP-tutkimuksessa on kerätty jo 25 vuotta tietoa tekijöistä, joilla saattaa olla merkitystä lasten diabetekseen sairastumisen kannalta. Virusten epäillään olevan suuressa roolissa.

17.11.2019 Uutinen

Eero Kajantie on vuoden keskosvaikuttaja

Valtakunnallinen Keskosvanhempien yhdistys Kevyt on nimennyt professori Eero Kajantien vuoden keskosvaikuttajaksi.

13.11.2019 Uutinen

Lapset perheineen auttavat tyypin 1 diabeteksen salaisuuden selvittämisessä

Lapset perheineen auttavat tyypin 1 diabeteksen salaisuuden selvittämisessä  

13.11.2019 Uutinen

DigiHealthin tavoitteena käytännön sovellukset

Digitaalinen terveysteknologia on yksi Oulun yliopiston keskeisimmistä tutkimusteemoista. DigiHealth-hanke vie alan tutkijat myös Oysin käytäville.

8.11.2019 Uutinen

Lasten tehohoito Suomessa on laadukasta

Lasten tehohoidon pitkäaikaistulokset ovat Suomessa hyvällä tasolla. Elämänlaatu on hyvä valtaosalla lapsista viiden vuoden kuluttua tehohoidosta. Enemmistö myös vaikeita sairauksia sairastavista lapsista pärjää hyvin.

1.11.2019 Uutinen

Optimistinen sillanrakentaja

Petri Kulmala ei haluaisi ajatella yliopistoa ja sairaalaa erillisinä instituutioina. Yhteistyö ja yhdessä tekeminen ovat lääketieteen koulutuksen professorille tärkeitä arvoja.

17.10.2019 Uutinen

Säännöllinen liikunta näkyy jo nuorena sydänterveydessä – kevyestäkin liikunnasta hyötyä

Tuoreen kutsuntaikäisillä tehdyn oululaistutkimuksen mukaan jo kevyellä fyysisellä aktiivisuudella on edullisia vaikutuksia nuorten miesten sydänterveyteen. Säännöllinen liikunta lisää sydämen sykevaihtelua, joka kuvaa sydämen hermostollista säätelyä ja on merkki sydämen hyvästä terveydestä.

11.10.2019 Uutinen

Ulla Puistolasta vuoden syöpälääkäri

Syöpäsäätiö on valinnut vuoden 2019 syöpälääkäriksi ylilääkäri Ulla Puistolan Oulusta. Vuoden syöpähoitajaksi valittiin psykoterapeutti Florence Schmitt Turusta. Syöpäsäätiön 5000 euron tunnustuspalkinnot myönnettiin Roosa nauha -päivänä 11. lokakuuta.

9.10.2019 Uutinen

Verinäytteestä määritettävästä neurofilamentista uusi työkalu otsalohkodementian ja psykiatristen sairauksien erotusdiagnostiikkaan

Otsalohkodementian varhaiset oireet tulkitaan usein virheellisesti psykiatrisen sairauden oireiksi. Neurofilamenttimittaus verinäytteestä voi auttaa erottamaan nämä sairaudet toisistaan, osoittaa Journal of Neurology -lehdessä julkaistu Itä-Suomen yliopiston ja Oulun yliopiston tutkimus.

1.10.2019 Uutinen

Lääkäreiden ja hammaslääkäreiden valatilaisuudessa juhlittiin jo 23. kertaa

Yhteensä 100 lääkäriä ja 29 hammaslääkäriä vannoi lääkärinvalan juhlavissa tunnelmissa.

26.9.2019 Uutinen

Ikääntyneiden lääkehoidon turvallisuudessa puutteita

Lääkehoidon ohjeista ja suosituksista poikkeaminen on yleistä ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa, osoittaa tuore väitöstutkimus.

18.9.2019 Uutinen

Oulun yliopistollinen sairaala, Oulun yliopisto, Oulun kaupunki ja lääkeyhtiö MSD solmivat yhteistyösopimuksen

Yhteistyö vahvistaa Oulun asemaa kansainvälisenä digitalisoituvan terveysalan osaamiskeskittymänä.

6.9.2019 Uutinen

Aikuisiän lihavuudelle altistavien geneettisten tekijöiden vaikutus alkaa varhaislapsuudessa

Eri geneettiset tekijät selittävät painoindeksissä tapahtuvia muutoksia eri ikäkausina, osoittaa tuore tutkimus.

26.8.2019 Uutinen

Opinto-oikeuden hakeminen erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutukseen 2.-13.9.2019

Valinta erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutukseen uudistui vuoden 2019 alussa.

20.8.2019 Uutinen

Verestä löydettiin 14 elinajanodotteeseen liittyvää merkkiainetta – ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa

Oulun yliopiston tutkijat mukana löytämässä verestä aineenvaihdunnan merkkiaineita, jotka liittyvät riskiin menehtyä seuraavien 5–10 vuoden aikana. Havainnoista voi olla hyötyä esimerkiksi sydänsairauspotilaille.

19.8.2019 Uutinen

Säännöllinen kuntoliikunta parantaa aikuisten astman tasapainoa – hengästyttävää liikuntaa ei kannata välttää

Oulun yliopiston tutkijat havaitsivat, että kuntoliikunta vähentää astmaatikkojen hengenahdistusta ja keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tarvetta.

5.8.2019 Uutinen

Ikäkausitutkimuksella uutta tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksista

On tuttua, että äidin tupakointi raskauden aikana vaikuttaa lapsen terveyteen monella tavalla. Laajassa syntymäkohorttitutkimuksessa on käynyt ilmi, että äidin tupakoinnilla on vaikutusta myös lapsen tuki- ja liikuntaelinperäisen kivun kokemiseen teini-ikäisenä.