Uutiset

8.2.2021 Uutinen

Sepelvaltimotautia sairastava hyötyy liikunnasta myös pakkasessa

Suositusten mukainen terveysliikunta laskee verenpainetta liikunnan jälkeen sepelvaltimotautia sairastavilla myös pakkaskeleillä, osoittaa Oulun yliopiston tutkimus. Staattinen lihastyö kylmässä voi kuitenkin nostaa aortan verenpainetta liikunnan jälkeen. Tulokset auttavat tukemaan sepelvaltimotautia sairastavien ympärivuotista liikuntaa ja ohjaamaan turvalliseen liikkumiseen myös talvella.

5.2.2021 Uutinen

Laaja kohorttitutkimus selvittää koronapandemian vaikutuksia keski-ikäisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin 

Oulun yliopiston tutkijat ovat alkaneet selvittää koronapandemian vaikutuksia vuonna 1966 syntyneisiin Pohjois-Suomen syntymäkohortin jäseniin. Tutkittavat ovat nyt 55-vuotiaita.   

22.1.2021 Uutinen

Polku yrittäjyyteen ja korkeakoulutukseen alkaa varhain – lapsuudenaikaiset tekijät yhteydessä työuraan ja työhyvinvointiin keski-iässä

Lapsuudenaikaiset sosiaaliset investoinnit, kuten panostukset koulutukseen sekä kasvuympäristön asenneilmasto, muovaavat tulevaa työuraa. Varhaislapsuudessa äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen ennustaa päätymistä yrittäjän tai korkeakoulutetun uralle. Maanviljelijäperheessä kasvaminen ennustaa yrittäjyyttä ja oma hyvä koulumenestys korkeakoulutusta.

21.1.2021 Uutinen

Lastentautien tutkimussäätiöltä merkittävä lahjoitus Oulun yliopistolle

Oulun yliopisto saa yhteensä 225 000 euron lahjoituksen Lastentautien tutkimussäätiöltä. 

7.1.2021 Uutinen

Kouluttajalääkärit aloittivat toimintansa

OYS ja Oulun yliopisto ovat yhteistyössä käynnistäneet kouluttajalääkäritoiminnan.

21.12.2020 Uutinen

Elinympäristön vihreys kannustaa keski-ikäisiä liikkumaan

Vihreä asuinympäristö kannustaa keski-ikäisiä liikkumaan, osoittaa Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan yhteinen tutkimus. Asuminen vihreässä ympäristössä lisää etenkin kevyttä liikkumista, ja vaikutus on erityisen selvä miehillä.

21.12.2020 Uutinen

Ouluun rakennetaan ainutlaatuinen lääketieteellisen kuvantamisen testilaboratorio

Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu perustavat lääketieteellisen kuvantamisen opetus- ja testilaboratorion. Suomessa ainutlaatuinen testausympäristö tarjoaa alan tutkijoille ja yrityksille monipuoliset mahdollisuudet testata ja kehittää uusia laitteita ja kuvantamismenetelmiä.

18.12.2020 Uutinen

Uusi väestöterveystieteen maisteriohjelma yhdistää lääketieteen ja datatieteet

Yhteishaku Oulun yliopiston 23 englanninkieliseen tutkinto-ohjelmaan on 7. - 20.1.2021. Mukana on viisi uutta kansainvälistä koulutusohjelmaa: kestävää kemiaa, osaajia ICT-alalle sekä ja datatieteitä yhdistettynä business-osaamiseen. Uudesta  Epidemiology and Biomedical Data Science -maisterikoulutuksesta valmistuneilla on todella laajat, kansainväliset uramahdollisuudet.

9.12.2020 Uutinen

Aivot sykkivät eri tavalla Alzheimerin taudissa

Oulun yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän havaita aivojen puhdistusjärjestelmässä tapahtuvia muutoksia. Tutkimuksessa osoitettiin, että Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla aivojen verisuonten sykintä eli pulsaatiot eroavat terveistä verrokeista. Löytö mahdollistaa uudenlaisten hoitojen ja diagnostisten välineiden kehittämisen muistisairauksiin.

3.12.2020 Uutinen

Tekoäly ja tietokonemallinnus mullistavat alaselkäkivun tutkimuksen

Oulun yliopisto osallistuu laajaan kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään muun muassa tekoälyn ja tietokonemallinnuksen avulla välilevyrappeuman merkitystä alaselkäkivussa. Euroopan komission rahoituksella hankkeeseen palkataan varhaisvaiheen tutkijoita, jotka koulutetaan soveltamaan hankkeessa oppimaansa myös muihin kansansairauksiin.

2.12.2020 Uutinen

Automatisoitu ja liikuteltava röntgenlaite parantamaan ja nopeuttamaan terveyspalveluja

Tapaturma kuten kaatuminen laskettelurinteessä vaatii yleensä potilaan kipeytyneen raajan röntgenkuvausta ja sitä varten matkaa lähimpään sairaalaan tai päivystävään terveyskeskukseen. Lähitulevaisuudessa kuvantamispalvelut voidaan tuoda lähemmäksi potilasta.

27.11.2020 Uutinen

Kansallinen neurokeskus kokoaa neurotieteiden tutkimuksen

Kaikki tieto suomalaisesta neurotieteiden tutkimuksesta kootaan yhteen paikkaan, Kansalliseen neurokeskukseen. Neurokeskus on yhteistyöverkosto, joka luo uuden toimintaympäristön tutkijoille ja sidosryhmille ja parantaa neuro- ja aivosairauksiin liittyvän tutkimuksen näkyvyyttä ja tiedon saatavuutta. Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat mukana keskuksen toiminnassa.

26.11.2020 Uutinen

Professori Timo Jämsästä IUPESM Fellow

Oulun yliopiston lääketieteen tekniikan professori Timo Jämsä on saanut merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen.

18.11.2020 Uutinen

Oireilu kylmässä ennustaa sairastavuutta ja kuolleisuutta

Kylmän sään aiheuttamat sydän- ja hengitystieoireet ennustavat suurempaa sairastavuutta ja kuolleisuutta. Tutkijat yllätti havainto, että kylmään säähän liittyvä oireilu lisäsi sairastavuutta ja kuolleisuutta terveillä henkilöillä. Tieto käy ilmi Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksessa tehdystä tutkimuksesta.

2.11.2020 Uutinen

Nature-julkaisu polven nivelrikon hoitosuosituksista

Kansainvälinen ryhmä polven nivelrikon tutkijoita on laatinut ensimmäistä kertaa yhtenäiset suositukset uusiksi nivelrikon hoito-ohjeiksi. Tulokset on julkaistu Nature Reviews Rheumatology -julkaisussa. Oulun yliopistosta tutkimusryhmässä on mukana professori Ali Mobasheri Lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksiköstä.

26.10.2020 Uutinen

Valmistuville lääkäreille ensimmäistä kertaa valtakunnalliset osaamistavoitteet

Osaamistavoitteet parantavat valmistuvan lääkärin osaamista työelämässä ja potilashoidossa sekä parantavat potilasturvallisuutta. Kaikki Suomen lääketieteelliset tiedekunnat ovat sitoutuneet yhteisiin valmistuvan lääkärin osaamistavoitteisiin.

14.10.2020 Uutinen

Lastentautien tutkimussäätiö palkitsi innovatiivisten leikkausmenetelmien kehittäjän

Lastenkirurgi, dosentti Juha-Jaakko Sinikumpu on saanut Lastentautien tutkimussäätiön 17. Helena ja Niilo Hallman -palkinnon. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi nuorelle, kansainvälisesti ansioituneelle suomalaiselle lastentautien tutkijalle.

9.10.2020 Uutinen

Tutkimus selvittää internetin ja somen käytön yhteyksiä nuorten aikuisten hyvinvointiin

Nuoret aikuiset käyttävät yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa. Viime aikoina sosiaalisen median negatiivisista vaikutuksista hyvinvointiin on alettu puhua aiempaa enemmän, mutta Suomessa asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Oulun yliopiston ja Sosped-säätiön toteuttama kyselytutkimus selvittää nyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia internetin ja sosiaalisen median käytöstä.

6.10.2020 Uutinen

Gorillojen luut auttavat tutkijoita ymmärtämään osteoporoosin alkuperää

Ikääntyvillä naarasgorilloilla ei esiinny luukatoa eli osteoporoosia, kuten niiden lähisukulaisilla ihmisillä. Osteoporoosi on yleinen sairaus etenkin ikääntyvillä naisilla. Tutkimustuloksella saattaa olla merkitystä tutkittaessa ikään liittyviä sairauksia.

24.9.2020 Uutinen

Tutkimus selvittää, voiko korvatulehduksia estää ihmisen omalla bakteerilla

Oulun yliopiston tutkimuksessa selvitetään, voiko nenänielun normaalilla hyötybakteerilla estää lasten korvatulehduksia. Korvatulehdusten ennaltaehkäisy vähentäisi merkittävästi lasten antibioottihoitojen tarvetta. Tutkimukseen haetaan 900:aa oululaista päiväkoti-ikäistä lasta.

18.9.2020 Uutinen

Jo 10 minuutin päivittäinen paikallaanolon vähentäminen edistää sydänterveyttä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo 10 minuutin päivittäinen istumiseen tai makoiluun käytetyn ajan vähentäminen vaikuttaa suotuisasti keski-ikäisten sydänterveyteen. Paikallaanolon vaihtamisella kevyeenkin liikkumiseen oli hyviä vaikutuksia sekä veren sokeri-, insuliini- ja rasvahappotasoihin että painoindeksiin.

17.9.2020 Uutinen

Oulun yliopisto avaa viisi uutta kansainvälistä koulutusta: epidemiologiaa, kestävää kemiaa, monialaista business-analytiikkaa ja osaajia ICT-alalle

Kansainvälisen koulutustarjonnan kasvattamisen taustalla on erityisosaamisen kysyntä, ja tutkinto-ohjelmia on suunniteltu sidosryhmiä kuunnellen. Uusien koulutusohjelmien tavoitteena on vahvistaa Oulun yliopiston tarjoaman koulutuksen vetovoimaa. Kansainvälisissä tutkinnoissa opetus tapahtuu kokonaan englanniksi. 

15.9.2020 Uutinen

Painonhallintasovellus pitää ylipainon kurissa – itsemittaaminen tehokasta

Laihduttamiseen liittyviä sovelluksia ja ohjelmia löytyy nykyisin vaikka millä mitalla. Valitettavasti lähes kaikkien sovellusten ongelmana on puuttuva tieteellinen näyttö tehosta. Näin ollen niiden pitkäaikainen vaikutus painoon jää usein epäselväksi ja vähäiseksi. Tieteellinen näyttö on yksi Oulun yliopistossa kehitetyn Onnikka-painonhallintasovelluksen valteista.

4.9.2020 Uutinen

Juhani Junttila MRC Oulun johtajaksi

Professori, tohtori Juhani Junttila (39) on aloittanut Medical Research Center Oulun (MRC Oulu) johtajana.