Uutiset

2.4.2020 Uutinen

LTK:n digikvanttihyppy

Kontinkankaan kampuksella kaikki opiskelijat on siirtyneet kokonaan pois yliopiston tiloista.

2.3.2020 Uutinen

Ei kursseilla ole ilotulituksia – Jäätävän hyvä opettaja Vesa-Matti Pohjanen kertoo, ettei helppoa avainta opettajuuteen ole

Vesa-Matti Pohjanen valittiin vuoden 2019 Jäätävän hyväksi opettajaksi. Hän pyrkii opetuksessaan monipuolisuuteen ja selkeyteen.

2.3.2020 Uutinen

Jäätävän hyvä opettaja 2019 -palkinto patologi Vesa-Matti Pohjaselle

Oulun yliopisto ylioppilaskunta palkitsi lauantaina 29.2.2020 Annos 60 -vuosijuhlassaan lääkiksen Vesa-Matti Pohjasen Jäätävän hyvä opettaja 2019 -palkinnolla.

25.2.2020 Uutinen

Oulun yliopisto mukaan eurooppalaiseen koulutusverkostoon

Oulun yliopisto osallistuu eurooppalaiseen lääketieteen informatiikkaan keskittyvään CeBMI (University-industry educational centre in advanced Biomedical and Medical Informatics) Erasmus+ koulutusv

24.2.2020 Uutinen

Jopa neljännes ikääntyneiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynneistä johtuu lääkehaitoista

Lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat ovat yksi yleisimmistä sairaalahoitoon johtavista syistä ikääntyneillä sekä yksi yleisimmistä kuolinsyistä länsimaissa. Myös sairaalahoidon aikaiset lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat ovat yleisiä, selviää MSc, proviisori Outi Laatikaisen 6. maaliskuuta tarkastettavasta väitöskirjasta.

18.2.2020 Uutinen

Ensimmäiset Digi-HTA suositukset annettu

Digi-HTA arvioinnissa arvioidaan digitaalisten terveyspalveluiden soveltuvuutta terveydenhuollon käyttöön. Arvioinnissa käydään läpi mm.

10.2.2020 Uutinen

MEDigi päivittää lääketieteen koulutuksen

Oulun yliopiston koordinoima MEDigi-hanke harmonisoi lääketieteen alojen perusopetuksen Suomessa ja kehittää sitä digitalisaation osalta. Jälkimmäinen näkyy niin opetussisällöissä kuin -menetelmissäkin.

7.2.2020 Uutinen

Nikamien koolla ja muodolla mahdollinen yhteys selkäongelmiin

Oulun yliopistossa tehdyn monitieteisen tutkimuksen mukaan nykysuomalaisten selkänikamat eivät ole kasvaneet 200–500 vuotta sitten eläneisiin verrattuna samassa suhteessa vartalon koon kanssa. Nikamien pienemmällä koolla saattaa olla yhteys nykyajan selkäongelmiin.

5.2.2020 Uutinen

Harvinaissairauksien viikon tapahtumat Kontinkankaalla

Harvinaissairauksien viikon tietoiskut

29.1.2020 Uutinen

Suurhankkeessa selvitetään ympäristön ja terveyden välisiä yhteyksiä

Ihmisten elintavat ja elinympäristöt ovat muuttuneet ajan saatossa. Oulun yliopisto johtaa kansainvälistä hanketta, jossa tutkitaan ympäristön ja elintapojen yhteyksiä kroonisiin aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksiin. Hankkeesta tekee merkittävän aiheen lisäksi sen tutkimusaineiston laajuus: Euroopasta mukana on 11 miljoonaa kansalaista.

20.1.2020 Uutinen

CERH tutkijoita mukana New England Journal of Medicinen vuoden 2019 merkittävimpien artikkelien joukkoon valitussa julkaisussa

Kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola ja tutkijatohtori Niilo Ryti ovat kirjoittajina artikkelissa, joka on valittu maailman johtavan lääketieteellisen julkaisun, New England Journal of Medicinen vuoden 2019 merkittävimpien artikkelien joukkoon.

14.1.2020 Uutinen

Kyselyistä hyötyä alaselkäkivun pitkittymisriskin tunnistamisessa

Alaselkäkipu on yleisin yksilölle haittaa ja yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia aiheuttava vaiva, mutta kivun hoidossa on yhä vakavia puutteita. Hoitosuositusten mukaan hoidon tulisi olla psykososiaaliset riskitekijät huomioivaa. Selkäkipuiselle väestölle suunnattujen kyselyjen avulla voidaan tunnistaa ne henkilöt, joilla on kliinisesti merkittäviä psykologisia, sosiaalisia ja elintapoihin liittyviä riskitekijöitä pitkittyvälle kivulle.

13.1.2020 Uutinen

Oulussa tehdään uraa uurtavaa työikäisten muistisairauksien tutkimusta

Muistisairaudet mielletään vanhusten sairauksiksi. Kolmasosa yli 85-vuotiaista sairastaakin muistisairautta, yleisimmin Alzheimerin tautia. Mutta muistisairaus voi puhjeta jo paljon varhemmin, 50-60–vuotiaana.

3.1.2020 Uutinen

Oulun lääketieteellisen tiedekunnan vaikuttavimmat väitöstutkimukset 2019

Antti Alakärpän ja Meri-Maija Ollilan väitöstutkimukset ovat Mediuutisten vuoden 2019

19.12.2019 Uutinen

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla lahjoittaa implementointitutkimuksen professuurit Oulun ja Turun yliopistoihin

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla on päättänyt antaa kaksi lahjoitusprofessuuria, joista toisen Oulun ja toisen Turun yliopistolle. Lahjoitusprofessuurien ala on interventio- ja implementointitutkimus. Professuurit ovat ainoita laatuaan lasten hyvinvointiin liittyvässä tutkimuksessa Suomessa ja kansainvälisestikin merkittäviä.

10.12.2019 Uutinen

Oulun yliopisto hypoksiatutkimuksen eturintamassa

Tämänvuotinen lääketieteen Nobel-palkinto jaetaan 10. joulukuuta kolmelle solujen hypoksian eli vähähappisuuden tutkijalle. Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta on tuonut aiheeseen oman merkittävän panoksensa.

9.12.2019 Uutinen

Verenpaineen suuri vaihtelu lisää sydämen työmäärää kylmässä

Kotona mitatun verenpaineen suuri vaihtelu on yhteydessä suurempaan verenpaineen nousuun tavanomaisessa talvisessa kylmäaltistuksessa, mikä kuormittaa sydäntä ja voi pahimmillaan lisätä esimerkiksi rytmihäiriöiden, rintakivun ja sydänkohtausten esiintymistä. Tiedot selviävät Oulun yliopiston, Oulun yliopistollisen sairaalan ja Työterveyslaitoksen yhteisestä tutkimuksesta.

5.12.2019 Uutinen

Kohdun lihaskasvainten ja endometrioosin taustalta paljastui yhteisiä geenejä

Naisten kahden yleisimmän synnytinelinsairauden, kohdun lihaskasvainten eli myoomien ja endometrioosin, taustalla vaikuttaa yhteisiä geenejä. Arvostetussa Nature Communications -lehdessä julkaistu havainto vie alan perustutkimusta harppauksen eteenpäin ja voi avata täysin uusia mahdollisuuksia myös lääkehoitojen kehittämiseen. 

4.12.2019 Uutinen

Maantiede terveyspalvelujen avuksi

Oulun yliopiston SOLOGS-hanke selvittää Pohjois-Pohjanmaan sote-palvelujen parasta sijaintia ja järkevintä logistiikkaa. Syksyllä 2020 päättyvän hankkeen tulokset herättävät jo kiinnostusta.

2.12.2019 Uutinen

Väitös: Uniapnea luultua yleisempää aivoinfarktipotilailla

LL Jaana Huhtakankaan väitöstutkimuksessa uniapnea todettiin yli 90 prosentilla aivoinfarktipotilaista. Puolen vuoden seurannassa uniapnean määrä pysyi edelleen korkeana, ja se vaikeutui suurimmalla osalla potilaista.

22.11.2019 Uutinen

Uusi työkalu auttaa arvioimaan digitaalisten terveyspalveluiden soveltumista käytäntöön

Oulun yliopiston ja kansallisen hoitoteknologioiden arviointi (HTA) -koordinaatioyksikön eli FinCCHTA:n asiantuntijat ovat kehittäneet työkalun, jonka avulla voidaan aiempaa luotettavammin arvioida erilaisten digitaalisten terveyspalvelujen, kuten mobiilisovellusten sekä tekoäly- ja robotiikkaratkaisujen, soveltuvuutta terveydenhuollon käyttöön.

22.11.2019 Uutinen

MRC Oulun tutkimusryhmien iltapäivä 21.11.2019

MRC Oulu, joka on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun yliopiston yhteistyöorganisaatio, järjesti eilen 21.11.2019 iltapäivätilaisuuden MRC Oulun tutkimusryhmien johtajille ja tutkijoille

21.11.2019 Uutinen

Diabeetikko ei hyödy sydämen rytmihäiriötahdistimesta

Laajan eurooppalaisen monikeskustutkimuksen mukaan diabetesta sairastavat potilaat eivät hyödy sydämen rytmihäiriötahdistimesta.

20.11.2019 Uutinen

Neljännesvuosisata lasten diabetestutkimusta

Vuosittain noin 600 alle 15-vuotiasta suomalaislasta sairastuu tyypin 1 diabetekseen. Määrä on väkilukuun suhteutettuna korkein maailmassa. DIPP-tutkimuksessa on kerätty jo 25 vuotta tietoa tekijöistä, joilla saattaa olla merkitystä lasten diabetekseen sairastumisen kannalta. Virusten epäillään olevan suuressa roolissa.