Yleisöluento ihmisen lisääntymisbiologiasta ja -sosiologiasta

Tiistai, marraskuu 5, 2019

Minne vauvat katosivat? Yleisöluento ihmisen lisääntymisbiologiasta ja -sosiologiasta pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen

Suomessa ja monissa muissa länsimaissa syntyvyyden lasku on ollut nähtävissä tilastoista jo yli kymmenen vuotta sitten. Tuoreimman väestöennusteen mukaan maamme väkiluku lähtee laskuun vuonna 2031. Ennusteen taustalla vaikuttaa lähes yksinomaan syntyvyyden lasku, joka tulee muuttamaan maamme ikärakennetta radikaalisti.

Aiheeseen liittyvä keskustelu on käynyt erityisen vilkkaana viime aikoina, kun julkisuudessa on pohdittu syitä syntyvyyden laskuun ja keinoja väestörakenteen kehityssuunnan muuttamiseksi.

Oulun yliopiston anatomian oppiaine pureutuu tähän tärkeään teemaan järjestämällä yleisöluennon ihmisen lisääntymisbiologiasta ja -sosiologiasta.

”Yleisöluennolla haluamme avata aihetta ja mahdollistaa keskustelua tästä tärkeästä mutta haastavasta aiheesta uudella tasolla”, professori Petri Lehenkari kertoo.

Luennolla tuodaan kansanomaisesti esille lisääntymisen biologinen perusta ja hedelmällisyyteen vaikuttavat tekijät. Tämän lisäksi pureudutaan lisääntymisen sosiologiaan ja yksilön valintojen ja toiminnan teoriaan suhteessa lisääntymiskäyttäytymiseen. Lopuksi luodaan katsaus lääketieteen keinoihin taata turvallinen vanhemmuus.

Luennoitsijoina toimivat Pohjois-Pohjanmaan naistentautien ja synnytysten vastuualueen johtaja Eila Suvanto, Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch sekä Oulun yliopiston professori Petri Lehenkari. Paikalla ovat myös Oulun yliopiston ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelijat.

Luento on kaikille avoin ja sinne kutsutaan kaiken ikäisiä aiheesta kiinnostuneita kuulemaan ja keskustelemaan.

Aika: tiistaina 5.11. klo 17-19
Paikka: Kontinkankaan kampus, Leena Palotie -sali (Aapistie 5A)

Tervetuloa!

Lisää kalenteriin