Tällä ruudulla on lisätietoja. Käytä back-painiketta palataksesi edelliselle ruudulle!

Metsäkanalinnut ja urpiainen (satunnaisesti jotkut muutkin pikkulinnut) kaivavat kieppejä (lumionkaloita) yöpymispaikoikseen. Kieppi antaa hyvän suojan pedoilta. Myös kylmyyttä vastaan on kieppi erinomainen.

Metsäkanalinnut (metso, teeri, pyy ja riekko) sukeltavat usein suoraan lennosta lumeen, jos lumi on pehmyttä, ja sitä on yli 25 cm. Ne saattavat myös kävellä ennen kieppiin menoa. Lumessa ainakin metso vielä kaivautuu takaperin (pyrtöpuoli edessä) 0,5-1 metriä ennenkuin muotoilee varsinaisen kieppiontelon. Kiepissä yönsä viettävä lintu säästää energiaa huomattavasti (jopa 30-50 % verrattuna talviseen ulkona nukkumiseen). Kovilla pakkasilla metsäkanalinnut viipyvät kiepissä jopa yli 20 tuntia vuorokaudessa. Keväällä, kun yöpakkaset kovettavat hangen, kiepin teko ei tahdo onnistua. On mahdollista, että kasvihuoneilmiön myötä kiepinteko vaikeutuu ja ajottain jopa estyy kokonaan lumen ollessa liian tiivistä.

Urpiainen tekee kieppejä vain kovilla pakkasilla ja pystyy kaivamaan vain hyvin pehmyttä lunta.

Yllä: Riekon kieppi Norjan Lapista. Tässä tapauksessa kiepissä ei ole ollutkaan lumikattoa.
ehkä kovan tunturilumen vuoksi. Linnun tulo- ja lähtöurat lumessa näkyvät kuvassa.

Satunnaisesti on kiepistä tavattu myös mm. punatulkku, urpiainen, talitiainen ja varpunen.

Kieppi suojaa pedoilta. Petolintujenn ja -nisäkkäiden on usein vaikea löytää kieppiä, sillä käytävän tukkeutuminen estää linnun hajun leviämistä. Kun käytävä on lisäksi aika pitkä ja kaarevakin, pystyy esim. kettu tai näätä vain harvoin sieppaamaan lentoon pyrähtävän linnun.

Kun lintu on kiepissä, on kiepin yläosan lämpötila muutama lämpöastetta, vaikka ulkona olisi parikymmentä pakkasastetta. Tämä alentaa selvästi linnun lämmönkulutusta, eikä tarvita lihasvärinää (joka antaa kylmässä lepäävälle linnulle lisälämpöä). Kovilla pakkasilla kanalinnut ovat kiepissä yhteenmenoon jopa yli 20 tuntia, pikkupakkasilla vain 18-20 tuntia. Jos ilman lämpötila nousee plussan puolelle, ei kieppiin kannata lämmön vuoksi mennä, koska siellä on silloin hiukan kylmempää kuin lumen päällä. Petojen vuoksi kieppi on silloinkin turvallinen.