Oulun yliopisto - EtusivulleUniversity of Oulu in English

Ajankohtaista
Opiskelijoille
Henkilökunnalle
Vierailijoille
For Foreign Students
Kartat
Sivuopas
Palaute
Linkit
Haku
EsittelyOpetus & TutkimusPalvelutHallintoYhteystiedot
PainoalatKirjasto
[etusivu] >

Oulun yliopiston painoalat

 

Tutkimus- ja kehitystyössä Oulun yliopisto on profiloitunut kolmelle painoalalle, jotka ovat biotekniikka, informaatiotekniikka sekä pohjoisuus ja ympäristö.

[Biotekniikka]

Biotekniikka
Biocenter Oulu

Biocenter Oulu on yksi maamme viidestä biokeskuksesta ja kuuluu johtaviin molekyyli- ja solubiologian tutkimuskeskuksiin Pohjoismaissa.

Korkeatasoiset tutkimuslaitteet ja innostava ilmapiiri mahdollistavat menestyksen kansainvälisessä kilpailussa biotieteiden, biolääketieteen ja biotekniikan aloilla.

Tieteellinen tutkimus tehdään projektiryhmissä, jotka valitaan kansainvälisen arvioinnin perusteella neljän vuoden välein. Ryhmät tutkivat mm. kollageeneja, lipidien aineenvaihduntaa, verenpaineen säätelyä ja useiden sairauksien geneettistä ja molekyylibiologista taustaa.

Keskeinen osa Biocenter Oulun toimintaa on oma tutkijakoulu.

[Informaatiotekniikka]

Informaatiotekniikka
Infotech Oulu

Infotech Oulu on informaatioteknologian perus- ja soveltavan tutkimuksen katto-organisaatio, joka edistää alan kehitystä yliopistossa ja Oulun seudulla.

Se rakentuu tutkimusryhmistä, jotka valitaan ulkopuolisen arvioinnin perusteella kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Tutkimusryhmät tuottavat tieteellisiä tuloksia, uutta osaamista ja luovat pohjaa uudelle liiketoiminnalle.

Tutkimuksen pääalat ovat elektroniikka ja mittaustekniikka, langaton tietoliikenne, ohjelmistotekniikka ja informaationkäsittely, johon sisältyy mm. konenäön, automaation ja multimedian tutkimusta.

Infotech Oululla on myös oma tutkijakoulu.

[Pohjoisuus]

Pohjoisuus ja ympäristö
Thule-instituutti

Thule-instituutti on Oulun yliopiston yksikkö, joka kehittää yliopiston Pohjoisuus ja ympäristö -painoalaan liittyvää tutkimusta ja opetusta. Thule - instituutti suunnittelee ja toteuttaa tutkimusohjelmia yhdessä yliopiston eri yksikköjen, tutkimuslaitosten ja elinkeinoelämän kanssa.

[Ympäristö]Thule-instituutin koordinoima tutkimus on keskitetty kolmeen tutkimusohjelmaan:

  • Globaalimuutosohjelmassa tutkitaan, miten ennustetut pohjoisten alueiden muutokset näkyvät luonnossa ja ihmisen toiminnan edellytyksissä. Lisäksi siinä tutkitaan pohjoisten alueiden sosiaalisia ja kulttuurisia muutoksia sekä luonnonvaroja ja resurssitaloutta.
  • Pohjoinen maankäyttö ja maanpeite -ohjelmassa keskitytään elinympäristötutkimukseen, maankäytön suunnittelun tukemiseen sekä luonnonvarojen kestävän käytön edistämiseen. Ohjelma on valmisteltu NorNet-verkostossa yhteistyössä tutkimuslaitosten ja ympäristöhallinnon kanssa.
  • Sirkumpolaarinen terveys ja hyvinvointi - ohjelmassa tutkitaan hyvinvointia, terveyttä ja terveydenhuoltoa pohjoisessa sekä terveysriskejä ja sopeutumista pohjoiseen ympäristöön. Ohjelman toteutuksesta vastaa Arktisen lääketieteen keskus.

Thule-instituutti suunnittelee ja edistää myös pohjoisuus ja ympäristö -painoalaan kuuluvia perus- ja jatko-opintoja muun muassa maisteriohjelmien ja tutkijakoulujen avulla. Thule koordinoi kahta monitieteistä tutkijakoulua, Pohjoisen terveyden, hyvinvoinnin ja sopeutumisen tutkijakoulua sekä ympäristöalan jatko-opintoja tukevaa Ympäristötohtorikoulua.

Ympäristöalan maisterikoulu EnviroMaP kouluttaa ympäristöosaajia yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa. Maisterikoulu on osa ympäristöteknologian yritysyhteistyötä, jota edistää NorTech Oulu -yksikkö. NorTech Oulu on pohjoisuuden ja ympäristön alalla toimiva projektiyksikkö, joka valmistelee ja toteuttaa ympäristöalan koulutus-, tutkimus- ja liiketoimintayhteistyön kehittämishankkeita Barentsin alueella.

 

   Sivun alkuun