Kela on lähettänyt lähes 43 310 päätösehdotusta opintotuen takaisinperinnästä

Noin 43 310 opintotuen saajaa ansaitsi vuonna 2018 yli vuositulorajan. Määrä on suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Opintotukea sai vuonna 2018 noin 308 380 opiskelijaa. 43 308:lla tulot olivat opintotukilain mukaista vuositulorajaa suuremmat. Kela on lähettänyt näille opiskelijoille takaisinperinnästä päätösehdotuksen. Keskimäärin yhden opiskelijan pitää maksaa opintotukea takaisin 860 euroa. Päätösehdotusten mukaan opintotukea oltaisiin perimässä takaisin yhteensä 37,3 milj. euroa.

Vuosi sitten Kela lähetti päätösehdotuksen 39 777 opiskelijalle ja perittävä määrä oli 43,3 milj. euroa. Päätösehdotuksen saaneiden määrä suureni yli 3 500:lla. Takaisin perittävä määrä kuitenkin pieneni, koska syksystä 2017 alkaen suurin osa opiskelijoista alkoi saada yleistä asumistukea opintotuen asumislisän sijaan. Nyt tehtävä tulovalvonta ei koske yleistä asumistukea.

Opintotuen vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea. Jos opiskelija nosti vuonna 2018 tukea 9 kuukaudelta, hänellä sai olla vuoden 2018 aikana muita tuloja enintään 11 973 euroa.

Tulorajoja korotettiin 4,5 %:lla vuoden 2020 alusta. Nyt vuosituloraja on 12 498 euroa, jos opiskelija saa opintotukea 9 kuukaudelta.

Uudelleenkäsittelypyyntö on tehtävä kuukauden kuluessa

Kelalla ei ole vielä vuodelta 2018 tietoa siitä, mikä osa tuloista on saatu opiskeluaikana. Jos vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista (esim. valmistumisen jälkeisistä tuloista), takaisin maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei tule lainkaan.

Päätösehdotuksen saanut opiskelija voi tehdä Kelalle uudelleenkäsittelypyynnön, jossa hän selvittää opintonsa ja sen, milloin tulot on saatu. Uudelleenkäsittelypyyntö pitää tehdä viimeistään 19.3.2020. Selvitys on tarpeen, jos opiskelija on vuoden 2018 aikana aloittanut opintonsa, valmistunut tai käyttänyt enimmäistukiaikansa loppuun. Edellisinä vuosina noin neljäsosa takaisinperintäehdotuksen saaneista on ollut opintonsa aloittaneita tai valmistuneita. Päätösehdotuksessa on ohjeet siitä, miten opiskelija voi tehdä uudelleenkäsittelypyynnön tai sopia maksujärjestelyistä.

Jatkossa Kela hyödyntää kansallista tulorekisteriä opintotuen tulovalvonnassa. Kela voi tarkistaa tulorekisteristä, johtuiko vuositulorajan ylitys muuna kuin opiskeluaikana saaduista tuloista. Opiskelijan ei enää tämän jälkeen tarvitse selvittää Kelalle, milloin tulot on saatu.

Kela hyödyntää tulorekisteriä ensimmäisen kerran vuotta 2019 koskevassa tulovalvonnassa, joka tehdään vuonna 2021. Vuoden 2018 tulojen valvonnassa rekisteriä ei voitu hyödyntää, koska tulorekisteriin on kertynyt tietoja vasta vuoden 2019 alusta alkaen.

Opiskelijan pitää seurata tulojen kertymistä

Opiskelijan pitää itse huolehtia siitä, että hänen vuositulonsa eivät ylitä tulorajaa. Opintotuen voi perua, palauttaa ja lakkauttaa helposti Kelan asiointipalvelussa osoitteessa www.kela.fi/asiointi.

Vuoden 2019 opintotuen vapaaehtoiset palautukset on maksettava huhtikuun 2020 loppuun mennessä. Palautusten määräaika on aikaistunut yhdellä kuukaudella. Jos opiskelija ei peru tai palauta opintotukea, liikaa maksettu tuki peritään takaisin korotettuna 7,5 %:lla. Kyseessä on kertaluonteinen korotus, ei korko.

Lisätietoja asiakkaille:

Tiedote. Julkaistu: 12.02.2020, 13:24/ Kela