Vulcanaliaa ei järjestetä vuonna 2020 koronavirustilanteen vuoksi

Oulun yliopiston lukuvuoden avajaistapahtuma Vulcanalia perutaan vuoden 2020 osalta koronaviruksen vuoksi. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 9.9.2020.

Vulcanaliapäivä koostuu kahdesta osatapahtumasta, Järjestömessuista ja Vulcanalia Festivalista, joista kumpaakaan ei järjestetä tulevana syksynä. Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus on tehnyt raskaan, mutta ainoalta turvalliselta vaihtoehdolta tuntuvan päätöksen tapahtuman peruuttamisesta kokouksessaan 25.6.2020.

OYY on seurannut kuluneen kevään aikana tarkkaan koronavirusepidemian mukanaan tuomia muutoksia Suomessa. Kesän suuret tapahtumat ja festivaalit on peruttu yksi toisensa jälkeen. Myös OYY:llä Vulcanalian kohtaloa on mietitty jokaisessa poikkeustilan kehitysvaiheessa uudelleen. Vaikka virustilanne Suomessa on rauhoittunut, ei epidemia silti ole ohi. Koska viruksen käyttäytymistä ei vielä pystytä ennustamaan, on OYY:n hallitus tehnyt kokouksessaan 19/2020 päätöksen peruuttaa Vulcanalia syksyn 2020 osalta. Päätöksen taustalla on huoli siitä, voidaanko Vulcanalian kaltainen suuri tapahtuma järjestää turvallisesti vallitsevassa tilanteessa.

“Olemme tehneet paljon töitä vuoden 2020 Vulcanalian eteen, joten peruuttamispäätös tuntuu tietysti raskaalta. Vulcanalia on ollut jo 25 vuotta koko yliopistoyhteisön juhla, jossa tavataan ystäviä kesän jälkeen ja juhlitaan yhdessä uutta lukuvuotta laadukkaan festivaaliohjelman äärellä. Vulcanalian merkitys myös uusille opiskelijoille on suuri: Vulcanalian Järjestömessuilta on moni löytänyt itselleen mielenkiintoista tekemistä opiskelujen oheen. Koronavirus on kuitenkin ollut koko kevään ajan valtava epävarmuustekijä tapahtuman tuotannossa, ja päätös syksyn suhteen oli tehtävä. Emme halua riskeerata yhdenkään tapahtumakävijän, työntekijän tai artistin terveyttä”, kommentoi OYY:n tapahtumatuottaja-järjestöasiantuntija Katariina Sarja.

Päätökseen vaikutti osaltaan myös yliopiston linjaus järjestää ensimmäisen periodin opetus pääasiallisesti etäopetuksena. Tämä vaikuttaa olennaisesti Järjestömessujen onnistumiseen. Järjestömessut on perinteisesti järjestetty Oulun yliopiston Linnanmaan pääväylällä. Esittelijöinä messuilla on ollut opiskelijajärjestöjä ja Vulcanalian yhteistyökumppaneita, kuten paikallisia yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita. Messut ovat olleet erityisesti uusille opiskelijoille tärkeä paikka oppia tuntemaan Oulua sekä oululaista opiskelijakulttuuria.

Vulcanalia Festivalilla on nähty viime vuosina suomalaisia eturivin artisteja. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Vulcanaliapäivän iltana Club Teatrialla. Illan pääesiintyjä oli palkittu rap-artisti Pyhimys, ja tapahtuma keräsi 4000 henkilön yleisön.

“Päätös syntyi pitkän harkinnan tuloksena. Vulcanalian tuotanto oli edennyt jo pitkälle, ja tapahtumasta olisi tullut todella hieno ja laadukas. Tilanteeseen vaikuttaa kuitenkin yliopiston, AVI:n ja valtion linjaukset ja näiden pohjalta pitkän harkinnan jälkeen päädyimme perumaan tapahtuman. Päätös ei todellakaan ollut helppo, sillä tapahtuma on todella tärkeä yliopiston yhteisöllisyyden kannalta, mutta tässäkin tilanteessa menemme tapahtuman osallistujien ja järjestäjien terveys edellä.“ sanoo OYY:n hallituksen puheenjohtaja Eetu Leinonen.

Vulcanalia-tapahtuman filosofia on yhteisöllisyys, ja se kerää vuosittain tuhannet opiskelijat ja yliopiston henkilökunnan jäsenet yhteen. Vaikka peruuntuminen on pettymys, on OYY:n työryhmällä jo katseet kohti vuotta 2021. Toiveissa on päästä juhlimaan lukuvuoden avajaisia välivuoden jälkeen entistä isommin.

Vulcanalian järjestää Oulun yliopiston ylioppilaskunta. Oulun yliopiston ylioppilaskunta on jokaisen Oulun yliopistossa perustutkintoa opiskelevan etu- ja palvelujärjestö. Ylioppilaskunnassa tehdään päivittäin opiskelijan hyvää elämää yli 11 000 jäsenen puolesta.

Lisätiedot:

Jarkko Impola (30.6.-24.7.)
Hallituksen 2. varapuheenjohtaja
jarkko.impola@oyy.fi

Katariina Sarja (27.7. eteenpäin)
Tapahtumatuottaja-järjestöasiantuntija
katariina.sarja@oyy.fi