Uusille opiskelijoille: uuden edessä

Hei sinä uusi opiskelija! Tervetuloa opiskelemaan ja onnittelut opiskelupaikastasi. Ehkä sinulla on juuri takana muutto uudelle paikkakunnalle, asut ensimmäistä kertaa yksin tai aloitat opiskelun vuosien taukojen jälkeen. Elämänmuutos tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta samalla se voi olla jännittävää ja stressaavaa.

Opiskelu tuo mukanaan paljon mukavia asioita: uusia ihmissuhteita, harrastuksia ja mielenkiintoisen opiskelualan. Toisaalta kaikki uusi myös jännittää ja aiheuttaa unettomia öitä: mitä jos en löydäkään ystäviä, opinnot eivät vastaakaan sitä mitä kuvittelin, riittävätkö rahat, kaipaan takaisin vanhaan… Tämä kaikki on täysin normaalia. Stressitutkimusten mukaan esimerkiksi muutto on yksi ihmisen elämän suurimmista stressipisteistä. Uudessa elämänvaiheessa, jossa nyt olet, on normaalia tuntea stressiä. Onneksi voit itse vaikuttaa siihen, kuinka stressin kanssa pärjäät.

Tutustu aluksi stressivaaka tehtävään, jonka avulla saat kuvaa siitä, mitkä ovat sinun elämäsi stressitekijöitä ja millä tavalla taas voit palautua stressistä. Elämän muutostilanteissa on tärkeää huolehtia arjen rutiinien jatkumisesta. Pidä siis huolta itsestäsi säilyttämällä arjen rutiinit. Muista liikkua, nukkua ja syödä sekä tehdä sinulle mukavia, mielihyvää tuottavia asioita. Varsinkin opintojen alkuvaiheessa korostuu muihin ihmisiin tutustuminen. Mene rohkeasti mukaan mahdollisuuksien mukaan. Voitte myös perustaa esimerkiksi (etä)opiskelupiirejä, joista voi tulla korvaamaton tuki koko opintojen ajaksi. Erilaisten harrastusten kautta voit myös tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Avoin ja utelias asenne kantaa pitkälle!

Usein ensimmäinen vuosi menee opiskellessa akateemisia opiskelutaitoja. Tulet huomaamaan pian, että korkeakouluopiskelu on toisenlaista kuin opiskelu toisella asteella. Sinulle annetaan paljon vapautta, mutta myös vastuuta. Opiskelujen tukena toimii ajanhallinta, jonka käyttöä suosittelemme lämpimästi heti opiskelujen alusta lähtien. Voit opetella ajanhallintaa sekä tutustua etäopiskelun vinkkeihin. Ajanhallinnan kautta saat elämääsi tasapainoa: aikaa tulisi riittää opiskeluille, mutta myös kaikelle muulle tekemiselle.

Muistathan myös, että voit tarvittaessa saada tukea opintojesi aikana. Voit kääntyä omaopettajien/opettajatuutorin tai meidän opintopsykologien puoleen.  Ammattikorkeakoulussa ohjausta antavat myös kampusopot. Opintopsykologit auttavat opiskelijoita esimerkiksi ajanhallinnan suunnittelussa, stressissä ja motivaatio-ongelmissa. Kannattaa seurata verkkosivujamme (yliopisto tai amk) johon päivittyy aina tuoreimmat tiedot esimerkiksi alkavista ryhmistä ja muista tapahtumista. Kurkkaathan myös Opiskelun tueksi opasta kohdatessasi pulmatilanteita.

Kaikkea hyvää tulevaan syksyyn!

Terveisin:

Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun opintopsykologit

Pauliina, Pia, Kiia ja Sara sekä opintopsykologiharjoittelija Amanda

Viimeksi päivitetty: 11.12.2020