Kalenteri tuo helpotusta ajanhallintaan

Tuntuuko siltä, että aika valuu hukkaan? Onko sinun vaikea aloittaa opiskelua? Lykkäätkö asioiden tekemistä viime tippaan? Ajanhallinnan taidon opettelu on tärkeä osa opiskelutaitoja. Sen avulla saat tartuttua paremmin toimeen, tiedät mitä sinun pitää milloinkin tehdä ja siinä samassa opettelet myös työelämätaitoja. Katso opintopsykologi Pauliinan kokoamat vinkit ajanhallinnan helpottamiseksi.

Aivan ensimmäiseksi sinun kannattaa katsoa video kalenterin käytöstä.

Tämän jälkeen voit rakentaa oman kalenterisi joko paperiseen tai sähköiseen muotoon.  Kirjaa kalenteriin tehtävät, joista et saa lipsua. Esimerkiksi: 

  • luennot 
  • ruokailut
  • suuremmat tehtävät, seminaarityöt, gradu tms.
  • muut itsenäistä työskentelyä vaativat opiskelujaksot
  • liikunta
  • tärkeät henkilökohtaiset toiminnot, kuten harrastukset ja muu sosiaalinen elämä

Mukauta viikkorutiinisi sinulle ihmisten aikatauluihin. Älä tee liian tiukkaa suunnitelmaa, vaan varaa tiukan päivän jälkeen väljempi päiväohjelma. Sijoita tärkeimmät asiat päiväohjelman sinulle miellyttävimpään kohtaan. Opi tuntemaan itsesi: oletko aamu- vai iltavirkku? Hankalimmat ja työläimmät työt kannattaa asetella tämän mukaan. Eri viikoista ei ole järkevää tehdä samanlaisia. Entä nautitko rutiininomaisesta päivärytmistä vai kaipaatko säännöllisesti vaihtelua? Kalenterin pitää ja saa näyttää sinulle sopivalta, joten mukauta sitä omien lähtökohtiesi mukaan.

Kalenterin käyttö auttaa tekemään asioita siitä huolimatta, että ne tuntuvat epämieluisilta. Se on myös yksi tärkeä osa stressinhallintaa. Omaa työskentelyä kannattaa paloitella mahdollisimman pieniin osiin ja merkitä ne tarkasti kalenteriin. Esimerkiksi: tänään luen kirjasta kappaleet 3-4 ja kirjoitan esseeseen pohdinta sivun. Näin työmäärä tuntuu helpommalta hallita. Voit myös rytmittää opiskeluasi pienempiin pätkiin pomodoron avulla (25min työskentelyä + 5 min tauko x 3). Tässä voit hyödyntää esimerkiksi Forest sovellusta. Intensiivisten työskentelyhetkien ja lyhyiden taukojen avulla asioihin on helpompi tarttua ja keskittymiskyky pysyy paremmin yllä.

Teemaan liittyviä tapahtumia:

Osallistu ajanhallinta workshoppiin ja opi hallitsemaan aikaasi! Ilmoittautuminen käynnissä nyt. 

Opintopsykologien järjestämiä webinaareja

Muita vinkkejä: 

Helpotusta ajanhallintaan

Aloittamisen vaikeus

Padlet opiskeluvinkeistä

Viimeksi päivitetty: 11.12.2020