Kielitestit ja kielitodistukset

Kieli-ja viestintäkoulutuksen kautta voit osallistua englannin ja saksan kielen CEFR-kielitestiin ja saada sen perusteella kielitodistuksen. Testi on suunnattu Oulun yliopistosta vaihtoon lähtevien tarpeisiin. Kieli- ja viestintäkoulutus järjestää kielitestejä 2-3 kertaa lukukaudessa. Kevätlukukaudella 2019 testipäiviä on kolme: tammikuussa, helmikuussa ja maaliskuussa. Tarkista päivämäärät täältä ja ilmoittaudu testiin osoitteessa study.languages(at)oulu.fi.

Jos et tarvitse kielitestiä, sinulle voidaan kirjoittaa kielitodistus Oulun yliopiston kieli- ja viestintäkoulutuksessa suoritettujen kieliopintojen perusteella. Lue lisää kielitesteistä ja kielitodistuksista kieli- ja viestintäkoulutuksen sivuilta.

OLS-kielitesti Erasmus-vaihtoon lähteville

Kaikkien Erasmus-vaihtoon lähtevien opiskelijoiden on suoritettava ennen vaihtoa ja vaihdon jälkeen pakollinen OLS (Online Language Support) -kielitesti sillä kielellä jolla opiskelija opiskelee vaihdossa ollessaan. Opiskelija saa OLS-testitunnukset sähköpostilla sen jälkeen kun on vahvistanut vaihtonsa SoleMOVE-järjestelmässä. Useimmat vaihtoon lähtevät opiskelevat englannin kielellä, joka allokoidaan kaikille kohdemaasta riippumatta. Jos opiskelija kuitenkin tietää opiskelevansa muulla kuin englannin kielellä, OLS-valikoimassa ovat myös saksa, ranska, italia, espanja, portugali, kreikka, hollanti, puola, tsekki, tanska, ruotsi, bulgaria, kroatia, unkari, romania, slovakki, viro, iiri, latvia, liettua, malta ja sloveeni. Jos haluaa tehdä testin jollakin näistä kielistä, siitä pitää ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen: international.office(at)oulu.fi.

OLS-testistä saa CEFR-taulukon mukaisen tuloksen A1 (heikoin), A2, B1, B2, C1 tai C2 (korkein). A1-B1-tuloksen saajille OLS-järjestelmä lähettää linkin kielikurssiin, jonka  avulla voi parantaa kielitaitoaan erilaisilla tehtävillä, mm. live-sessiossa muiden opiskelijoiden kanssa. Kurssi ei kuitenkaan ole pakollinen. Jos opiskelija saa tuloksen B2-C2, hänelle ei tule automaattisesti linkkiä kielikurssin suorittamiseksi, mutta opiskelija voi kuitenkin halutessaan tehdä kielikurssin kohdemaan kielellä. Tarjolla olevien kielikurssien kielet ovat saksa, ranska, italia, espanja, portugali, kreikka, hollanti, puola, tsekki, tanska ja ruotsi, bulgaria, kroatia, unkari, romania, slovakki, viro, latvia, liettua ja sloveeni. Pyydä linkki kielikurssille sähköpostitse osoitteeseella international.office(at)oulu.fi

Jos Erasmus-vaihtoon lähtijä ei ole saanut OLS-tunnusta sähköpostilla, kannattaa tarkistaa roskapostikansio. Tunnuksen saa uudelleen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen international.office(at)oulu.fi

CEFR-kielitodistus

Useissa Eurooppaan ja Euroopan ulkopuolellekin suuntautuvissa vaihdoissa opiskelijalta vaaditaan Oulun yliopiston kielipalveluista saatava CEFR-todistus. Todistusta käytetään haettaessa sellaiseen korkeakouluun, joka ei vaadi standardoitua TOEFL- tai IELTS-kielitestiä. Virallisen CEFR-todistuksen saa ainoastaan tekemällä siihen liittyvän testin Oulun yliopiston kieli- ja viestintäkoulutuksessa. Erasmus-opiskelijoiden tekemä OLS-kielitesti ei vastaa virallista CEFR-testiä.

Yliopistomme kielipalveluiden kielitestissä mitataan kielitaidon neljä eri osa-aluetta: luetun ymmärtäminen, kirjoittaminen, puhuminen ja puhutun kielen ymmärtäminen. Kielitodistuksessa yksilöidään 5-portaisella asteikolla taso kullakin osa-alueella. Todistukseen kirjataan lisäksi näkyville testaajan näkemys testattavan CEFR-tasosta (C1 - A2). Kaikki neljä osa-aluetta kattava testi on kestoltaan noin 60 minuuttia ja hinnaltaan 52,08 eur. Testi on mahdollista suorittaa myös luetun ymmärtäminen - kirjoittaminen tai puhuminen - puhutun ymmärtäminen -pareina. Testi on tällöin kestoltaan noin 30 minuuttia ja hinnaltaan 26,04 eur.

Kielitestejä järjestetään vain kerran lukukaudessa, tarkista testin päivät kieli- ja viestintäkoulutuksen verkkosivuilta . Kielitestiin ilmoittaudutaan hyvissä ajoin, vähintään 2 viikkoa aiemmin osoitteeseen study.languages@oulu.fi. Yksittäiset opettajat eivät pidä kielitestejä eivätkä kirjoita kielitodistuksia, joten yhteydenottoja suoraan opettajiin ei pidä tehdä.

TOEFL ja IELTS

Useat Euroopan ulkouoliset korkeakoulut vaativat opiskelijalta TOEFL- tai IELTS-kielitodistuksen ja tiedon kielitodistusta vaativista vaihtokohteista voi tarkistaa hakukuulutuksesta hakuaikojen aikana. TOEFL- ja IELTS-testin voi suorittaa ainoastaan Helsingissä, jossa testipäiviä on tarjolla useana päivänä vuodessa. Testit ovat maksullisia, joten tämä kannattaa huomioida vaihtokohdetta suunniteltaessa.

TOEFL-testiä järjestetään Helsingissä Premerian Prometric testikeskuksessa. Testi on TOEFL iBT, joka suoritetaan kokonaisuudessaan tietokoneella. Lisätietoa Premerian tarjoamista testistä ja testipäivistä saa osoitteesta www.premeria.fi. Testiin ilmottautuminen tapahtuu netin kautta osoitteessa www.ets.org/toefl tai puhelimitse Prometricin varauskeskuksen kautta numerosta +31 320 239 540.

TOEFL-maksu maksetaan luottokortilla ilmoittautumisen yhteydessä. Testin harjoittelumateriaaliin voi tutustua internetissä, www.toefl.org.

IELTS-testiä Suomessa järjestää niin ikään Helsingissä sijaitseva Finnbrit. Testin hinta on 225 euroa ja tulokset ovat saatavilla 13 päivän kuluessa testin tekemisestä. Testiin voi ilmoittautua Finnbritinverkkosivujen kautta osoitteessa www.finnbrit.fi/exams-tests/ielts.html. Sivuilla on myös saatavilla harjoittelumateriaalia testiä varten. Lisätietoja saa Finnbritista numerosta +358 (0)96877 0240.

Viimeksi päivitetty: 27.3.2019