Hattu ja miekka

TOHTORINHATTU

Tohtorinhattu on vapauden merkki ja samalla merkki siitä, että sen kantaja on saavuttanut kansalaisoikeuden tieteen tasavallassa. Hatun muoto on pyöreä, sillä sen kantajan tulee antaa selkeät ja luonnolliset vastaukset hänelle tehtyihin kysymyksiin eikä hän saa saivarrella.

Promovendi tilaa itse hattunsa. Hattuliikkeet sijaitsevat pääasiassa Helsingissä. Suosittelemme hatun tilaamista niin pian kuin mahdollista. Päämitat voi mittauttaa jo ennalta, vaikka ei olisi vielä tehnyt osallistumispäätöstä; päätöksen jälkeen voi sitten vahvistaa hattutilauksensa liikkeeseen.

Lisätietoja hattujen hankkimisesta saat tiedekuntasi promovendiltä.

Hattu ja lyyra

Tohtorinhattu ja lyyra määräytyvät yliopiston ja oppiarvon (minkä tieteen tohtori) mukaan. Tilatessasi hattua ja lyyraa ilmoita hatun valmistajalle oppiarvosi ja yliopisto.

Seuraavassa esitetään eri oppiarvojen tohtorinhattu Oulun yliopistossa.

tutkinto
 

hattu

filosofian tohtori

musta hattu

kasvatustieteiden tohtori

musta hattu

lääketieteen tohtori

vihreä hattu

hammaslääketieteen tohtori

vihreä hattu

terveystieteiden tohtori

musta hattu

tekniikan tohtori

tekniikan tohtorin hattu

kauppatieteiden tohtori

musta hattu

Tohtorinhattuja Suomessa myyvät mm. seuraavat liikkeet:

E.R. Wahlmann Oy
Ateljee Lyoléne
Hattuateljee Miia
Hattuateljee Memmu Lankila
Melanders Hattfabrik
Tohtorinhatut Harvest EB

Suurin osa hattuliikkeistä toimittaa päänmuodon mittaamisen sopimuksen mukaan myös Oulussa.

Lainahattu:

Promootiossa on mahdollista käyttää myös lainahattua. Lainahatun on oltava Oulun yliopistossa käytettävä tohtorin hattu (hatun väri, muoto ja lyyra noudattavat oppiarvon mukaisia sääntöjä) ja sen on oltava siisti ja sopivan kokoinen.

 

TOHTORINMIEKKA

Miekka tohtorin arvon symbolina otettiin Suomessa käyttöön Helsingin yliopiston (silloisen Aleksanterin yliopiston) 200-vuotisjuhlassa vuonna 1840. Tohtorinmiekka symboloi totuutta, eli se on hengen ase tutkijan päättelemän totuuden, oikean ja hyvän, puolustamiseksi. Promootioissa käytetään itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettua siviilimiekkaa. Miekkaan kuuluu itse miekka, tuppi sekä musta tai kultainen pidike. Lisäksi miekkaan kiinnitetään yliopiston kultainen tunnus.

Miekallisissa promootioissa myös naispuolisilla tohtoreilla tulee olla miekka. Miekkaa kannetaan vasemmalla puolella perinteen mukaisesti. Miehet pitävät miekkaa pidikkeessä, jota varten housuihin on ommeltu tukeva lenkki. Tupen holkissa oleva haka pitää miekan tukevasti paikoillaan. Naisten on luotava asuunsa sopiva kantotapa, sillä juhlapukujen materiaali ei kestä suoraa kiinnitystä. Jos naispuolinen promovendi ei halua kantaa tohtorinmiekkaa asuunsa kiinnitettynä, pidetään miekkaa kädessä. Promovoitavan nuoren tohtorin on hankittava itse miekka (osto/laina).

Tohtorinmiekkoja toimittavat Suomessa mm. seuraavat yritykset:

Oulun Koru Oy
Au-Holmberg Oy
Oy Alexander Tillander Ab
Sporrong Oy
Kultajousi Oy

Lainamiekka:

Tohtori voi myös osallistua promootioon lainamiekalla. Miekka ei saa olla sotilasmiekka.

Miekan kuljetus lentokoneessa:

Miekat ja muut teräaseet kuljetetaan ruumassa kirjattuna matkatavarana. Miekka tulee pakata asiallisesti eli pitää mieluiten omassa kuljetuslaatikossa tai pakkauksessa. Miekasta tulee mainita lähtöselvityksessä ja siitä tehdään kuljetusmerkintä. Nämä ovat rutiinitoimintoja, eikä Finnairin lennoilla miekan tai muuan erikoismatkatavaran kuljetuksesta oteta lisämaksua, mikäli normaali matkatavaramäärä ei ylity. Lisätietoja saa esim. Helsinki-Vantaan lähtöselvityksestä (http://www.helsinki-vantaa.fi/).

 

 

 

 

Viimeksi päivitetty: 16.8.2019