Kunniatohtorit tutuksi -podcastin mainoskuva: tohtorinmiekat

Kunniatohtorit tutuksi -podcast

Kunniatohtorit tutuksi on Oulun yliopiston uusi podcast-sarja, jossa tutustutaan ensi keväänä vihittäviin kunniatohtoreihin yksi kerrallaan. Keskusteluissa käydään läpi tulevien kunniatohtoreiden elämää, saavutuksia sekä yhteyttä Oulun yliopistoon.

Podcast-sarja jatkuu kesään 2021 saakka kuukausittain julkaistavilla jaksoilla.

Kunniatohtoreiden haastattelut julkaistaan Oulun yliopiston Spotify-kanavalla.

Kunniatohtorista riippuen haastattelu on joko suomeksi tai englanniksi.

Vuoden 2022 kunniatohtoreiden esittelyt löydät täältä.

 

1. jakso: Kunniatohtorit tutuksi -Risto Murto

Podcastin ensimmäisenä vieraana on Varman toimitusjohtaja Risto Murto, joka on vaikuttanut myös Oulun yliopiston hallituksessa. Haastattelussa kuulemme, miten Murto on hyödyntänyt akateemista taustaansa Varman toimitusjohtajana ja mitä opittavaa akateemisella maailmalla on yrityssektorilta. Rehtori Jouko Niinimäen haastatteleman Murron mukaan hyvää tutkijaa ja sijoittajaa yhdistää kriittinen, analyyttinen mieli.

2. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Sandra Thompson

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin toisessa jaksossa Simo Kekäläinen haastattelee professori Sandra Thompsonia. Thompson on kansainvälisesti tunnettu lingvisti, vuorovaikutuksen tutkija ja funktionaalisen lingvistiikan asiantuntija. Hän on uudistanut lingvistiikkaa niin teoreettisella kuin metodologisellakin tasolla. Hän on myös dokumentoinut useita uhanalaisia ja hävinneitä kieliä, kuten Wappoa, jota puhuttiin San Franciscon pohjoisosissa aina 1990-luvulle saakka.

3. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Liisa Hyssälä

3. jakson vieraana on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran vanhempi neuvonantaja Liisa Hyssälä. Iistä kotoisin oleva Hyssälä on tunnettu politiikan konkari, joka on toiminut muun muassa kansanedustajana sekä peruspalveluministerinä ja sosiaali- ja terveysministerinä.  Haastattelussa kuulemme Hyssälän mietteitä siitä, mitä Oulun ja Oulun yliopiston tulisi tehdä vetovoimansa ylläpitämiseksi. Hyssälää haastattelee professori Kyösti Oikarinen.

4.jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Sir Peter Ratcliffe

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 4. jaksossa tutustumme lääketieteen tutkija, professori Sir Peter Ratcliffen uraan ja sen tähtihetkiin. Nobel-palkittu Sir Peter Ratcliffe antaa haastattelussa myös nuorille tutkijoille suunnattuja vinkkejä menestyksekkään tutkijanuran rakentamiseen.  Ratcliffen kanssa keskustelee professori Peppi Karppinen. 

5.jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Paula Vanninen

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 5. jaksossa professori Paula Vanninen kertoo mielenkiintoisesta urastaan haastattelijalle professori Risto Laitiselle. Vanninen työskentelee Helsingin yliopiston kemian laitoksella sijaitsevan VERIFIN:in johtajana. VERIFIN on toiminut pitkään Kemiallisen aseen kieltojärjestö OPCW:n nimettynä laboratoriona ja avustanut sitä kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvonnassa. Vannisen haastattelussa kuulemme lisää VERIFIN:in toiminnasta sekä Vannisen työstä instituutissa.

6. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Eero Eloranta

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 6. jaksossa tutustumme Aalto-yliopiston emeritusprofessori Eero Elorannan monipuoliseen ja merkittävään elämäntyöhön tuotantotalouden parissa. Haastattelussa kuulemme pitkän yliopistouran tehneen ja yritysmaailmassakin työskennelleen Elorannan näkemyksiä tuotantotalouden aseman kehittymisestä yhteiskunnassa. Lisäksi Aalto-yliopiston opetuksesta vastaavana vararehtorina toiminut Eloranta kertoo opetusfilosofiastaan, jonka hän tiivistää lauseeseen: ”Opettaminen ei ole tärkeää, oppiminen on”.

7. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Annette Scheunpflug

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 7. jakson vieraana on professori Annette Scheunpflug, joka on kansainvälisesti menestynyt vertailevan kasvatustieteen, globaalikasvatuksen ja opettajakoulutuksen asiantuntija. Haastattelussa aktiivista kansainvälistä tutkimusyhteistyötä eri mantereilla tehnyt Scheunpflug kertoo urastaan ja yhteistyömetodeistaan. Hänen yhteistyönsä kulmakiviä ovat utelias asenne muiden ihmisten ajatuksia kohtaan, valmius kuunnella ja hyvien henkilökohtaisten suhteiden luominen yhteistyökumppaneihin.

8. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Mauri Ylä-Kotola 

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 8. jakson vieraana on mediatieteen professori Mauri Ylä-Kotola, joka toimi myös pitkään Lapin yliopiston rehtorina. Professori Minna Isomursun haastattelema Ylä-Kotola kertoo, miten hän on professorikautensa aikana kehittänyt mediatiedettä tulevaisuuden mediaa suunnittelevaksi tieteeksi. Kuulemme myös Ylä-Kotolan tärkeimmistä saavutuksista Lapin yliopiston rehtorina. Hänen mielestään sekä rehtorin että tutkijan työtehtävissä tarvitaan luovaa otetta: hallinto on taidetta ja tiede vaatii mielikuvitusta kehittyäkseen.

9. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Jeremy B. Searle

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 9. jakson vieraana on Cornellin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian laitoksen johtaja, professori Jeremy B. Searle. Searle on kansainvälisesti tunnettu evoluutiobiologian tutkija, jonka tutkimustyö on keskittynyt esimerkiksi uusille alueille siirtyneiden lajien alkuperään, mutta myös ihmisen historian ja eläinlajien evoluution rajapintaan.

10. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Mats Paulsson

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 10. jakson vieraana on emeritusprofessori Mats Paulsson, joka toimi pitkään Kölnin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan biokemian instituutti II johtajana. Kansainvälisesti tunnettu sidekudostutkija Paulsson on uransa aikana toiminut monien suurten tutkimuskonsortioiden johtajana, lukuisissa tieteellisissä luottamustehtävissä ja merkittävissä hallinnollisissa positioissa.

11. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Aarno Palotie

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 11. jaksossa tutustumme Oulun yliopiston alumni, professori Aarno Palotien menestyksekkääseen uraan sairausgenetiikan tutkijana. Palotie toimii professorina ja ryhmänjohtajana Helsingin yliopistossa, Broad Institute of MIT and Harvardissa ja Massachusetts General Hospitalissa.

12. jakso: Kunniatohtorit tutuksi - Eva Liljeblom

Kunniatohtorit tutuksi -podcastin 12. jakson vieraana on oululaislähtöinen professori Eva Liljeblom, joka on johtavia rahoituksen tutkijoita Suomessa. Mittavan tieteellisen uran lisäksi hän on toiminut lukuisissa esimies-, asiantuntija-, ja hallintotehtävissä.

Viimeksi päivitetty: 6.5.2021