Sanasto

Promootio:

Promootio on 1200-luvulta muotonsa saanut juhlallinen tilaisuus, jossa annetaan yliopistollinen oppi- tai muu arvo tunnuksineen. Promootioon liittyy runsaasti symboliikkaa ja perinteisiä tapoja.

Promoottori:

Promoottori vihkii promovendit ja ojentaa näille arvonmerkit. Promoottoriksi valitaan (periaatteessa) virkaiältään vanhin professori.

Promovendi:

Vihittävä tohtori

Promovendien edustaja:

Tiedekunnan valitsema promovendi, joka osallistuu promootion järjestämiseen. Promovendien edustajat vastaavat promovendien esittämiin hattu- ja miekkakysymyksiin ja järjestävät promootiopurjehduksen.

Kunniatohtori:

Doctoris honoris causa. Yliopisto kunnioittaa promootion yhteydessä valitsemiaan ulkomaisia ja kotimaisia merkkihenkilöitä myöntämällä heille kunniatohtorin arvon. Kunniatohtorin arvon myöntäminen on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi osoittaa.

Priimus:

Tohtoripromootion vihkiäisjuhlassa ensimmäisellä kunniasijalla vihittävä nuori tohtori. Priimukseksi valitaan erinomaisesti väitellyt tohtori. Hän vastaa oppiaineensa professorin esittämään kysymykseen ja osoittaa täten vihittävien edustajina näiden oppineisuuden.

Ultimus:

Tohtoripromootion vihkiäisjuhlassa toisella kunniasijalla vihittävä nuori tohtori. Ultimukseksi valitaan erinomaisesti väitellyt tohtori. Vihkimisen päätyttyä ja promoottorin lausuttua loppusanat ultimustohtorin tehtävänä on pitää puhe kutsuvieraille.

Miekanhiojaiset:

Miekanhiojaiset järjestetään promootiopäivän aattona. Miekat
hiotaan symbolisesti käsin pyöritettävällä tahkolla. Hiontanesteenä käytetään kuohuviiniä. Tahkoa pyörittää promovoitavan seuralainen tai muu miekanhiojaisiin osallistuva henkilö.

Promootiotanssiaiset:

Promootion juhlinta huipentuu promootiotanssiaisiin. Tanssiaisiin kuuluu vanhoja tansseja (tansseja harjoitellaan etukäteen). Tanssiaisten jälkeen kokoonnutaan ihailemaan nousevaa aurinkoa, jolle pidetään myös puhe. Promootiotanssiaiset pidetään promootiopäivällisten jälkeen.

Promootiopurjehdus:

Promootiota seuraavana päivänä promovoiduille järjestetään vapaamuotoinen huviretki veden äärellä. Oulun yliopistossa promootiopurjehduspäivän perinteeksi on muodostunut kirkkovenesoutukilpailu. Pukeutuminen on vapaa ja hattuna käytetään ylioppilaslakkia.

Offisiantit:

Juhlamenojen ohjaaja ja yliairut

Juhlamenojen ohjaaja:

Professori, joka johtaa juhlamenojen kulkua.

Yliairut:

Johtaa juhlamenoja yhdessä juhlamenojen ohjaajan kanssa, apunaan tiedekuntien opiskelija-airuet.

Airuet:

Tiedekuntien opiskelijoita, jotka toimivat yliairuen apuna eri juhlallisuuksissa.

Matrikkeli:

Matrikkeli sisältää kunniatohtoreiden ja promovendien henkilötiedot.

Viimeksi päivitetty: 28.4.2020