VanProd ‒ Innovationer för att främja vanadinproduktion från avfallsströmmar i norra regioner, 2017‒2020

Den övergripande målsättningen med projektet är att utveckla teknologier för återvinning av vanadin från fasta och flytande former av avfall som för närvarande inte används i Norden, och som utgör ett miljöhot för närliggande områden. Genom denna strategi bidrar vi till att uppnå Interreg Nords målsättning att öka kommersialisering av nya innovationer. De specifika målsättningarna är:

1. Karakterisera vanadinhaltigt avfall i Norden.
  2. Utveckla innovativ metodik baserad på kemisk och biologisk lakning för extraktion av vanadin från fasta mineralavfall.
  3. Utveckla metodik för återvinning av vanadin från avfallsvätskeflöden.
  4. Implementera/modifiera återvinningssystem för vanadin från biolakningslösning.
  5. Öka konkurrenskraften för nordisk industri på den växande internationella marknaden för ren teknik som kan implementeras av små och medelstora företaget.

VanProd-konsortiet utgörs av tre partner: Oulu universitet (Finland). Norges arktiske universitet (Norge) och Kjeøy handelssted og fiskevaer (Norge) och en associera partner Linnaeus universitetet (Sverige). Projektet har börjat i september 2017 och slutar i augusti 2020. Projektet finansieras av EU-programmet Interreg Nord.

Mer information:

Tiina Leiviskä, Docent, Dr