Väitöstilaisuus 13.6.2018

Keskiviikko, kesäkuu 13, 2018

Väittelijä: Filosofian lisensiaatti Anne Hietava

Väitösaika- ja paikka: 13.6.2018 12:00 Linnanmaa, sali L10

Aihe: Uppokaariuunin panoksen sähkönjohtavuus

Vastaväittäjä: Professori Bo Björkman, Luulajan yliopisto

Kustos: Professori Timo Fabritius, Oulun yliopisto

 

Uppokaariuunin panoksen sähkönjohtavuus

Väitöstyössä on tutkittu uppokaariuunin panoksen sähkönjohtavuutta. Uppokaariuuni on osa ferrokromin valmistusprosessia. Uppokaariuuniin panostetaan kromiittipellettejä, koksia, palarikastetta ja kvartsiittia. Etukuumennusuunista panos laskeutuu uppokaariuuniin, jossa se pelkistyy ja lopulta sulaa.

Uppokaariuunin panoksen sähkönjohtavuus on tärkeää uunin toiminnan kannalta, koska se vaikuttaa suoraan esimerkiksi tuottavuuteen. Jotta virran kulku tapahtuisi optimaalisesti sulan metallin kautta, panoksen sähkönjohtavuuden tulee olla pieni uunin yläosissa ja suuri alaosassa lähellä elektrodien päitä. Mikäli virran kulku tapahtuu uunin yläosassa, hukataan lämpöenergiaa ja uunin toiminta hankaloituu.

Väitöstyössä on selvitetty koksin ja kromiittipellettien sähköisiä ominaisuuksia. Sähkönjohtavuutta on tutkittu useilla simuloiduilla prosessiolosuhteilla (koksin eri tekstuurit, kromiittipellettien eri pelkistysasteet, rikin pitoisuus atmosfäärissä ja kromiittipellettien valmistuksessa korvattu koksi puuhiilellä). Mittaukset tehtiin huonelämpötilassa.

Tulosten mukaan koksin lämpökäsittely (950 °C) nosti grafitoitumisastetta ja vaikutti sähköisiin ominaisuuksiin toisin kuin koksin kaasutus. Kromiittipelletin pelkistymisasteen noustessa huonelämpötilassa mitattu sähkönjohtavuus laski. Kun kromiittipelletit altistetaan atmosfäärille, jossa on rikkiä, pellettien sähköiset ominaisuudet muuttuvat samoin kuin rakenne pelkistyksen aikana. Tämä vaikuttaa uppokaariuunin toimintaan, kun käytetään raaka-aineita, joissa rikkipitoisuus vaihtelee. Kun kromiittipellettien valmistuksessa käytettävä koksi korvataan puuhiilellä, tämä vaikuttaa sintrausprosessiin, kylmälujuuteen ja sähköisiin ominaisuuksiin.

Lisää kalenteriin

Takaisin tapahtumiin

Viimeksi päivitetty: 13.6.2018