Vierailuluentoja: Leino ja Huumo

Tiistai, helmikuu 7, 2017 - Keskiviikko, helmikuu 8, 2017

Vierailuluentoja semantiikasta

Professorit Jaakko Leino (Helsingin yliopisto) ja Tuomas Huumo (Turun yliopisto) pitävät kaksi vierailuluentoa aiheesta Ajan kielioppia.

Luennot pidetään salissa KTK112.

Leino: tiistaina 7.2. klo 8.30–10.00
Huumo: keskiviikkona 8.2. klo 10.15–11.45

Jaakko Leinon luento käsittelee ajan metaforiikkaa, ennen kaikkea ajan kulumista kuvaavia liikemetaforia. Erityishuomion kohteena on se, millaisia merkityspiirteitä liikkeen kuvaukseen sisällytetään ajasta puhuttaessa: liikkuuko aika ihmisen ympärillä vai ihminen ajassa, miten nopeaa liike on, onko liike tahdonalaista, onko liike yksisuuntaista ja suoraviivaista vai mutkittelevaa tai edestakaista ja niin edelleen.

Tuomas Huumon luennolla perehdytään ns. spatiaalisiin ja temporaalisiin viittauskehyksiin sekä adpositioiden käyttöön ajan liikemetaforissa. Viittauskehys on systeemi, joka määrää, mikä hahmotetaan kiintopisteen etupuoleksi ja mikä takapuoleksi ja miten nämä asettuvat aika-akselille. Viittauskehys ohjaa mm. ete-vartaloisten adpositioiden edessä ja edellä käyttöä ajan liikemetaforissa. Esimerkiksi nykyhetkeä myöhempi tulevaisuus on ajassa metaforisesti liikkuvan ihmisen edessä (Edessä on lämmin kevät), mutta toisaalta metaforisesti liikkuvan ajankohdan edellä ovat sitä aikaisemmat ajankohdat (Joulun edellä ovat adventtipyhät).

Tervetuloa kuuntelemaan!

Vierailulennoista voi saada opintopisteitä kirjoittamalla luentojen ja erikseen sovittavan kirjallisuuden pohjalta esseen. Kysy lisätietoja Jari Sivoselta (jari.sivonen@oulu.fi).

Lisää kalenteriin

Takaisin tapahtumiin