Kestävän kehityksen viikko herätti paljon kiinnostusta ja keskustelua

Oulun yliopisto ja ylioppilaskunta järjestivät yhdessä kestävän kehityksen viikon 7. - 11.10. Viikon aikana oli päivittäin useita tapahtumia, jotka vetivät puoleensa valtavan määrän ympäristöstä kiinnostuneita ihmisiä. Viikko sai sekä opiskelijat että henkilökunnan liikkeelle ja keskustelemaan.

Viikko avattiin näyttävästi keskusaulassa maanantaina. Journalisti Ina Mikkola julisti heti viikon aluksi yliopistolla hätätilan ja vetosi kaikkia kuulijoita toimimaan ahdistumisen sijaan. Mikkolan mukaan mikään ei hälvennä ilmastoahdistusta niin kuin konkreettiset teot kestävämmän tulevaisuuden puolesta.

Viikon aikana nähtiin paneelikeskusteluita, luentoja, työpajoja, järjestö- ja tutkimusmessut, elokuvailta ja paljon muuta. Mukana oli muun muassa Reilu kauppa ry, Eetti ry, UniOGS, Arctic University, Ruohonjuuri, Lush ja monia muita. Koko viikon ohjelma on esillä alla olevassa kuvassa.

Viikon aikana järjestetyt tapahtumat vetivät puoleensa paljon kiinnostuneita. Jokaisessa tapahtumassa oli kymmeniä ja joissain yli sata osallistujaa. Koko viikko tavoitti siis yhteensä arviolta yli tuhat ihmistä Oulun yliopistolla.

Keskiviikkona rehtorin kahvitilaisuudessa kuultiin myös konkreettisia muutoksia, joita yliopisto aikoo ottaa tullakseen kestävämmäksi. Seuraavan kattoremontin yhteydessä on esimerkiksi suunnitelmissa laittaa katoille aurinkopaneelit. Lisäksi Kestävän kehityksen viikon osallistujat saivat antaa ehdotuksia siitä, missä yliopiston pitäisi vielä parantaa toimintaansa. Kasvisruuan määrän lisääminen, kierrätys yliopistolla, kertakäyttöastioista luopuminen ja paperin käytön vähentäminen toistuivat useimmin ehdotuksissa.

– Kekeviikko oli järjestäjän näkökulmasta upea kokemus. Yliopistoyhteisö löysi hienosti meidän tilaisuuksiin! Viikon tavoitteena oli herättää keskustelua yliopistoyhteisön kesken ja yhdessä ulkopuolisen yhteiskunnan kanssa kestävästä kehityksestä, ja yleisön palautteen perusteella tuntuu, että siinä onnistuttiin. Isommilta kommelluksilta vältyttiin. Järjestäjän roolissakin pääsi vähän rentoutumaan ja nauttimaan Arto O. Salosen voimaannuttavasta luennosta torstai-iltana, kommentoi Anni Huovinen, joka vastasi tapahtuman järjestelyistä yliopiston puolelta.

Kestävän kehityksen viikkoa vietetään tänä syksynä kaikissa suomen yliopistoissa. Muissa yliopistoissa järjestäjä on useimmiten ylioppilaskunta, sillä tapahtumat ovat osa SYL:n (suomen ylioppilaskuntien liitto) EU:n rahoittamaa kansallista hanketta.

Viimeksi päivitetty: 15.10.2019