Tulevaisuus oli University Business Forumin puhuttavin aihe

University Business Forum veti yliopistolle noin 200 osallistujaa. Heitä oli sekä yliopistolta että laajasti eri alojen yrityksistä. Tulevaisuus toistui puheissa useista eri näkökulmista ja aiheutti eniten kysymyksiä.

Aamu avattiin kahdella hyvin mielenkiintoisella tulevaisuutta luotaavalla puheella. Iain Jawad kurkisti vuoden 2030 megatrendeihin, joista mielenkiintoisin oli ehkä se, että luovuus alkaa hänen mukaansa korvata tietoa työelämän kannalta olennaisimpana ominaisuutena. Tämä linkittyy mielenkiintoisesti puheeseen seuraavasta vallankumouksesta. Automaatio ja teknologia on korvannut ensin fyysisen työn ja nyt pikkuhiljaa tietotyön, jolloin jäljelle jää inhimillisyys, johon koneet eivät vielä pysty. Tämä on inhimillisyyden vallankumous, jonka olennaisimpia muuttujia ovat juuri luovuus ja tunnetaidot.

Iainin inspiroivan puheen jälkeen Marco Suvilaakso vei yleisön matkalle Polarin historiaan ja selitti sen kautta, miksi Polar on ollut aina aikaansa edellä kilpailussa. Yksi hänen tarinassaan korostunut puoli oli olla pelkäämättä muutosta. Jos jokin on väistämätöntä, se tulee ottaa vastaan ja toivottaa tervetulleeksi, lausuivat niin aikoinaan Kungfutse Kiinassa kuin Marco University Business Forumissa. Tämä nousi esille esimerkiksi, kun Polarilla mietittiin, saattavako heidän uudet ranteessa pidettävät sykemittarit laskea rinnan ympärillä pidettävien myyntiä. Jos Polar ei olisi rohkeasti tuonut ranteessa pidettäviä sykemittareita markkinoille pelkäämättä oman tuotteensa myynnin vähenemistä, joku toinen olisi kyllä tehnyt sen. Muutos oli siis vain otettava omaksi sen sijaan, että yrittäisi taistella sitä vastaan.

Alkupuheiden jälkeen tapahtumassa jakauduttiin kolmeen eri tilaisuuteen. Näissä teemoina olivat Kestävyys ja vastuullisuus, Tulevaisuuden taidot ja kompetenssit sekä resilientit ja älykkäät ratkaisut. Jokaisessa eri alojen tutkijat ja yritykset toivat esille uusia näkökulmia teemoista.

6G-paneelissa keskusteltiin hyvin laajasti 6G-verkon mahdollisuuksista ja roolista. Verkosta povataan myös kestävyyden ja sosiaalisen epätasa-arvon huomioon ottavaa teknologista ratkaisua, joka parantaa yhteiskuntaa ja luo paremmat edellytykset hyvälle elämälle. Tällainen on täysin uutta verkkopuolella, mutta kuvastaa hyvin yhteiskunnan ja talouden muutosta. 6G:n mainittiin olevan uusi vesi, ei uusi öljy.

Eräs paneelin osallistuja kysyi jopa, että jos 5G on ”internet for everything”, mikä tehtävä 6G:lle jää? Vastauksena tähän huomautettiin, että 5G toki onnistuu nykyisissä tehtävissä, mutta esimerkiksi pienen määrän DNA:n kantamaa tietoa siirtäminen 5G-teknologialla vie useita vuosia. Tulevia käyttötarkoituksia varten siis tarvitaan jälleen tehokkaampia verkkoja. Muutoin paneelin kysymykset pyörivät paljon businessmallien, turvallisuuden, energiankulutuksen ja uusien teknologioiden vaarojen sekä mahdollisuuksien ympärillä.

University Business Forum järjestettiin tänä vuonna toista kertaa ja se oli suurempi kuin edellisenä vuonna. Tässä vaiheessa tapahtumaa voitaneen jo kutsua perinteeksi, ja toivottavasti näemmekin taas ensi vuonna uudelleen. Antoisia aikoja tutkimuksen ja liiketoiminnan parissa siihen saakka!

Viimeksi päivitetty: 18.10.2019