Humanistin tulevaisuus on loistava!

Linnanmaan ensimmäinen Story Time järjestettiin 12.2. Telluksen Stagella. Tapahtumasarjan aloitti humanistinen tiedekunta, jonka alumneista paikalla oli Laura Kantomaa ja Jukka Ahola. Tästä jutusta voit lukea keskustelun suurimmat opit.

Jukka on oululainen kirjoittaja, podcastaaja ja markkinoinnin asiantuntija. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri englantilaiselta filologialta. Jukka on voittanut Martti Joenpolven novellikilpailun vuonna 2016 ja J.H. Erkon kirjoituskilpailun vuosina 2012 ja 2016. 

Laura taas on historioitsija ja pitkän linjan järjestöaktiivi, jonka työpolku on kulkenut Lapin yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteerin ja LYY-kiinteistöt Oy:n toimitusjohtajan pestin kautta nykyiseen Ylitornion kunnan vapaa-aikajohtajan työhön. Laura valmistui maisteriksi historian laitokselta vuonna 2018. Nyt hän on palannut kotikuntansa Ylitornion vapaa-aikajohtajaksi ja kuvailee itseään Tornionjokilaakson historian ja kulttuurin eläväksi edustajaksi.

Jukka aloitti esittelynsä kertomalla, että hän aikoo kertoa tänään totuuksia ja valheita. Ensimmäinen näistä oli, että hän on Oulun seitsemänneksi paras freestyleräppäri. Se, oliko tämä totuus vai valhe, ei selvinnyt koko tapahtuman aikana.

Jukan sanojen mukaan elämässä on kolme tärkeää asiaa, massi, feimi ja posse. Hän on pyrkinyt elämässään näiden kartuttamiseen. Englannin kieli, kirjoittaminen ja kielellä itsensä ilmaiseminen sekä satunnaiset tuulenpuuskat ovat kuljettaneet häntä kohti tilannetta, jossa saa tehdä enemmän mukavia kuin ikäviä asioita. Tällä hetkellä hän on töissä Ouralla.

 

Miten päädyitte nykyiseen tilanteeseenne?

Kumpikaan puhujista ei opiskeluaikana tiennyt, mihin tulevaisuus heidät lopulta kuljettaa. Laura vastasi aina alkavansa valmistuttuaan pormestariksi, ja Jukka bongasi Suman silloisesta ainejärjestölehdestä listan ammateista ja palkoista. Palkkaluettelon yläpäästä löytyi titteli nimeltä copywriter ja tätä kohti hän alkoi kulkea.

Tällä hetkellä Lauran työhön kuuluu nuorisotoiminnan, kulttuurin, tapahtumien ja kuntotalon hallinnointi. Hän pyrkii lisäämään kunnan asukkaiden hyvinvointia. Työ vaatii ensisijaisesti projektinjohtamis- ja viestintätaitoja. Vapaa-ajan palveluita tulee markkinoida ja niistä tulee viestiä hyvin, että kunnan asukkaat löytävät ne. Ratkaisukeskeisyys on olennaista esimiestehtävissä. Asioita on osattava päättää. Nämä käytännön taidot hän kertoi oppineensa ainejärjestötoiminnasta.

Jukka saavutti opiskeluaikaisen tavoitteensa ja oli valmistumisen jälkeen 3.5 vuotta mainostoimisto Siberialla copywriterinä. Sieltä hän siirtyi Polarille, missä hän oppi hakukoneoptimointia, digimarkkinointia ja muita nykyaikaisen markkinoinnin taitoja. Nyt Ouralla työssä korostuu yhä enemmän tiedeviestintä ja datanhallinta. Tällä kokemuksella eri firmoista Jukka antoi opiskelijoille käytännöllisen neuvon työnantajan valintaan: isompi ja kansainvälisempi firma voi maksaa suurempaa palkkaa kuin pieni ja paikallinen.

 

Mistä töitä löytää?

Molemmat puhujat kertoivat saaneensa töitä ensisijaisesti verkostojen avulla. Lauran kohdalla sekä pääsihteerin että vapaa-aikajohtajan työt vinkattiin hänelle edellisen tehtävän aikana. Jukka taas on hakenut töitä vain kerran valmistumisensa jälkeen. Työpaikka Polarilla oli ainoa, jota hän haki perinteiseen tapaan. Muut hän on saanut kavereiden kautta suositteluilla. 

– Mitä enemmän ihmisiä tuntee, sitä suuremmalla todennäköisyydellä heistä on joskus hyötyä, hän tiivistää.

Humanistien tulee osata hinnoitella osaamisensa tarpeeksi korkealle. Jukka kertoi toimivansa vapaa-ajallaan massin esitaistelijana. Kun häneltä pyydetään päivätyön lisäksi erillisiä projekteja, hän kertoo hinnan olevan 160 euroa tunnilta ilman arvonlisäveroa. Näin hän ankkuroi työn hinnan sopivan korkealle, jotta sitten seuraavan tekijän tarjous tuntuu kohtuulliselta.

 

Yleisökysymys: Mitä vastata sukulaisille jatkuviin kyselyihin siitä, mitä tehdä isona, jos ei itsekään tiedä?

– Lääkäriopiskelijasta tulee lääkäri ja oikeustieteen opiskelijasta lakimies, mutta humanisti voi olla mitä vain!

Sekä Lauran että Jukan lähipiirissä kaikki humanistit ovat työllistyneet itseään kiinnostaviin töihin, mikäli ovat halunneet työllistyä. Humanisteilla mahdollisten työtehtävien kirjo on huomattavan laaja, eikä usein tiedäkään muuta kuin missä on nyt. Kun tekee itseä kiinnostavia asioita, päätyy lopulta itselle mieluisiin ja mielenkiintoisiin työtehtäviin.

Humanisteilla ongelmana on se, että yritykset eivät maksa siitä, että joku on humanisti ja osaa tehdä runoanalyysia. Ne kuitenkin ovat valmiita maksamaan siitä, minkälaista ajattelua humanistiset opinnot ovat opettaneet.  Oma osaaminen kannattaa opetella tiivistämään myytäväksi tai rahanarvoiseksi tuotteeksi. Tässä auttaa huomattavasti, jos on opiskellut myös sivuaineeksi jotain sellaista, missä maailma muutetaan numeroiksi. Esimerkkejä maailmaa numeroivista opinnoista ovat vaikkapa ohjelmointi, tilastotiede, taloustiede ja markkinointi. Kannattaa myös opiskella hieman työnhakupapereiden kirjoittamista. Suuri osa työnhakijoista kirjoittaa Lauran mukaan luokattoman huonoja hakemuksia. 

– Jos joku esimerkiksi sanoo työhaastattelussa, että hän on pitänyt blogia vuodesta 2012 asti, lyön suoraan paperin pöytään ja palkkaan. Sen sijaan, että kertoo osaamisen CV:ssä, osaaminen kannattaa näyttää jonkin ulkoisen validaation kautta, Jukka toteaa.

 

Miten löytää oman juttunsa? Miten löytää omat vahvuudet ja palon?

– Itsensä tutkiskelu on yksi todella olennainen asia. Kun kokeilee monenlaisia asioita, löytää lopulta itseä motivoivat ja mielenkiintoiset asiat, Laura kertoo.

– Tietääkö sen, kun sen löytää? Maailma ohjaa ihmistä sillä tavalla, että teen enemmän asioita, joista minulle ei naureta ja joista saan kiitosta. Sitten teen niistä asioista itselleni intohimon. Omat mielenkiinnon kohteet löytää kokeilemalla asioita ja tunnustelemalla itseään – henkisesti, Jukka kommentoi.

 

Mitä sivuaineita kannattaa ehdottomasti ottaa?

Edellä mainittujen koodaamisen, markkinoinnin, taloustieteen ja tilastotieteen lisäksi Laura luettelee hyödyllisinä sivuaineina viestinnän, varsinkin digitaalisen viestinnän, visualisointitaidot ja ruotsin kielen taidon. Kun näihin yhdistää humanistiseen osaamiseen, päästään hyvin pitkälle. 

 

Töissä pitää olla mukavaa

– Työpaikalla vietetään valtava määrä aikaa. Siellä tulee viihtyä. Jos töissä ei viihdy, silloin pitää siirtyä kohti suurempia unelmia, Laura opastaa.

–  Töihin meneminen tuntui kuin olisi joutunut vankilaan viideksikymmeneksi vuodeksi, Jukka aloitti. Aivan kuin lapsille tulee järkytyksenä se, että tarhaan pitää mennä myös seuraavana päivänä, myös Jukalle tuli järkytyksenä se, että töihin pitää mennä päivä toisensa jälkeen. 

Puhujat korostivat, että opinnoista töihin siirtyminen on suuri muutos ja siihen tottuminen vie aikaa. Työntekoon kuitenkin lopulta tottuu ja ajan myötä se alkaa tuntua myös mukavalta, jos on löytänyt oikeaan paikkaan. Molemmat korostivat tässä vaiheessa suurieleisesti, että töitä kyllä ehtii tehdä. Sitä ennen pitää ehdottomasti nauttia opiskelijaelämästä ja kaikesta sen mukanaan tuomasta hyvästä.

 

Miltä tulevaisuus näyttää?

Laura alkaa opiskella enemmän ruotsia, jotta hän voisi saada tiukemman otteen Tornionjokilaaksosta ja paremmat mahdollisuudet nousta tavoitteeseensa aina Tornion pormestariksi.

Jukka taas haaveilee siitä, että hänellä on mahdollisuus tehdä valintoja. Vaihtoehdot luovat hänen mukaansa onnellisuutta. Hän haluaa päätyä elämässä tilanteeseen, jossa aina voi itse valita, mitä tekee, missä asuu ja kenen kanssa.

Kun puhujille annettiin mahdollisuus tiivistää sanomansa opiskelijoille vielä yhteen viestiin, Jukka antoi vastauksensa aihetunnisteen muodossa: #hyviäasioitatuleevielä. Laura taas muistutti siitä, ettei saa lannistua epävarmuuden edessä. Ihan varmasti tulet saamaan itseä kiinnostavan työn.

Seuraavalla kerralla Linnanmaan Story Timessä nähdään Oulun kauppakorkeakoulun alumneja. Tule 11.3. kuuntelemaan, mihin elämä on vienyt Oulusta valmistuneita kyltereitä. Tänä keväänä kuullaan alumnitarinoita vielä luonnontieteiltä (15.4.) sekä kasvatustieteiltä (13.5.).

Viimeksi päivitetty: 14.2.2020