Ilmastoahdistusta on helppo keventää pienillä teoilla

Kestävä kehitys x korona -sarjan kolmannella keskustelukerralla puhuttiin nuorten näkökulmasta ilmastokriisiin. Telluksen instagram-tilillä @tellusunioulu lähetetyssä keskustelussa juteltiin OSYKin opiskelijoiden ympäristötyöryhmän edustajan Mara Konttilan kanssa. Lue keskustelun pääpointit tästä. Lähetys on myös nähtävillä Telluksen instagram-tilillä 15.5. saakka.

Mitä keketiimi on tehnyt?

Keken toiminta voidaan jakaa kahteen kategoriaan: meillä on tapahtumia ja muuta pientä toimintaa. Meillä oli esimerkiksi roskajuoksu, jossa kilpailtiin siitä, kuka kerää eniten roskia. Lisäksi ryhmä selvitteli, miksi koulussa on öisin valot päällä ja kuinka ruokahävikkiä voisi vähentää.

Miten korona on vaikuttanut tähän toimintaan?

Mihin korona ei ole vaikuttanut? Meidän toiminta on fyysistä toimintaa meidän koululla. Kun kukaan ei ole koululla, ei ole paljon, mitä tehdä. Olemme kuitenkin keksineet asioita, mitä voi tehdä kotona. Jaoimme esimerkiksi instagramissa ohjeita kasvien kasvattamiseen sekä reseptejä.

Oletko ollut aiemmin jossain kestävään kehitykseen liittyvässä toiminnassa?

Ennen tätä en ole ollut missään virallisessa toiminnassa mukana. Tämä on ollut hyvä väylä päästä sisään tällaiseen toimintaan.

Miten korona-arki on muuten pyörinyt?

Olen abiturientti. Nyt oli kirjoitukset ja jos pääsisin yliopistoon se olisi jees. Olen ollut aika paljon kotona kuten aika moni muukin.

Korona-ahdistusta on verrattu ilmastoahdistukseen. Oletko tästä samaa mieltä?

Niissä on jotain samanlaista. Korona-ahdistus oli suurimmillaan silloin kun tämä alkoi. Tämä tapahtui niin nopeasti, ettei kukaan ollut oikein kartalla mitä tapahtui. Ilmastoahdistus taas on sellainen pohjalla oleva asia, joka nousee esille aina toisinaan kun katsoo uutisia tai käy kaupassa. Molemmissa on yhteistä sen verran, että ne ovat meille melko näkymättömiä ongelmia. Tämä tekee molemmista vähän vaikeasti käsiteltäviä ja vaikuttaa ahdistavuuteen.

Onko yleinen huoli siirtynyt ilmastonmuutoksesta koronaan?

Korona on se, mistä olen nyt huolissani. Se on niin näkyvästi mediassa esillä että sitä on vaikea olla ajattelematta. Nyt kun ihmiset pysyvät kotona, päästöt ovat vähentyneet ja tässä on tavallaan pikkuinen paussi.

Millaisia asenteita ja mielipiteitä nuorilla on ilmastoasioissa?

Kaikki ovat jollain tasolla huolissaan ilmastonmuutoksesta. On ihmisiä, jotka ovat hyvin aktiivisia ilmastonmuutosta vastaan taistelijoita ja niitä, jotka eivät aktiivisesti tuo sitä esille, mutta ovat kuitenkin huolissaan ilmastonmuutoksesta. Toiset pyrkivät muuttamaan asioita ja toiset eivät näe, että he voivat tehdä jotain ja ovat kyynistyneitä.

Nuoret ovat hyvin aktiivisia ilmastoasioissa. Mikä on saanut nuorten sukupolven liikkeelle?

Osittain se johtuu Greta Thunberg -ilmiöstä. Kun on joku, joka on julkisesti esillä, on joku jota seurata ja pitää esikuvana. Fridays for Future oli näkyvä ilmiö myös OSYKissä. Kun ihmisille näyttää keinon tehdä jotain, ihmiset lähtevät kyllä mukaan toimintaan. En tiedä, onko tämä jokin piikki, joka laantuu koronan jälkeen ja nuorten asenteet menevät uinumaan.

Onko sinulla toiveikas olo tulevaisuuden suhteen?

Meidän nykyisillä toimilla on vaikea saada riittävästi aikaan. Ilmastonmuutoksen torjunta vaatisi voimakkaampia toimia. Kun olen mukana tässä keketiimissä, minulla on hieman optimistisempi olo kun pääsen tekemään jotain konkreettista tämän asian eteen. Se auttaa kun pääsee tekemään jotain aivan pientä. Vaikka hommaa biojäteastioita koululle tai mitä vaan pientä.

Mitä sanoisit nuorille, jotka haluavat tehdä jotain mutta eivät tiedä mistä aloittaa?

Jos käyt OSYKiä, tule mukaan meidän ympäristötyöryhmään. Siellä on aina tilaa. Jos sinulla on aikaa tehdä jotain pientä vaikka parin viikon välein, keketiimissä on aina ovet auki. jos et käy OSYKiä, kokoa ympärillesi jokin ryhmä tekemään näitä asioita. Yhdessä on paljon helpompi tehdä asioita kuin yksin.

Mitä haluaisit tässä tapahtuvan seuraavaksi?

Haluaisin että tämä toiminta laajenisi muihinkin lukioihin, jolloin OSYK voisi tehdä laajempaa yhteistyötä muiden lukioiden kanssa ja toteuttaa suurempia projekteja.

Viimeksi päivitetty: 14.5.2020