Oulusta Piilaaksoon – mitä opiskelijalta tai vastavalmistuneelta odotetaan?

Kävimme Kaliforniassa tutustumassa yliopistojen yrittäjyyskoulutukseen ja paikalliseen yritysmaailmaan. San Franciscon ympäristö tarjoaa huikeita mahdollisuuksia urakehitykselle ja kilpailu parhaista tekijöistä on kovaa. Tässäpä muutamia hyödyllisiä vinkkejä kaikille, jotka ovat lähdössä San Franciscoon tai Piilaaksoon vaihtoon, töihin tai kasvattamaan yritystään kansainvälisiin mittoihin.

Unohda surffaus, olet lähdössä tekemään töitä

Stanfordin yliopistolla käskettiin suoraan unohtamaan kaikki elokuvien luomat haaveet lämpimän Kalifornian leppoisasta elämästä. Opiskelu ja työnteko alueella on niin kunnianhimoista ja vaativaa, että opiskelijoilla ei yleensä ole juurikaan vapaa-aikaa. Tämä on kuitenkin syytä nähdä ennemmin mahdollisuutena kuin esteenä. Harvassa paikassa aikansa pääsee käyttämään aikansa yhtä tehokkaasti oman tulevaisuuden rakentamiseen, sillä yliopistot tarjoavat paljon oman uran kannalta olennaisia ohjelmia, mahdollisuuksia ja verkostoja.

 

Kaliforniassa on kallista

San Franciscossa ja Piilaaksossa eläminen on huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa. Asunnon vuokraaminen voi maksaa tuhansia dollareita kuukaudessa, joten kämppisten kanssa asuminen on suositeltavaa. Myös ruoka on selkeästi kalliimpaa kuin Suomessa, mutta toisaalta Kaliforniassa ruoka on myös Yhdysvaltain muihin osiin verrattuna yllättävän terveellistä. Hinnat tietysti näkyvät myös palkoissa, joten paikallisten firmojen palkallisena ei rahan kanssa pitäisi tulla ongelmia. Monet kuitenkin lähtevät Piilaaksoon kasvattamaan omaa startupiaan kansainvälisiin mittoihin, jolloin on parempi varmistaa, etteivät rahat lopu kesken ennen kuin oma yritys alkaa tuottaa kunnolla. Korkeiden elinkustannusten vuoksi itseasiassa monet Piilaaksossa toimivat yrityksen suosivat mallia, jossa tuotekehitys ja tutkimus tapahtuu työntekijöiden kotimaassa esimerkiksi Euroopassa ja työ tehdään etänä Piilaaksossa toimivalle firmalle.

Korkeiden elinkustannusten vuoksi San Franciscosta on myös helppo löytää töitä. Monet akateemikot ovat joutuneet kieltäytymään tarjotusta työpaikasta, koska eivät ole löytäneet järkevän hintaista kotia San Franciscon lähistöltä. Samasta syystä myös palveluammateissa on pulaa tekijöistä. Siellä täällä kaupat ja kahvilat etsivät näkyvästi lisää työntekijöitä, joten opiskelijalle löytyy helposti sivutyö, jos vain aikataulut antavat myöten työnteolle.

 

Suomessa on huippuosaamista, tuo se esille

Suuri ero amerikkalaisten ja suomalaisten välillä on se, että Yhdysvalloissa kasvaneet osaavat tuoda itseään ja osaamistaan esille. He eivät ujostele tai pidättele omien taitojensa tai koulutuksensa korostamisessa. Amerikkalaiselle saattaa esimerkiksi olla aivan tavallista sanoa, että hän osaa jotain kieltä yhden lyhyen kurssin jälkeen. Meiltä valmistuneilla opiskelijoilla on usein enemmän osaamista ja työkokemusta kuin lyhyemmästä ja yleisluontoisemmasta Yhdysvaltalaisesta yliopistosta valmistuneilla. Tätä kannattaa korostaa, sillä meillä on selkeä kilpailuetu paikallisiin verrattuna. Monet tapaamamme firmat lisäksi haluavat joukkoonsa monipuolisemmin eri kulttuureja edustavia henkilöitä, esimerkiksi Netflixin ketteryys pohjautuu pitkälti sekä monenlaisista taustoista tulevaan henkilöstöön että henkilöstölle annettuun suureen vastuuseen firman päätöksistä.

Syvää perehtyneisyyttä yhteen tiettyyn aiheeseen arvostetaan yleensä enemmän kuin laajaa yleistietämystä oman tieteenalan eri haaroista. Kannattaa siis valita tarkasti oma ekolokero, niche, ja perehtyä siihen jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa opintoja. Startup-maailma myöskään ei ole vain koodareille ja taloustieteilijöille. Impact eli maailman muuttaminen yritystoiminnan kautta on nousemassa kovaa vauhtia rahanteon rinnalle ja toivottavasti sen ohi startupien motiivina toiminnalleen. Tämä avaa uusia ovia yhä erilaisempien alojen opiskelijoille, ja tämän planeetan kannalta elintärkeiden aiheiden tuntemusta tarvitaan koko ajan enemmän.

Ylipäänsä kaikkein eniten korostui kyky oppia uutta. Kehityksen kärjessä työskenteleminen tarkoittaa sitä, että koko ajan ollaan luomassa jotain, mitä ei vielä ole olemassa ja mistä ei sen vuoksi voi vielä tietää mitään. Tästä johtuen yksi menestyksen avaimista on se, kuinka nopeasti osaat omaksua jotain, mistä suurin osa maailman väestöstä ei ole vielä kuullutkaan.

 

Arkipäivä Stanfordin kampuksella

 

Paikallinen presenssi on tärkeä

Piilaaksossa käy paljon vierailijoita, joten heidät on helpompi unohtaa pian tapaamisen jälkeen. Todellinen vaikutus tapahtuu paljolti kontaktien kautta, ja niiden luominen vaatii pidempiaikaista asumista paikan päällä. Kalliit elinkustannukset voi siis nähdä pitkälti sijoituksena ekosysteemiin pääsemiseksi ja osoituksena siitä, että on tosissaan asiansa kanssa eikä vain vähän kokeilemassa.

Onneksi kynnystä madaltamaan ja Piilaaksoon asettumista helpottamaan on perustettu monenlaisia toimijoita. Ensimmäiseksi voisin esitellä Nordic Innovation Housen. NIH tarjoaa työtiloja, ideakiihdyttämön ja verkostoitumisapua Pohjoismaista Piilaaksoon muuttaville yrittäjille. NIH:lla on kaksi kiihdytysohjelmaa: TINC auttaa yrittäjiä muuttamaan businesskonseptiaan vastaamaan paremmin Piilaaksossa toimivaa mallia ja REACH synnyttää parempaa liiketoimintaa tutkimuksen pohjalta. Piilaaksossa on paljon rahan perässä tulleita yritysvalmentajia, joiden palvelun laatu ei aina vastaa hintalapun suuruutta. NIH on luotettava väylä laadukkaiden ohjelmien pariin. Nordic Innovation Housen löydät osoitteesta https://www.nordicinnovationhouse.com/

Toinen varteenotettava verkosto on Startuplifers. Startuplifers on voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa nuorille suomalaisille ja ruotsalaisille huikeita työharjoittelupaikkoja San Franciscossa, Tokiossa, Shanghaissa ja Singaporessa. Harjoittelut kestävät 3 - 18 kuukautta, niistä maksetaan palkkaa ja ne ovat todella vieneet harjoitteluun osallistuneiden opiskelijoiden uraa eteenpäin suurin harppauksin. Harjoittelupaikat maksavat usein myös lennot ja viisumin, joten ei muuta kuin hakemaan! Startuplifersin löydät osoitteesta: http://startuplifers.org/frontpage-student/

Jos yrittäjyys kiinnostaa sinua, mutta maailman startup-keskuksiin lähteminen tuntuu liian suurelta askeleelta, voit tulla oppimaan varhaisemman tason taitoja Telluksen tarjoamiin ohjelmiin. Mind Business -opinnoista löydät omat vahvuutesi yrittäjänä ja pääset alkuun yrittäjämäisessä tlimintatavassa. Demolassa saat ratkaista yritysten antamia ongelmia yhdessä monialaisen tiimin kanssa. Startupweekendissä pääset kokemaan 48 tunnissa kaikki startupin perustamisen vaiheet ja kokemaan sen ilot ja surut. Avanto on meidän oma kiihdyttämö opiskelijoiden yritysideoille ja näiden lisäksi järjestämme säännöllisesti erilaisia luentoja, työpajoja ja koulutuksia, joiden tarkoitus on tarjota sinulle paremmat eväät yliopiston jälkeiseen elämään.

 

 

Viimeksi päivitetty: 25.6.2018