Opintojen alkaessa tarvitset käyttäjätunnuksen

Tärkeä ohje uudelle opiskelijalle: näin aktivoit yliopiston käyttäjätunnuksen ja sähköpostin

Opiskelijan käyttäjätunnuksen ja sähköpostin aktivointi

Käyttäjätunnus on avaimesi yliopiston järjestelmiin ja palveluihin. Aktivoimalla tai ottamalla vastaan käyttäjätunnuksen sitoudut noudattamaan yliopiston IT-palvelujen käyttösääntöjä.

Tällä sivulla on omat toimintaohjeet kullekin ryhmälle: Uusi opiskelija | Vanha opiskelija | KV-vaihto-opiskelija | KV-tutkinto-opiskelija. Toimintaohjeissa viitataan numeroituihin vaiheisiin, jotka ovat tämän sivun alaosassa.

Uusi opiskelija:

Järjestelmä luo sinulle uuden opiskelijan käyttäjätunnuksen, kun olet ensin ottanut opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi yliopistoon. Tunnus syntyy aikaisintaan 1.8. ja on käyttövalmis vasta, kun aktivoit sen eli asetat tunnuksellesi salasanan. Salasanan voit asettaa kätevästi verkkopalvelussa vaiheen 2 mukaisesti.

 • Mikäli olet aiemmin opiskellut Oulun yliopistossa (myös Avoimessa yliopistossa), voit käyttää entistä tunnustasi. Jos olet epävarma tunnuksesi muodosta tai olet unohtanut salasanan, aktivoi tunnuksesi verkkopalvelussa vaiheen 2 mukaisesti.
 • Tunnus sulkeutuu väliaikaisesti, jos ilmoittaudut poissaolevaksi. Tunnusta ei kuitenkaan suljeta, jos poissaolon syy on opiskelu ulkomailla, äitiysloma tai varusmiespalvelu.

Kun sinulla on yliopiston käyttäjätunnus ja sen salasana, voit aktivoida käyttöösi myös yliopiston tarjoaman Office 365 Education -palvelun, joka sisältää mm. sähköpostin.

Uutena opiskelijana noudata kaikkia vaiheita 1 - 4 alla olevissa ohjeissa. Siirry vaiheeseen 1: TOIMI TÄSSÄ JÄRJESTYKSESSÄ

Vanha opiskelija:

Ilmoittautumisesi jälkeen sinun ei tarvitse aktivoida tunnustasi kuin vain siinä tapauksessa, että olet unohtanut tunnuksen tai salasanan, tai tunnus on lukkiutunut. Näissä tapauksissa voit tarkistaa tunnuksesi ja asettaa uuden salasanan palvelussa Salasana, lue lisää: Itsepalvelut ja tunnistautuminen

KV-vaihto-opiskelija:

Vaihto-opiskelijan käyttäjätunnus aktivoituu automaattisesti noin kaksi viikkoa ennen vaihtojakson alkamista edellyttäen, että:

 • Hakemus on hyväksytty
 • Ilmoittautumislomake on palautettu.

Käyttäjätunnuksen saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Salasanan saat joko tekstiviestillä tai asetat sen itse:

 • Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, aseta salasanasi verkkopalvelussa, katso vaihe 2 alla olevissa ohjeissa.
 • Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, mutta matkapuhelinnumerosi on yliopiston järjestelmässä, saat salasanasi tekstiviestillä. Voit myös käydä asettamassa salasanan tietohallinnon itsepalvelupäätteellä IT-palvelupisteessä.

Huom! Kaikkien kansainvälisten opiskelijoiden tulee hankkia suomalainen henkilötunnus maistraatin kautta ja ilmoittaa se niin pian kuin mahdollista Koulutuksen lähipalveluun. Lisätietoa henkilötunnuksen hankkimisesta www.maistraatti.fi tai Orientation website.

Kun sinulla on yliopiston tunnus ja salasana, noudata kohtia 3 - 4 alla olevissa ohjeissa. Siirry vaiheeseen 3: TOIMI TÄSSÄ JÄRJESTYKSESSÄ

KV-tutkinto-opiskelija:

Uudet kansainväliset tutkinto-opiskelijat saavat käyttäjätunnuksen saavuttuaan Ouluun ja maksettuaan ylioppilaskunnan jäsenmaksun.

 • Opiskelijat, jotka osallistuvat perehdytykseen: Maksa ensin ylioppilaskunnan jäsenmaksu.
 • Opiskelijat, jotka saapuvat perehdytysohjelman ulkopuolella: Esitä kuitti ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksamisesta Koulutuksen lähipalvelussa.

Maksamisen jälkeen saat käyttäjätunnuksen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. Salasanan asetat itse:

 • Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, aseta salasanasi verkkopalvelussa, katso vaihe 2 alla olevissa ohjeissa.
 • Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, käy asettamassa salasana tietohallinnon itsepalvelupäätteellä IT-palvelupisteessä.

Huom! Kaikkien kansainvälisten opiskelijoiden tulee hankkia suomalainen henkilötunnus maistraatin kautta ja ilmoittaa se niin pian kuin mahdollista Koulutuksen lähipalveluun. Lisätietoa henkilötunnuksen hankkimisesta www.maistraatti.fi tai Orientation website.

Kun sinulla on yliopiston tunnus ja salasana, noudata vaiheita 3 - 4 alla olevissa ohjeissa. Siirry vaiheeseen 3: TOIMI TÄSSÄ JÄRJESTYKSESSÄ

TOIMI TÄSSÄ JÄRJESTYKSESSÄ:


1. Ilmoittaudu läsnäolevaksi opiskelijaksi

Uuden opiskelijan käyttäjätunnus luodaan automaattisesti vasta, kun olet ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi ja maksanut ylioppilaskunnan jäsenmaksun.

Ohjeet ja lisätietoa: Opiskelupaikan vastaanotto, rekisteröinti ja ilmoittautuminen läsnäolevaksi opiskelijaksi

2. Aktivoi käyttäjätunnuksesi verkossa (syksyn aktivointiaika alkaa 1.8.)

Mikäli sinulla ei ole vielä tiedossasi yliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa, käy verkkopalvelussa, johon tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Tarvitset siis henkilöllisyytesi varmistamiseksi sekä suomalaisen henkilötunnuksen että henkilökohtaisen verkkopankkitunnuksesi johonkin näistä pankeista:

Aktia | Danske Bank | Handelsbanken | Nordea | Osuuspankki | POP Pankki | S-Pankki | Säästöpankki | Oma Säästöpankki

Jollei sinulla ole verkkopankkitunnusta, hanki se ennen aktivoinnin aloittamista.

Kevään 2018 valinnoissa hyväksytyiksi tulleiden ja paikan vastaanottaneiden uusien opiskelijoiden tunnuksen aktivointi on mahdollinen 1.8.2018 alkaen.

Verkkoaktivoinnin linkki: Salasana

Aktivoinnin aikana:

 • Jos aktivoinnin aikana saat ilmoituksen, ettei tunnusta ole luotu, yritä uudestaan 2 - 3 päivän kuluttua
 • Järjestelmä ilmoittaa käyttäjätunnuksesi; kirjoita se ylös
 • Salasanasi määrittelet itse, noudata hyvän salasanan vaatimuksia

Mikäli et voi aktivoida tunnustasi verkon kautta, käy 1.8. tai sen jälkeen tietohallinnon IT-palvelupisteessä. Varaudu jonottamaan ja todistamaan henkilöllisyytesi!

3. Aktivoi O365-palvelu käyttöösi

Kun sinulla on yliopiston käyttäjätunnus ja sen salasana, voit sen jälkeen aktivoida käyttöösi maksuttoman Office 365 Education -palvelun. Oulun yliopiston tarjoamaan O365-palveluun sisältyy sähköpostin lisäksi Office Web Apps -sovellukset ja myös mahdollisuus asentaa Office-ohjelmat omille laitteillesi. Palvelu on opiskelijoille maksuton.

O365-palvelun sähköpostin käyttämistä suositellaan mm. seuraavista syistä:

 • Sähköpostiosoitteesi O365-palvelussa on oulu.fi-päätteinen, joka mahdollistaa tulostamisen mobiililaitteilta yliopiston tulostimille.
 • Lisäksi O365-sähköposti toimii ongelmitta muiden Oulun yliopiston käyttämien opiskelun sähköisten työkalujen kanssa. Muissa sähköpostipalveluissa saattaa olla ongelmia viestien perille saapumisessa varsinkin silloin, kun viesti saapuu opiskelun sähköisistä järjestelmistä.

Lue lisää O365-palvelusta ja aktivoi palvelu käyttöösi sivulla Office 365 Education.

4. Tarkista tietosi WebOodista

Tarkista ja päivitä omat henkilö- ja yhteystietosi WebOodi-järjestelmään. Merkitse samalla luvat tietojen luovuttamisesta yliopiston eri tahoille.

Tervetuloa yliopistoon!

Tietohallinnon opiskelijoille tarjoamat palvelut ovat käytössäsi:

Lisää aiheesta: käyttäjätunnus, salasana, itsepalvelut ja tunnistautuminen, neuvontapalvelut, Office 365 Education, tulostaminen, uudelle opiskelijalle

Viimeksi päivitetty: 31.8.2018