G Suite for Education

Ulkoinen palvelu, jonka jokainen voi niin halutessaan aktivoida käyttöönsä.

G Suite for Education on Googlen tuottama pilvipalvelu opiskelijoille ja henkilökunnalle. Palvelu tunnettiin aiemmin nimellä Google Apps for Education ja lyhenteellä GAFE.

Palvelu ei ole käytettävissä automaattisesti, vaan jokainen Oulun yliopiston opiskelija ja työntekijä voi niin halutessaan aktivoida sen itse käyttöönsä.

Tällä ohjesivulle on koottu linkit tärkeimpiin ohjeisiin, joissa kerrotaan mm. mitä käyttöehtoja hyväksyt ottaessasi palvelun käyttöösi ja mitä käyttöönottotoimia sinun tulee itse tehdä. Sivulla on myös ohjeita, missä osoitteessa ja millä tunnuksella palveluun kirjaudutaan.

G Suite on ulkoinen pilvipalvelu

Harkitessasi palvelun käyttöönottoa huomioi seuraavat seikat:

 • Palvelu on ulkoinen pilvipalvelu.
 • Käytät palvelua itsenäisesti ja omalla vastuullasi eikä yliopistolla ole mahdollisuutta tarjota tukea palveluun liittyvissä ongelmatilanteissa. Ongelmatilanteissa apua voi hakea Googlen tukipalveluista. 
 • Nimesi, käyttäjätunnuksesi ja palvelun sähköpostiosoitteesi näkyvät muille Oulun yliopiston G Suite -käyttäjille.
 • Tiedosta myös se tosiasia, että käyttöehdot ja käyttöoikeudet saattavat muuttua ilman, että Google tiedottaa niistä sinulle erikseen. Käytännössä se voi tarkoittaa sitä, että palvelussa olevat tiedot sinusta, palveluun tallentamasi tiedostot ja myös tiedostojen käyttöoikeudet voivat siirtyä muille osapuolille.
 • Google ei ota varmuuskopioita palvelun kautta käyttöösi tulevasta Google Drive-tallennustilasta. Huolehdi varmuuskopioinnista itse.
 • G Suite -palveluiden käyttöoikeus päättyy viimeistään silloin, kun yliopiston käyttäjätunnuksen voimassaolo päättyy.

ÄLÄ KÄSITTELE PILVIPALVELUISSA LUOTTAMUKSELLISTA TAI SALAISTA AINEISTOA! TÄLLAISTA TIETOA OVAT MM. MUIDEN HENKILÖTIEDOT. KIELTO KOSKEE MYÖS G Suite -PALVELUN SÄHKÖPOSTIA! Tutustu Notiossa (Näin pääset Notioon) oleviin yliopiston ohjeisiin ja noudata niitä: Tietoaineistojen luokitteluohje, Tietoaineistojen käsittelysäännöt.

Näin otat G Suite -palvelun käyttöösi

Palvelun käyttöönottaminen on mahdollista, mutta vapaaehtoista kaikille opiskelijoille ja henkilökuntaan kuuluville. 

1) TUTUSTU ENSIN KÄYTTÖEHTOIHIN:

HUOM! HYVÄKSYT KAIKKI EM. KÄYTTÖEHDOT OTTAMALLA PALVELUN KÄYTTÖÖSI.

2) OTA PALVELU KÄYTTÖÖN LOMAKKEELLA:

 • Voit ottaa palvelun käyttöösi hyväksymällä sen käyttöehdot sähköisellä käyttöönottolomakkeella Novell Identity Manager –portaalissa. Lomakkeen täyttämisen jälkeen palvelu on käytettävissä noin kahden (2) tunnin päästä.
 • Lue Käyttöönoton ohje ja seuraa sitä vaihe vaiheelta samalla, kun täytät sähköistä käyttöönottolomaketta. On erityisen tärkeää, että teet kaikki ohjeessa mainitut toimet oikein ja loppuun saakka!
 • Avaa käyttöönottolomake: käytä Firefox- tai Chrome-selainta tai etätyöpöytäyhteyttä. Tarvittaessa kirjaudu IDM-järjestelmään yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Kirjautuminen G Suite -palveluun

Voit kirjautua palveluun vain, jos olet tehnyt vaaditut käyttöönottotoimenpiteet ja lisäksi niistä on kulunut yli kaksi tuntia. Jos kirjautuminen ei onnistu tai palvelun kaikki ominaisuudet eivät ole käytettävissä kahden tunnin jälkeen, tee käyttöönottotoimet uudestaan toisella selaimella.

 • Linkki G Suite –palvelun portaaliin: http://edu.oulu.fi.
 • Kirjaudut kaikkiin käytössä oleviin G Suite -palveluihin yliopiston käyttäjätunnuksellasi ja sen salasanalla.
 • Jos haluat tallentaa portaalin osoitteen selaimen kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin, varmista, että se tallentuu tarkalleen em. muodossa. Jos tallennat osoitteen vasta kirjautumisen jälkeen, käyttäjätunnistus ei jatkossa toimi kirjanmerkkiä käytettäessä eivätkä sivut avaudu oikein.
 • Voit kirjautua myös suoraan Googlen eri palveluiden sivuilla, esim. osoitteessa https://drive.google.com/. HUOM. Käytä silloin tunnustasi muodossa: tunnus@edu.oulu.fi

Ongelmatilanteet ja ohjeet

Yliopistolla ei ole mahdollisuutta tarjota tukea palveluun liittyvissä ongelmatilanteissa. Tukea voi hakea Googlen tukipalveluista.  Jos epäilet häiriötä Googlen palveluissa, voit tarkistaa tilanteen täältä.

Tärkeimmät G Suite -palvelut

Huomioithan, että eri palveluilla voi olla omia käyttöehtoja ja –sopimuksia, joiden hyväksyminen on edellytys käyttöönotolle. 

Yhteisöjä ja palveluita, joista voi hakea vinkkejä sekä käyttötukea:

Viimeksi päivitetty: 12.6.2017