Kalasteluviestejä liikkeellä

Suomenkielisiä kalasteluviestejä on nyt liikkeellä. Viestin otsikkona on "Apple ID:n salasanan nollaaminen" ja lähettäjän osoitteeksi on väärennetty "do_not_reply@apple.com".

Kyseessä on tietojenkalasteluviesti, jolla rikolliset pyrkivät saamaan haltuunsa vastaanottajan mahdollisen Apple ID –tunnuksen ja salasanan.  

Jos olet saanut tai saat vastaavan viestin, älä noudata viestissä olevia ohjeita, vaan poista se.

Lisätietoa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tiedotteesta: https://www.viestintavirasto.fi/kyberturvallisuus/tietoturvanyt/2016/10/ttn201610271042.html

Muutamia seikkoja, joista tunnistat huijaus- ja urkintaviestit:

  • Urkintaviestin tarkoituksena on saada sinut luovuttamaan tunnistetietojasi rikollisten käyttöön. Urkinnan kohteena voi olla esimerkiksi käyttäjätunnuksesi, salasanasi, henkilötietosi, pankkitietosi tai luottokorttitietosi.
  • Huijausviesti voi näyttää oikean palveluntarjoajan lähettämältä; siinä voi olla logo ja muutakin grafiikkaa. Muista kuitenkin, että palvelujen ylläpitäjät eivät kysele kirjautumistietoja. Älä siis luovuta niitä.
  • Jos viestin lähettäjä vaikuttaa epäilyttävältä, älä avaa linkkejä tai liitteitä.
  • Viestin teksti on usein englantia tai huonosti käännettyä suomea, mutta voi olla myös moitteetonta suomea.
  • Viestissä voi olla www-linkki, jota sinut houkutellaan jollakin syyllä klikkaamaan. Linkki johtaa kuitenkin aivan muualle, kuin mitä tekstissä annetaan ymmärtää. Voit tarkistaa linkin osoitteen viemällä hiiren linkin päälle, älä kuitenkaan klikkaa linkkiä. Linkki voi viedä väärennettyyn palveluun, joka kysyy tunnistetietojasi, tai linkistä voi latautua työasemallesi haittaohjelma. Jos linkki vaikuttaa epäilyttävältä, älä klikkaa sitä.
  • Viestissä voidaan pyytää lähettämään tunnistetiedot vastausviestinä. Älä vastaa kalasteluviestiin.
  • Viestissä voi olla liitetiedosto, ja sinut houkutellaan avaamaan se. Liitetiedoston avaaminen voi asentaa työasemalle haittaohjelman, joka lähettää tietojasi rikollisille tai aiheuttaa muuta harmia. Älä avaa epäilyttäviä liitetiedostoja.
  • Jos epäilet viestin aitoutta, älä avaa linkkejä tai liitteitä. Voit kysyä neuvoa tietohallinnon Neuvontapalveluista.

Viimeksi päivitetty: 27.10.2016