Varoitus kalasteluviesteistä

Tietohallinto kehottaa sekä yliopiston henkilökuntaa että opiskelijoita olemaan tarkkaavaisia sähköpostilinkkien suhteen.

Office 365 -sähköpostin tietojenkalasteluyritykset ovat yleistyneet tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä kalasteluyritykset kohdistuvat etenkin Suomen korkeakouluihin. On mahdollista, että myös Oulun yliopisto on kohteena.

Kalasteluviestillä rikolliset pyrkivät saamaan haltuunsa vastaanottajan käyttäjätunnuksen ja salasanan tekaistujen linkkien avulla. Viesti voi tulla ulkopuolisesta osoitteesta tai kalastelulla saadusta yliopiston osoitteesta.

Yliopiston henkilökuntaa ja opiskelijoita kehotetaan olemaan tarkkaavaisia sähköpostilinkkien suhteen. Älä klikkaa linkkiä, vaan pysähdy harkitsemaan, onko viesti aiheellinen ja johtaako linkki yliopiston palveluiden ulkopuolelle.

  • Jos toteat viestin kalasteluviestiksi, älä missään nimessä klikkaa linkkiä, vaan poista viesti. 
  • Jos olet jo klikannut kalastelusivulle johtavaa linkkiä ja kirjoittanut sivulle tunnuksesi tiedot, vaihda salasanasi välittömästi tässä yliopiston palvelussa: https://account.oulu.fi/passwd. Salasanan vaihdon ohjesivu: http://www.oulu.fi/th/salasana
  • Jos et ole klikannut yhdenkään kalasteluviestin linkkiä, yliopiston tunnuksesi tietoturva ei ole vaarantunut. Kuitenkin voit halutessasi ja aina tarvitessasi vaihtaa salasanan ylläolevasta linkistä.
  • Voit kysyä neuvoa IT-palvelupisteestä.

Viimeksi päivitetty: 15.8.2018