Henkilökunnan, tutkijan ja UFO:n käyttäjätunnus

Henkilökunnan, tutkijan ja ulkopuolisen käyttäjän (ns. UFO) käyttäjätunnus ja sen eri muodot ulkoisissa palveluissa.


Henkilökunnan, tutkijan ja UFO:n käyttäjätunnus

Uuden työntekijän käyttäjätunnus syntyy automaattisesti henkilöstöjärjestelmän tietojen perusteella ja on yleensä käyttövalmiina työmääräyksen alkamispäivänä. Jos henkilöllä ei ole työsuhdetta yliopistoon, voi yksikkö hankkia hänelle ns. UFO-tunnuksen. Se on henkilökuntatunnukseen verrattava it-palveluiden käyttöoikeus. Kun UFO-tunnus on luotu, saa henkilö siitä tiedon hakemuksessa ilmoitettuun sähköpostiin.

 • Jos sinulla on aiemmin ollut Oulun yliopiston opiskelija- tai henkilökuntatunnus, saat entisen tunnuksesi käyttöön.
 • Jos tunnuksesi on uusi tai et tiedä tai muista käyttäjätunnustasi tai salasanaasi, tunnistaudu pankkitunnuksillasi itsepalveluun: Salasanan vaihto. Palvelu ilmoittaa tunnuksesi ja voit asettaa sille salasanan. Lisätietoa aiheesta: Itsepalvelut ja tunnistautuminen.
 • Jos et voi käyttää itsepalvelua, käy hakemassa salasana IT-palvelupisteestä. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

Salasana

Salasanasi on voimassa vuoden, jonka jälkeen se on vaihdettava uuteen. Lue lisää aiheista: Salasana ja sen vaihtaminen, Hyvän salasanan vaatimukset.

Henkilökunnan käyttäjätunnuksen muoto

 • Yliopiston työasemille ja tietojärjestelmiin kirjauduttaessa näppäile tunnuksesi perusmuodossaan; se on yleensä 8 merkkiä pitkä ja merkit kirjoitetaan pienillä kirjaimilla.
 • Jos kirjautumisvaiheessa kysytään palvelinta, konetta tai serveriä, valitse vaihtoehdoista: koivu
 • Jos työasemakirjautumisessa kysytään toimialuetta tai domainia, valitse vaihtoehdoista: univ
 • Kun kirjaudut langattomaan eduroam-verkkoon, kirjoita tunnuksesi muodossa: tunnus(at)cc.oulu.fi
 • Canonin tulostuslaitteille kirjauduttaessa näppäile tunnuksesi muodossa: tunnus(at)univ
 • Henkilökunnan O365-palveluun kirjautuessasi näppäile tunnuksesi muodossa: tunnus(at)univ.yo.oulu.fi
 • Järjestelmissä, jotka käyttävät Shibboleth-kirjautumista, tunnus kirjoitetaan perusmuodossaan

IT-palvelut ja käyttösäännöt

IT-palvelujen käyttösäännöt koskevat kaikkien yliopiston IT-palvelujen, laitteiden, sovelluksien ja verkkojen käyttöä. Sitoudut noudattamaan em. sääntöjä aktivoidessasi / vastaanotaaessasi yliopiston käyttäjätunnuksen.

Henkilökunnan IT-palveluista kerrotaan enemmän henkilökunnan intrassa, Patiossa (Näin pääset Patioon).

UFO - erillinen käyttöoikeus

Henkilö, jolla ei ole työsuhdetta yliopistoon, mutta on perustellut syyt käyttää yliopiston tietoteknisiä resursseja (esim. UNIV-toimialuepalvelu, tulostuspalvelu, sähköposti), anoo erillistä maksullista käyttöoikeutta yksikkönsä kautta. Tällaisia henkilöitä voivat olla esim. apuraha-, stipendi- ja akatemiarahoituksella työskentelevä tutkija, tuntiopettaja, vieraileva tutkija tai opettaja.

UFO-tunnuksella on samat käyttöoikeudet kuin henkilökuntatunnuksellakin, ml. tulostuspalvelu, O365-palvelu ja ProPlus-sovellukset.

Tutkijakoulu UniOGS voi myöntää väitöstutkijalle UFO-tunnuksen, johon kuuluu mm. etunimi.sukunimi@oulu.fi-muotoinen O365-sähköpostiosoite, mutta ei UNIV-toimialuepalveluun kuuluvaa it-tukea ja työasemaylläpitoa. Lisätietoa: uniogs@oulu.fi.

UFO-käyttölupahakemus:

Yksikössä täytetään hakijan puolesta sähköinen UFO-käyttölupahakemus, johon liittyvät ohjeet ovat henkilökunnan luettavissa Patiossa (Näin pääset Patioon) Mikäli hakijalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, tulee ottaa yhteys henkilöstöpalveluun, missä hakemuslomake tässä tapauksessa täytetään.

Mikäli henkilöllä on voimassa oleva UFO-tunnus, voi hän itse anoa jatkoa oman tunnuksensa voimassaoloaikaan sähköisen lomakkeen kautta.

UFO-tunnus on maksullinen, ja tunnus luodaan vasta, kun kustannuksista vastaavan yksikön esimies on hyväksynyt hakemuksen.

Henkilökunnan sähköposti ja kotihakemisto

Yliopiston käyttäjätunnuksen myötä jokainen saa käyttöönsä Office 365 Education -palvelun, joka sisältää mm. yliopiston sähköposti- ja kalenteripalvelut. Jos käyttäjätunnus on luotu ennen 1.8.2019, tulee käyttäjän itse aktivoida palvelu käyttöönottolomakkeella -> Toimi näin. 1.8.2019 tai sen jälkeen luoduilla tunnuksilla O365-palvelu on käytössä automaattisesti.

Henkilökunnan ja ufo-tunnuksien sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi. Esimerkiksi mobiilitulostus onnistuu vain oulu.fi-päätteisestä sähköpostiosoitteesta.

Käytössäsi on yliopiston palvelimella sijaitseva kotihakemisto, minne voit tallettaa tiedostojasi ja tehdä henkilökohtaiset www-sivusi. Lisäksi O365-palvelu mahdollistaa One Drive for Business -pilvitallennustilan (1TB) käytön.

Työsuhteen päättyessä

Työntekijän yliopiston tietokoneiden sekä ohjelmistojen käyttöoikeus päättyy ja sähköpostiosoite lakkaa toimimasta työsuhteen päättyessä. Tunnukset luodaan ja suljetaan automaattisesti henkilörekisterissä olevien tietojen perusteella. On kuitenkin huomioitavaa, että käyttäjätunnus pysyy voimassa opiskelijatunnuksena työsuhteen päättyessäkin, jos henkilö on edelleen läsnäoleva opiskelija. O365-palvelussa olevat sähköpostit samoin kuin yliopiston palvelimilla olevat tiedostotkin poistuvat automaattisesti tietyn ajan kuluessa tunnuksen sulkeutumisesta.

Käyttöoikeuden päättymiseen kannattaa varautua:

 • ilmoittamalla uusi yksityinen sähköpostiosoite yhteistyö- ym. kumppaneille
 • kopioimalla yliopiston palvelimilta itselle omat säilytettävät tiedostot ja poistamalla muut
 • kopioimalla OneDrivesta itselle omat säilytettävät tiedostot ja poistamalla omat henkilökohtaiset tiedostot
 • tallettamalla itselle omat tärkeät sähköpostiviestit
 • kotikoneelta tulee poistaa yliopiston kautta hankitut ohjelmistot, joihin ei enää ole käyttöoikeutta

Lisää aiheesta: salasana, hyvän salasanan vaatimukset, opiskelijan käyttäjätunnus, kotihakemisto, näin pääset Patioon, IT-palvelujen käyttösäännöt

Viimeksi päivitetty: 27.1.2021