Salasana

Salasanasi on voimassa vuoden. Salasanan vanhenemisesta tulee etukäteen ilmoitus sähköpostiisi. Jos et sinä aikana vaihda salasanaasi uuteen, tunnus lukkiutuu. Jos näin pääsee käymään, aktivoi tunnuksesi (= aseta uusi salasana) itsepalvelussa.

Etkö pääse kirjautumaan käyttäjätunnuksellasi?

Jos kirjautuminen ei onnistu, yleisin syy on salasanan vanheneminen:
-> Aseta uusi salasana itsepalvelussa. Lisätietoa: Itsepalvelu ja tunnistautuminen | Linkki palveluun: Salasanan vaihto

Joissakin ulkoisissa palveluissa skandinaaviset kirjaimet ja erikoismerkit aiheuttavat ongelman kirjautumisvaiheessa:
-> Vaihda salasanasi noudattaen ohjetta: Hyvän salasanan vaatimukset

Salasanan vaihtaminen

Jos olet unohtanut salasanasi tai se on vanhentunut:

-> Aseta uusi salasana itsepalvelussa, missä henkilöllisyytesi varmistetaan Suomi.fi-tunnistuksella. Lisätietoa: Itsepalvelu ja tunnistautuminen | Linkki palveluun: Salasanan vaihto -> Valitse I don't know my password
-> Uuden salasanan saat myös tietohallinnon IT-palvelupisteestä Linnanmaalla todistamalla henkilöllisyytesi. Huomaa, että uutta salasanaa ei luovuteta puhelimitse, chatissä tai sähköpostitse.

Jos vanha salasana on tiedossasi:

-> Vaihda salasanasi itsepalvelussa. Linkki palveluun: Salasanan vaihto -> Valitse I remember my old password
-> Tietohallinnon ylläpitämissä Windows-työasemissa salasanan voi vaihtaa näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+Delete
-> Salasanan voi vaihtaa myös ssh-yhteyden kautta paju- tai koivu-palvelimella komennolla passwd

Tietohallinnon palveluissa on yhtenäiset tunnukset ja salasanat. Kun vaihdat salasanasi, päivittyy se tunnin kuluessa kaikkiin palveluihin. Jos sinulla on sekä opiskelijatunnus että henkilökuntatunnus, vaihtuu salasana molempiin. Jos käytät henkilökunnan UNIV-työasemaa, vaihda salasanasi vain silloin, kun työasema on yliopiston verkossa tai VPN-yhteydessä.

HUOM! Mikäli käytät mobiililaitteessasi eduroam-verkkoa, poista ensin eduroam-profiili laitteesta. Vaihda salasanasi vasta sitten. Lopuksi luo eduroam-profiili uudestaan käyttäen uutta salasanaa.

Käyttäjätunnus ja salasana ovat henkilökohtaisia eikä niitä saa luovuttaa kenellekään. Tietohallinto ei milloinkaan kysy salasanaasi.

Lisää aiheesta: hyvän salasanan vaatimukset, opiskelijan käyttäjätunnus, tutkijan/henkilökunnan käyttäjätunnus, it-palvelupiste, itseopiskelutyöasemat

Viimeksi päivitetty: 16.4.2020