Vuosi holografiatutkimusta Japanissa

Thule-instituutin ja Oulun yliopiston tutkimusyhteistyö Japanin kanssa vahvistuu, kun Thulen tutkija, FT/TkL Ilpo Niskanen lähtee lokakuussa Japaniin.

Niskanen sai vuoden stipendin Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) rahoittajan Postdoctoral Fellowship Program for Foreign Researchers (Standard) ohjelmasta. Ilpo Niskanen tulee työskentelemään Tsukuban kaupungissa National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) tutkimuslaitoksessa.

Japanissa tehtävän tutkimuksen aiheena on mm. ympäristömittaustekniikkaan liittyvä kiintoaineiden optisten ominaisuuksien määrittäminen röntgenholografialla (Measurement of complex refractive index of solid by X-ray holography).

Tutkimuksen tavoitteena on saada röntgenholografialla kolmeulotteisia kuvia biomolekyylirakenteesta tai nanopartikkeleista atomiresoluutiotarkkuudella. Tuloksia hyödynnetään esimerkiksi biomolekyylien reaktioiden tutkimisessa, partikkeleiden epäpuhtauksien mittaamisessa ja molekyylien/partikkelien rakenteiden määrittämisessä.

”Olen ollut vuonna 2008 ensimmäistä kertaa vaihtotutkijana opiskelemassa digitaaliholografiaa AIST- tutkimuslaitoksessa professori Kiyofumi Matsudan opastuksella. Japanin matkaa tukee Oulun yliopistossa tehty tutkimustyöni nesteiden ja kiintoaineiden ominaisuuksien (tiheys, väri, puhtaus, pitoisuus ja rakenne) määrittämisestä optisilla menetelmillä. Tutkimuksessa on rakennettu optisia mittalaitteita ja kehitetty laskenta-algoritmeja yhdessä CEMIS:n (Centre for Measurement and Information Systems) ja Itä-Suomen yliopiston Fysiikan ja Matematiikan laitoksen kanssa”, kertoo Ilpo Niskanen ja jatkaa, ”olen nyt kolme vuotta opiskellut japanin kieltä, joten tutkijavierailu kartuttaa myös käytännön kielitaitoa”. Vierailu syventää Oulun yliopiston ja Thule-instituutin jo entuudestaan pitkäaikaista tutkimusyhteistyöstä japanilaisten kanssa.

Tsukuban kaupunki sijaitsee noin 45 minuutin junamatkan päässä Tokiosta. Tsukubassa on noin 220 000 asukasta. Kaupunki on kasvanut 1960-luvulla perustetun tiedepuiston ympärille ja alue onkin huomattava tutkimuskeskittymä Japanissa. Siellä sijaitsee tänä päivänä kaksi yliopistoa ja noin 60 muuta tutkimuslaitosta.

Last updated: 24.9.2014