Kari Pulli

”Kun kouluttautuu hyvin, voi valita mitä tekee ja missä”

Suomalaisopiskelijoiden liikkuvuus maasta toiseen on nykyään tavallista. Kari Pulli ylitti rajoja jo 1980-luvulla, jolloin se oli vielä paljon harvinaisempaa. Kiinnostus opiskella ja työskennellä ulkomailla onkin seurannut loogisesti hänen uraansa alusta asti.

Kari Pulli on asunut jo pitkään Kaliforniassa. Nykyinen työnantaja NVIDIA  on toinen markkinajohtajista grafiikkakiihdyttimissä ja yrityksellä on 7 000 työntekijää. Karin johtama verrattain nuori ja kasvussa oleva tutkimustiimi kehittää kameran käyttöä mobiililaitteissa. Tavoitteena on reaaliaikainen tai lähes reaaliaikainen kuvankäsittely.

Ennen nykyistä toimeaan Kari työskenteli vajaat 12 vuotta Nokian palveluksessa, ensin Oulun yksikössä, sen jälkeen Nokian Cambridgen ja Palo Alton tutkimuskeskuksissa. Hän on saanut harvinaisen Nokia Fellow –arvonimen ja ollut jäsenenä Nokian teknologianeuvostossa.

Karin ansioluettelo myös akateemisella saralla on vaikuttava: opiskelija Minnesotan, Paderbornin ja Washingtonin yliopistoissa, tutkija Stanfordin yliopistossa, vieraileva tutkija MIT:ssä, dosentti Oulun yliopistossa.  Kari on osallistunut mobiilin 3D-grafiikan kehittämiseen ja globaaliin standardisointiin ja saanut tästä uraauurtavasta työstään useita huomionosoituksia.

Mitä muuta kuin ilmiselvää lahjakkuutta on tarvittu tällaisen uran luomiseen?

Osaaminen perustuu koulutukseen

”Kun toimii akatemian ja teollisuuden välimaastossa, vaatii se  kouluttautumista pitkälle”, Kari toteaa. ”Jos taas kouluttautuu hyvin, voi valita itse mitä tekee ja missä”, hän jatkaa.

”Olen siinä mielessä tyypillinen tietotekniikan alalle hakeutunut, että koulussa matikka ja fysiikka olivat vahvoja aineita ja ala kiinnosti minua jo silloin”, Kari muistelee.

”Aloitin sähkötekniikan puolella. Kun koulutusohjelmaan perustettiin tietotekniikan suuntautumisvaihtoehto 1987, hain siihen ja pääsin.”

Kari on hyödyntänyt Oulun yliopiston laajaa koulutustarjontaa. Tietotekniikan DI- ja lisensiaatintutkintojen lisäksi hänellä on myöhemmin työn ohessa suoritettu MBA-tutkinto taloustieteiden puolelta.

”Tutkimustyöni Oulussa liittyi robottikonenäköön. Teimme yhteistyötä VTT:n kanssa. Minulla oli käytössäni parimetrinen teollisuusrobotti, jonka automatisoitu sensoreilla varustettu traktori pystyi siirtelemään tonnien painoisia paperirullia. Samassa projektissa olivat muuten osaston nykyiset johtajat Juha Röning ja Jukka Riekki.”

Hanki kansainvälistä työkokemusta

Karia voi kuvailla epätyypillisen liikkuvaiseksi suomalaismieheksi. Hän kertoo olleensa nuoresta aikuisesta asti ulkomailla kesätöissä, aluksi tehdastyössä Ruotsissa, sen jälkeen ohjelmointitehtävissä Bayerilla Saksassa useana peräkkäisenä kesänä.

”Opiskelin Oulussa vain kolme vuotta, sitten lähdin Minneapolisiin vaihtoon, sain sieltä Bachelor-tutkinnonkin. Diplomityöni tein Saksassa Rotary-stipendillä. Aiheeksi valikoitui jo silloin tietokonegrafiikka. TEK:n edeltäjä Suomen Teknillinen Seura – Korkeakouluinsinöörien ja Arkkitehtien Liitto valitsi sen vuoden 1991 Suomen parhaaksi DI-työksi.”

”Kun menee ulkomaille kesätöihin tai vaihto-opiskelijaksi, tuntuu kuin olisi puoliksi lomalla. Koko ajan tulee uusia virikkeitä ja oppii uutta nopeammin kuin pysymällä tutuissa ympyröissä”, Kari summaa.

Hyödynnä stipendejä

Rotary-stipendin lisäksi Kari sai rahoitusta ulkomaanvierailuihinsa Fulbright Centeriltä ja Suomen Akatemialta.

”ASLA-Fulbright –apuraha vei minut tutkijavierailulle Washingtonin yliopistoon heti lisensiaatintutkintoni jälkeen 1993. Jatkoin siellä vielä seuraavat pari vuotta Akatemian tuella ja väitöskirjatutkimukseni syntyi siellä. Kesät olin työharjoittelussa sellaisissa yrityksissä kuin Microsoft ja Silicon Graphics.”

Tutkijan uraa suunnittelevalle Kari vinkkaa seuraavaa: pitää löytyä yksi vahva osaamisalue, joka voi olla melko kapeakin, ja sen pohjaksi riittävän leveä ja vahva insinööriperusta. Ja joustavuutta oppia uusia alueita - moni vaihtaakin tutkimusaihetta tohtorinväitöksen jälkeen.

Osallistu järjestötoimintaan

Kari Pulli oli mukana perustamassa Oulun Tietoteekkarit ry:tä  ja toimi sen ensimmäisenä varapuheenjohtajana 1988-89 sekä killan edustajana Oulun Teekkariyhdistyksessä.

”Killan taloudenpidon perusta oli silloin oma kopiokone. Talous pysyi hyvässä kunnossa, kun saimme valokopiokoneen keskusaulaan kaikkien käyttöön sen sijaan, että se olisi piilotettu sähköosaston käytävän nurkkaan. OTY-ajoilta mieleeni muistuu Oulun laulukalun tekeminen ja OTY:n edustaminen Lappeenrannan TKK:n juhlissa, joissa osallistuin saunomisen MM-suoritukseen kelluvassa saunassa”, muistelee Kari hymyssä suin.

Kari Pulli

  • Senior Director of Research, NVIDIA, Santa Clara, Kalifornia, Yhdysvallat
  • Oulun Tietoteekkarit ry:n perustajajäsen
  • Valmistui tietotekniikan DI:ksi 1991 ja tekniikan lisensiaatiksi 1993. MBA 2001.
  • Kandidaatintutkinto Minnesotan yliopistosta
  • Tohtorintutkinto Washingtonin yliopistosta 1997
  • Puhuu kuutta eri kieltä äidinkielensä lisäksi
  • Harrastaa wing chun kungfua, laskettelua ja sukeltamista

Viimeksi päivitetty: 16.2.2015