Ville-Mikko Rautio

"Tietotekniikassa on vielä paljon tekemättömiä asioita”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maailma ei ole vielä valmis. Maailmanvalloitus omalla tuotteella tai palvelulla sen sijaan on nykyään entistä helpompaa.

”Vaikka Suomi on sijaintinsa puolesta maailman laidalla, jakelukanavat ovat nykyään tehokkaita. Kuka tahansa voi tehdä uutta ja hyödyllistä tarjolle sovelluskauppoihin ja internetiin. Hyvällä tuotteella tai palvelulla voi tavoittaa valtavan yleisön. Hyödyntämätöntä potentiaalia on tässä vielä paljon”, sanoo tietotekniikan osaston alumni, DI Ville-Mikko Rautio.

Rautio toimii näköalapaikalla Googlen Oulun toimipisteessä. Yksikkö kehittää videoteknologiaa puolijohteisiin, erityisesti energiatehokkaisiin laitteisiin, joissa virtalähteenä on akku. Aiemmin yritys tunnettiin On2 Technologiesina ja sitä ennen Hantro Productsina.

”Olen mukana kaikessa; teknologiakehityksessä, sopimusneuvotteluissa, henkilöstöasioissa, standardoinnissa. Siinä syntyy kokonaiskuva, miten asiat liittyvät toisiinsa. Minulle tällainen rooli sopii.”

Ville-Mikko korostaa samalla, että aivan yhtä hyvin tietotekniikan diplomi-insinööri voi erikoistua syvällisesti johonkin aihealueeseen ja kehittyä siinä halutuksi asiantuntijaksi. Tällaisia kollegoja Ville-Mikon johtamassa tiimissä on useita.

Kiinnostus on löydyttävä itsestään -  kysy itseltäsi mitä haluat

Tietokoneet ja elektroniikka ovat kiinnostaneet Ville-Mikkoa pikkupojasta asti.  Hän tiesi jo lukiolaisena päätyvänsä teollisuuden palvelukseen. Alan valinta sen sijaan ei ollut itsestäänselvyys – niin tietotekniikka, tuotantotalous kuin kauppatieteet olivat sopivia vaihtoehtoja.

Tietotekniikka veti pisimmän korren, sillä Ville-Mikko halusi tehdä työkseen konkreettisia ihmisten elämää parantavia tuotteita, eikä pelkästään edistää niiden syntymistä ja toimintampäristöä. Nykyään Ville-Mikko on tosin sitä mieltä, että markkinointi ja tuotekehitys kulkevat rinta rinnan.

”Mietin myös Otaniemeen muuttoa, minulla oli opiskelupaikka myös siellä. Oululla oli kova IT-maine ja firmat olivat kiinnostuneita opiskelijoista. Oulu tuntui luontevimmalta vaihtoehdolta. Täällä yliopisto on monialainen, mikä tarjoaa mahdollisuuden hakea monipuolisempia tutkintoja.”

Teekkariajoista Ville-Mikolla on pelkästään mukavia muistoja. Hän törmää edelleen työkuvioissa vanhoihin opiskelukavereihinsa. Erityisen hyödyllisenä Ville-Mikko pitää uusien opiskelijoiden jakoa pienryhmiin - on mukavaa, että heti opintojen alussa löytyy porukka, jonka kanssa olla.

”Yliopistossa  opiskelijalle annetaan älyttömän suuri vastuu. Kyky tehdä töitä itseohjautuvasti on kuitenkin vahvuus työelämässä. Teknologian kehitys vaatii jatkuvaa oppimista, koko ajan tulee uusia asioita ja tilanteita, joihin ei välttämättä ole valmiita ratkaisuja. ”

Tutkimustyötä opintojen ohella

Ensimmäinen työkokemus Ville-Mikolla on opinahjostaan. ”Työskentelin pari vuotta MediaTeamissä Rotuaari- ja CAPNET-projekteissa. Sopivan pieni, mutta kansainvälinen työyhteisö kiehtoi. Saatoin yhdistää opiskelut ja työnteon. Tein hyvin laajasti kaikkea webbikoodaamisesta verkkoasennukseen. Etenin projektipäälliköksi ja  koordinoin yhteistyötä Marylandin yliopistoon.”

Hantro Productsiin Ville-Mikko siirtyi, kun hänelle tarjottiin töitä kovassa kasvuvauhdissa olevasta sähkö- ja tietotekniikan osaston spin-outina syntyneestä yrityksestä. Sittemmin Ville-Mikko on nähnyt useita yrityskauppoja ja erilaisia taloussuhdanteita.

Tee osaamisesi näkyväksi

Vaikka IT-teollisuus on jonkin asteisessa murroksessa Suomessa,  osaavista henkilöistä on Ville-Mikon mielestä aina pula.

”Se miten osaamisesi kommunikoit, on tärkeää. Jos saat mahdollisuuden tehdä harjoitustyönä jotain toimivan tai aloittelevan yrityksen kanssa, tartu siihen epäröimättä ja suhtaudu siihen tosipaikkana, jossa pääset esittelemään osaamistasi potentiaaliselle työnantajalle. Voit myös jakaa töitäsi open source –yhteisössä”, neuvoo Ville-Mikko.

”Pidä hauskaa, mutta huolehdi osaamisestasi! Ole rohkea! Myös yrittäjyys on oiva vaihtoehto!”

Ville-Mikko Rautio

  • Technical Lead, Video Focus Area, Google
  • Valmistui tietotekniikan DI:ksi 2006
  • Kotoisin Pattijoelta, nykyisin Raahea
  • Entinen jääkiekkoilija, harrastaa edelleen kaukalopalloa ja mailapelejä
  • Start-up -toiminta lähellä sydäntä. Haluaa tulevaisuudessa toimia enemmän tällä alueella.

 

Viimeksi päivitetty: 16.2.2015