IndoorAtlas kehittää innolla ainutlaatuista paikannusteknologiaansa

IndoorAtlas Oy on tietotekniikan osaston tuorein tutkimuslähtöinen yritys. Kovassa nosteessa oleva startup kehittää ainutlaatuista sisätilojen paikannusteknologiaansa Oulussa Technopoliksen tiloissa Elektroniikkatiellä. Paikannus perustuu magneettikentän poikkeamien hyödyntämiseen.

Yrityksen nimellä googlatessa löytyy paljon mediaosumia muun muassa tunnettuihin teknologiablogeihin. Ne nostivat IndoorAtlasin esille sen julkistettua tuotteensa alustavan version (soft launch) viime vuoden heinäkuussa. Sen jälkeen yhteydenottoja on riittänyt.

”Kiinnostus on ollut hurjaa. Olemme saaneet yhteydenottoja sekä sijoittajilta, sovelluskehittäjiltä että loppukäyttäjiltä”, kertoo toimitusjohtaja, TkT Janne Haverinen.

Sovelluskohteita rajattomasti

Yrityksen tarinassa kietoituvat viehättävällä tavalla yhteen luonnontieteet ja tekniikka. Monet eläimet suunnistavat maapallon magneettikentän poikkeamien avulla. IndoorAtlas tekee sen mahdolliseksi ihmisille sisätiloissa pelkällä magnetometrin sisältävällä mobiililaitteella.

”Teknologiallamme on paljon sovelluspotentiaalia. Mobiilimarkkinointi, ostoskäyttäytymisen analytiikka, pelilliset sovellukset, hyvinvointiin liittyvät turvasovellukset –  kaikki missä paikkatiedolla on merkitystä”, Haverinen listaa. ”Esimerkiksi henkilön paikannus modernista rakennuksesta jossakin maailman suurkaupungeista on otollinen sovelluskohde.”

”Joulukuussa avasimme teknologiamme beta-version valitsemillemme sovelluskehittäjille. Saamme heiltä jatkuvasti dataa erilaisista sisätiloista ympäri maailmaa.”

Ensimmäisiä kuluttajasovelluksia odotellaan jo tälle vuodelle. Yksi sovelluskehittäjistä on kainuulainen Fonella Oy, joka kehittää Easy Shopping  -päätelaitetta päivittäistavarakaupoille. Demovideossa ostoskärryihin asennettu laite ilmoittaa ostoksia tekevälle tarjouksia sen mukaan, missä tavaratalon osastoista hän kulloinkin on.

Kaikki lähti perustutkimuksesta, kaupallistamiseen tukea

”Uskon, että tällainen innovaatio on ollut mahdollista vain yliopistossa, jossa luodaan uutta tietoa pitkäjänteisellä tutkimuksella. Mekin aloitimme robotiikan tutkimustiimissä aiheen parissa jo 2000-luvun puolivälissä.”

”Meillä oli tarve paikantaa sisätiloissa liikkuvia robotteja. Havaitsimme magneettikentän poikkeavan eri paikoissa ja aloimme pohtia, miten tätä ilmiötä voisi hyödyntää”, muistelee Haverinen.

Yritys on  saanut arvokasta tukea muun muassa Oulun yliopiston innovaatiopalveluilta, Tekesin TULI-ohjelmasta, Keksintösäätiöltä ja Vigo-ohjelman Koppi Catch –yrityskiihdyttämöltä.

Immateriaalioikeuksien suojaaminen on IndoorAtlasin kaltaiselle yritykselle elintärkeää. Aikaa ja ulkopuolista asiantuntemusta on tarvittu patenttihakemuksiin niin kotimaassa, EU-alueella kuin Yhdysvalloissakin.

”Haasteita on toki paljon: teknologian parantamisessa, erilaisissa puhelinmalleissa ja niiden toteutusalustoissa. Näyttää siltä, että Piilaaksosta tulee toinen toimipaikkamme.”

PS. IndoorAtlas etsii DI-/lopputyöntekijää.

IndoorAtlas Oy lyhyesti:

• Perustettu vuonna 2012
  • Noin 10 t&k-työntekijää, määrä kasvussa
  • Saanut 0,5 milj. € rahoituspotin sijoittajaryhmältä, jossa sekä kotimaisia että ulkomaisia tahoja
  • Tavoitteena olla globaalisti johtava teknologiatoimittaja, jolla lukuisia asiakkuuksia
  • Tietotekniikan osaston 16. tutkimuslähtöinen (spin-out) yritys

Viimeksi päivitetty: 18.10.2013