Avoin langaton panOulu-verkko on 50. oululainen teko

100 tekoa Oulusta -kampanjan palkitsema panOULU-verkko on Oulun seudun käyntikortti, joka osaltaan symboloi Oulun seudun osaamista langattoman tiedonsiirron teknologioissa.

Tasan kymmenen vuotta sitten Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Oulun seudun ammattikorkeakoulu ja Oulun Puhelin Oy allekirjoittivat yhteistoimintasopimuksen, jossa ne liittivät wlan-teknologialla toteutetut ns. vierailijaverkkonsa yhdeksi yhtenäiseksi panOULU (public access network OULU) -verkoksi.

Tänään viiden kunnan, neljän julkisen organisaation ja kaupallisten toimijoiden yhdessä tarjoamassa verkossa on 1440 tukiasemaa. Verkon laajuus suhteessa yhteisön kokoon ja sen tarjoama avoin (ei käyttäjätunnusta tai rekisteröitymistä), maksuton ja rajoittamaton Internet-yhteys tekevät panOULU-verkosta suurimman lajissaan maailmassa. Verkkoa käyttää kuukausittain yli 50 000 laitetta, joista merkittävä osa kuuluu Oulussa vieraileville.

Tärkeä siemen panOULU-verkon synnylle istutettiin Tekesin, Oulun kaupungin ja teollisuuden rahoittamassa, MediaTeam Oulu -tutkimusryhmän vetämässä Rotuaari-projektissa, joka vuosina 2002-2003 rakensi Oulun ydinkeskustaan 20 tukiaseman laajuisen RotuaariWLAN -verkon. Merkittävä virstanpylväs panOULU-verkon kasvussa oli Oulun kaupungin TAITO Oulu 400 -ohjelma, joka laajensi lahjana kaupunkilaisille panOULU-verkkoa 400:lla julkisiin rakennuksiin ja alueille asennetulla tukiasemalla.

Syksyllä 2009 rakennettiin EAKR- ja kuntarahoituksella panOULUseutu-verkko, jonka myötä verkko laajeni reilun kahdensadan tukiaseman muodossa kahdeksaan Oulun seudun kuntaan.

Tänään verkon pääliittymän ja runkopalvelut tarjoavat yhteistyössä Oulun kaupunki ja Oulun yliopiston tietotekniikan osasto. Ainutlaatuisen yhteistoimintaperiaatteensa ansiosta verkon ylläpito maksaa Oulun kaupungille alle yhden euron vuodessa jokaista oululaista kohden.

Viimeksi päivitetty: 15.10.2013