TABULA RASA -projekti valittu EU:n menestystarinaksi

Euroopan komissio on valinnut TABULA RASA -projektin yhdeksi EU:n tutkimusrahoituksen menestystarinaksi. Oulun yliopistossa kehitetty Local Binary Pattern (LBP) -tunnistusmenetelmä on ollut avainroolissa projektissa.

LBP-menetelmää on kehitetty noin kaksikymmentä vuotta professori Matti Pietikäisen johdolla projektiin osallistuvassa Oulun yliopiston konenäön tutkimuskeskuksessa (CMV).

Henkilön yksilöllisiin fyysisiin ominaisuuksiin, kuten kasvoihin, ääneen tai sormenjälkeen perustuvat tunnistusjärjestelmät, nk. biometriset järjestelmät, ovat yleistymässä jokapäiväisissä kuluttajalaitteissa, kuten älypuhelimissa ja tableteissa. Laitteet sisältävät usein omistajaansa tai hänen työtään koskevaa tietoa, joka on tarpeen suojata ulkopuolisilta tunnistusjärjestelmällä.

Biometrisiin järjestelmiin sisältyy kuitenkin haavoittuvuuksia, joiden kautta niitä voidaan huijata henkilön tunnistuksessa. EU:n rahoittamassa TABULA RASA -projektissa on merkittävin tuloksin tutkittu tunnistusjärjestelmien haavoittuvuuksia ja niiden ehkäisemistä.

CMV:n tehtävänä hankkeessa on ollut kehittää uusia menetelmiä huijausyritysten estämiseen kasvojentunnistukseen ja kävelytyylin analyysiin perustuvassa biometrisessa tunnistuksessa. LBP-menetelmää on hankkeessa sovellettu myös muihin biometrisiin tunnistusmenetelmiin. Lisäksi CMV on vetänyt nykyisten biometristen järjestelmien haavoittuvuuksien arviointiin liittyvän projektin työpaketin.

Biometrisen tunnistusjärjestelmän huijausyritys tapahtuu, kun henkilö yrittää naamioida itsensä joksikin toiseksi väärentämällä dataa ja pääsemällä sen avulla tunnistusjärjestelmän ohi laittomasti. Esimerkiksi kasvojentunnistusjärjestelmää voidaan petkuttaa näyttämällä siihen kuuluvalle kameralle toista henkilöä esittävä valokuva tai video tai käyttämällä kolmiulotteista kasvomaskia.

TABULA RASA -projektin tutkimuskonsortioon kuuluu kaikkiaan 12 tutkimus- ja yrityspartneria viidestä EU-maasta sekä Sveitsistä ja Kiinasta. Sitä koordinoi Idiap-tutkimuskeskus Sveitsistä. Projektia rahoitetaan EU:n 7. tutkimuksen puiteohjelmasta kaikkiaan 4,4 miljoonalla eurolla vuosina 2010–2014.

Viimeksi päivitetty: 1.11.2013