5G kutsuu uusia osaajia!

5G-tutkimus on siivittänyt Oulun tietoliikenneteollisuuden uuteen lentoon ja tuonut Oulun alueelle myös uusia yrityksiä. Oulun yliopiston ajankohtaisilla ja käytännöllisillä tietoliikenneopeilla työpaikka on lähestulkoon taattu.

Kun Heikki Karvonen aikanaan mietti tulevaa opiskelupaikkaa, kännykät olivat uusinta uutta ja Nokia hyvässä vedossa.

Tulevaisuus tuntui olevan matkapuhelimissa ja niiden kiinnostava tekniikka houkutti nuoren miehen Oulun yliopistolle lukemaan tietoliikennetekniikkaa.

Oulun alueella tietoliikennetekniikan ala on välillä kokenut vaikeita aikoja mm. Nokian haasteiden myötä.

”Nyt näyttää kuitenkin hyvältä, 5G-teknologia on se uusi tulevaisuuden juttu”, hän sanoo.

CWC:n opeilla terävimpään kärkeen

Tällä hetkellä Karvonen toimii tutkijatohtorina Center for Wireless Communications -tutkimusyksikössä eli CWC:llä ja vetää muun muassa osaa kurssista, jossa hyödynnetään maailman ensimmäistä, koko kampuksen kattavaa 5G-testiverkkoa.

Kurssilla mitataan 5G-testiverkon signaalien laatua ja voimakkuutta ympäri yliopistoa.

”Oulussa olemme ihan tutkimuksen kärjessä, ja täällä opiskeltu tutkinto ja tehty diplomityö ovat alalla erittäin arvostettuja”, Karvonen kehaisee.

5G-tutkimuksen avulla koko Oulun alue on saanut piristystä esimerkiksi uusien yritysten myötä.

Karvosen mukaan alan työpaikka on CWC:n opeilla lähestulkoon taattu. Opiskelija on myös käytännössä luomassa tulevaisuuden sovellutuksia, joita erittäin nopea ja vähäviiveinen langaton tiedonsiirto mahdollistaa.

”Tuleva tietoliikennetekniikan asiantuntija omaa hyvän matikkapään sekä teknisen kiinnostuksen”, Karvonen kertoo.

Fysikaalisten ilmiöiden ymmärrys on myös eduksi. Koodausosaamisesta on hyötyä, mutta sen osaaminen ei ole mikään välttämättömyys.

CWC:llä opiskelu on hyvä satsaus, ja nyt opiskelijalla onkin mahdollisuus päästä tekemisen terävimpään kärkeen – tähtäämään pitkälle tulevaisuuteen.

Kursseilta käytännön kokemusta

Monella kurssilla opiskelijat pääsevät tekemään juuri niitä asioita, joita työelämässäkin tullaan vaatimaan.

Opiskelija Sami Harjun mielestä juuri käytännön laboratoriotyöt avaavat koko opiskelun merkityksen.

”Käytännössä mittaamalla oikeasti tajuaa, mihin teoria antaa osviittaa”, hän sanoo.

Hän on opiskelijatovereidensa kanssa mittaamassa 5G-testiverkon signaaleja yliopistolla osana Matkaviestintäjärjestelmät-kurssia.

Monipuolisia harjoitus- ja lopputyöaiheita

Tutkijatohtori Karvosen mukaan CWC:llä on tarjota paljon eri aiheita diplomityön tekijöille, niin teoreettisia kuin soveltavia.

”Oulussa 5G:n ympärillä on erinomainen ekosysteemi ja lukuisia yrityksiä, joiden kanssa tehdä yhteistyötä.”

Tulevaisuuden langattomiin sovellusalueisiin kuuluvat esimerkiksi itsestään ohjautuva liikenne, terveydenhuolto sekä erilaiset IoT (Internet of Things)-ratkaisut mm. älykoteihin ja teollisuusympäristöihin.

Karvonen uskookin, että 5G mahdollistaa sovelluksia, joita meidän on vaikea tällä hetkellä edes kuvitella, liittyen esimerkiksi virtuaalitodellisuuden hyödyntämiseen.

Eväitä työelämään

Opiskelija Markku Raappanan mielestä oikeiden, alalla käytettävien työkalujen hyödyntäminen harjoitustöissä valmistaa ihan eri tavalla työelämään.

Verkon voimakkuutta mittaamalla ja analysoimalla laskuharjoituksissa murskatut numerot siirtyvät osaksi toimivaa 5G-verkon anatomiaa.

Iranista Suomeen maisterivaihetta opiskelemaan saapunut Zahra Ghasemi on hurmaantunut CWC:n ilmapiiristä.

”Sää on kylmä, mutta ihmiset ovat niin lämpimiä!” hän naurahtaa.

Tukea opintoihin saa aina, kun sitä tarvitsee eivätkä professorien kynnykset ole korkeat.

”Aion tehdä diplomityön täällä ja jatkaa uraani tutkijana”, hän kertoo.

Haaveenaan Ghasemilla on olla osana langattoman teknologian tulevaisuutta, erityisesti tehokkaampien radiopiirien suunnittelussa.

Tutkijatohtori Heikki Karvonen esittelee CPE-reititintä, jonka välityksellä yliopiston 3,5 GHz:n 5G -testiverkkoon voi liittyä.

 

Opiskelijat (vasemmalta lukien) Markku Raappana, Zahra Ghasemi, Sami Väntti ja Sami Harju mittaavat 5G-verkon kuuluvuutta.

Sähkötekniikan tutkinto-ohjelma, suuntautumisvaihtoehtona langaton tietoliikenne

Sähkötekniikan tutkinto-ohjelma antaa laajan ja syvällisen pohjan monipuoliselle, mielenkiintoiselle työuralle elektroniikan ja tietoliikenteen asiantuntija- ja johtotehtäviin. Koulutuksen pääpaino on elektroniikka- ja tietoliikenneteollisuuden tuotekehityksessä, tutkimuksessa ja tuotannossa. Sähkötekniikan diplomi-insinöörinä kehität kestäviä ja vastuullisia teknologiaratkaisuja, esimerkiksi vuorovaikutteisia laitteita, painettavaa älyä, langattomia ohjaus- ja mittausjärjestelmiä tai tehokkaampia tietoliikenneverkkoja.

Hae opiskelijaksi: http://www.oulu.fi/yliopisto/hakijalle/sahkotekniikka
Suuntautumisvaihtoehdot: tietoliikennetekniikka ja radiotekniikka
Hakuaika: 15.3.– 5.4.2017

Videot:
Antti Lukkari: Sähkötekniikasta pätevyys elektroniikkaan ja tietoliikenteeseen
(https://www.youtube.com/watch?v=qE_2nfXjKmo)
Oulun yliopistossa sähkötekniikkaa opiskeleva Antti Lukkari löysi nykyisen alansa helposti, koska matematiikka ja fysiikka kiinnostivat häntä jo lukiossa. Tuleva diplomi-insinööri kertoo videolla opiskelustaan Oulun yliopistossa ja mihin hän aikoo tulevaisuudessa suuntautua.

Correspondent Karjalainen goes 5G at CWC Oulu
(https://www.youtube.com/watch?v=8H_d6e3ss6Y&t=52s) Etelä-Amerikkaa kolunnut Kirjeenvaihtaja Karjalainen seikkailee tällä kertaa Oulun yliopistossa, CWC:n 5G-viidakossa. Hän soluttautuu opiskelijaryhmään, joka tutkii maailman ensimmäistä koko kampuksen kattavaa 5G-testiverkkoa. On aika selvittää, mitä 5G-verkon mittaaminen käytännössä on ja väläyttää kirjeenvaihtajamme tietoliikenneteknistä osaamista! Opiskelijaryhmä tekee aitoa harjoitustyötä, joka on osa CWC:n Matkaviestintäjärjestelmät-kurssia. Tämä on sitä tulevaisuus-kamaa!

Lisätietoja:
Tutkinto-ohjelmavastaavat Jari Iinatti (jari.iinattioulu.f) ja Jari Hannu (jari.hannu@oulu.fi)
Opintoneuvoja Maritta Juvani (maritta.juvani@oulu.fi)

 

Viimeksi päivitetty: 8.3.2017