Uutiset
Fab Labien pohjoismainen yhteistyö tiivistyy
Pohjoismaiden Fab Labit ovat vahvistaneet yhteistyötään perustamalla yhdistyksen. Yhdistyksen puheenjohtajuus kiertää pohjoismaita ja pohjoismaihin kuuluvia itsehallintoalueita niin, että kukin vuorollaan vastaa yhdistyksen vetämisestä. Hallituksessa on jäsen kaikista pohjoismaista.
Uusi väestöterveystieteen maisteriohjelma yhdistää lääketieteen ja datatieteet
Yhteishaku Oulun yliopiston 23 englanninkieliseen tutkinto-ohjelmaan on 7. - 20.1.2021. Mukana on viisi uutta kansainvälistä koulutusohjelmaa: kestävää kemiaa, osaajia ICT-alalle sekä ja datatieteitä yhdistettynä business-osaamiseen. Uudesta Epidemiology and Biomedical Data Science -maisterikoulutuksesta valmistuneilla on todella laajat, kansainväliset uramahdollisuudet.
Elektronisen ihon valmistamiseen uusi toteutus uudella materiaalilla
Elektroninen iho on ohut, joustava ja mukautuva sähköinen materiaali, joka jäljittelee ihmisihon toiminnallisuuksia ja ominaisuuksia. Sitä voidaan käyttää laajasti terveydenhuollossa, teollisuudessa, robotiikassa sekä uuden sukupolven proteeseissa. Se mahdollistaa esimerkiksi koneiden ja laitteiden kosketuksen ja lämmön tunnistuksen, mikä lisää niiden aisteja ja vuorovaikutusmahdollisuuksia ympäristön ja ihmisen kanssa. Seuraavien vuosikymmenien aikana elektroninen iho tulee olemaan yksi avainteknologioista yhteiskunnallisessa muutoksessa kohti älykästä automaatiota sekä ihmisen ja koneen evoluutiota.
Maailman ensimmäinen kokeellinen 6G-tutkimusympäristö rakentuu Suomeen
Suomen Akatemian juuri myöntämä rahoitus tulevaisuuden langattomien tietoliikenneteknologioiden tutkimusympäristölle 6G-FUWIRI:lle nostaa kansallisen radioteknologian perustutkimuksen uudelle tasolle, erittäin suurille sub-THz taajuuksille.
Mehdi Bennisille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi
Langattoman tietoliikenteen apulaisprofessori Mehdi Bennis Oulun yliopistosta on saanut merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä sähkö- ja tietotekniikan alan tieteellinen ja ammatillinen seura IEEE on myöntänyt hänelle IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilölle, jolla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti.
Mehdi Bennis nousi maailman viitatuimpien tutkijoiden listalle
Langattoman tietoliikenteen professori (Tenure track) Mehdi Bennis Oulun yliopistosta on päässyt Highly Cited Researchers 2020 -listalle. Tämä tarkoittaa, että hän on yhden prosentin parhaimmistossa omalla alallaan tutkimusjulkaisujen viittausten määrässä.
Oulussa on maailman 6G-tutkimuksen kärki, mutta ilman rahoitusta se jää Kiinan jalkoihin – ”Koen tämän isona uhkana”, sanoo akatemiaprofessori Matti Latva-aho
Mobiiliteknologiat ovat yksi Suomen viennin harvoja keihäänkärkiä, ja ensiaskeliaan ottava 6G on Suomelle kohtalonkysymys, sanoo 6G Flagship -ohjelman johtaja Matti Latva-aho Oulun yliopistosta. Akatemiaprofessorin mukaan oikea hetki panostaa tutkimukseen on nyt, ja se vaatii paitsi rahaa, myös Suomen maakuvaan vaikuttamista.
Oulun yliopisto ja Vaasan yliopisto aloittavat uudenlaisen tekniikan alan koulutusyhteistyön
Oulun yliopisto ja Vaasan yliopisto aloittavat uudenlaisen tekniikan alan yhteistyön. Yliopistot rakentavat yhdessä uuden autonomisten ja kestävien järjestelmien maisteriohjelman. Samalla aloitetaan yhteistyö kandidaattiohjelmien opetuksessa.
Tuore 6G-lehti esittelee tutkimusta monipuolisesti
Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma on julkaissut uuden numeron 6G Waves -lehdestään. Tuhti 56-sivuinen lukupaketti kerää yhteen viimeisimmän aihepiirin tutkimuksen, mielenkiintoisia ihmisiä ja yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Tutkimus ja sen kehitysaskeleet esitetään havainnollisesti.
Koneoppimisen ja tekoälyn tutkijaa kiinnostavat ääripäät
Koneoppimiseen ja tekoälyyn tutkimuksessaan keskittyvä Mehdi Bennis kertoo kiinnostuneensa riskiajattelusta ja Gaussin käyrän ääripäissä tapahtuvista ilmiöistä. Niistä, joita tapahtuu harvoin, mutta kun ne tapahtuvat, vaikutukset ovat valtavat.
Oulun yliopisto huomioi kansainvälisen tyttöjen päivän vaihtamalla rehtoria päiväksi
Rehtorinamme toimi päivän ajan 14-vuotias Mimmi Jakola. Plan Internationalin maailmanlaajuinen Girls Takeover -tempaus tuo näkyväksi, että tyttöjen kaikkialla maailmassa täytyy päästä kehittämään teknologiaa.
Painonhallintasovellus pitää ylipainon kurissa – itsemittaaminen tehokasta
Laihduttamiseen liittyviä sovelluksia ja ohjelmia löytyy nykyisin vaikka millä mitalla. Valitettavasti lähes kaikkien sovellusten ongelmana on puuttuva tieteellinen näyttö tehosta. Näin ollen niiden pitkäaikainen vaikutus painoon jää usein epäselväksi ja vähäiseksi. Tieteellinen näyttö on yksi Oulun yliopistossa kehitetyn Onnikka-painonhallintasovelluksen valteista.
Teknologiayliopisto Taipei Tech myönsi professori Heli Jantuselle Yushan-palkinnon
Taiwanin Opetusministeriö on myöntänyt Yushan-palkinnon (Scholar) Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksikön johtajalle professori Heli Jantuselle. Hänet tunnetaan kansainvälisesti pioneerityöstään keraamisen elektroniikan parissa. Hän keskittyy elektroniikan valmistusmenetelmiin sekä uusien radiotaajuus- ja anturisovelluksien ja elektroniikan sovelluksien kehittämiseen.
UROS ja Oulun yliopisto julkistavat strategisen kumppanuuden
UROS ja Oulun yliopisto tyytyväisinä ilmoittavat, että ovat solmineet pitkän aikavälin strategisen kumppanuuden, jonka avulla ne tiivistävät yhteyksiään monenlaisissa toiminnoissa erityisesti esineiden internetin (IoT) ympärillä.
Painettu joustava elektroniikka – askel kohti älyvaatteita
Oulun yliopiston, Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) ja Polar Electron tutkijat ovat kehittäneet uuden elektrodijärjestelmän, joka voidaan sisällyttää osaksi vaatekappeleita ja joka kestää käyttöä ja kulutusta.
Digitalisaatio uudistaa liiketoimintaa
Digitaalista liiketoimintaa esiintyy jo kaikilla aloilla. Oulun yliopiston tutkijat jäsentävät sen mahdollisuuksia ja auttavat yrityksiä uuden liiketoimintamallin laatimisessa. Yhteistyökumppaneihin kuuluu Oulun Satama, joka rakentaa 5G-paikallisverkon digitaalisine palveluineen.
Akatemiaprofessori Matti Latva-aho on kokenut kaikki G:t
Akatemiaprofessori Matti Latva-aho tunnetaan 6G Flagship -ohjelman johtajana ja Oulussa alkunsa saaneen 6G-tutkimuksen kansainvälisenä keulakuvana. Latva-aho ei ole koskaan pelännyt mahdottomalta tuntuvia asioita, vaan tarttunut urallaan aina mitä uskomattomampiin haasteisiin. ”En ole koskaan yrittänyt päästä helpolla – sellainen minä olen”, Latva-aho sanoo. Se onkin varmasti tarpeellinen ominaisuus henkilölle, joka johtaa seuraavan sukupolven tietoliikenteen kärkitutkimushanketta.
Puolijohteisiin perustuva 3D-etäisyysmittausteknologia tulossa
Professori Juha Kostamovaaran tutkimusryhmä kohtaa päivittäin haasteita tavoitellessaan merkityksellisiä tuloksia monitieteellisellä tutkimusalueellaan. Ryhmässä on syvällistä osaamista mikroelektroniikkasuunnittelun ja optoelektroniikan osaamisalueilta ja sillä on myös monipuolista kokemusta näitä teknologioita hyödyntävästä laitekehityksestä monissa sovelluksissa muun muassa optisessa spektroskopiassa ja laseretäisyysmittaustekniikassa.
Oma 5G/6G-testiverkko pitää oululaiset tutkijat kehityksen kärjessä
Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimuskokonaisuuden yksi keskeinen elementti on avoin 5G-testiverkko (5GTN), jonka edistykselliset verkkotoiminnot esiteltiin tutkijoille ja kehittäjille jo vuonna 2015. Avoimena testiympäristönä se linkittää, teorian käytäntöön sekä tutkimuksen liike-elämään, kun uusia laitteita ja sovelluksia voidaan testata täysin omassa hallinnassa olevassa testiverkossa. Suunta ja siirtymä kohti 6G-testiverkkoa on selvä.
Lohkoketjujen osaajien täsmäkoulutus alkaa usean korkeakoulun yhteistyönä
Oulun, Vaasan ja Lapin yliopiston sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteistyönä alkaa uusi Tehoa lohkoketjuista -koulutushanke.
ICT-alan rekrytointitarve jatkuu vahvana tänäkin vuonna
Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston ICT-toimialapalvelu julkaiseman kartoituksen mukaan yrityksillä on edelleen voimakas tarve osaajille. Korkeakoulut vastaavat tarpeeseen palveluilla ja koulutuksella.
Radiotaajuuksien yhteiskäyttö luo aivan uusia mahdollisuuksia
Matkaviestinnän maailman siirtyessä vähitellen 5G-tekniikkaan taistelu radiotaajuuksista käy yhtä voimakkaana kuin aina ennenkin. Se, joka hallitsee taajuusspektriä, pitää siitä kiinni eikä anna muiden käyttää sitä, vaikka ei itse sitä aina käyttäisikään kaikkialla.
Onnikalla eurooppalaisiin hoitosuosituksiin
EU:ssa käynnistyi vuoden 2020 alussa CoroPrevention, sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyvä kansainvälinen tutkimushanke. Oulun yliopistossa kehitetty Onnikka-painonhallintasovellus on hankkeessa keskeisellä sijalla.
Oulun yliopisto kerää maailmanlaajuisesti arkikokemuksia koronakriisistä
Oulun yliopisto kerää maailmanlaajuisesti tietoa koronaviruskriisin vaikutuksista ihmisten arkeen. Kokemuksia pandemiasta – Experiencing the Pandemic -hankkeen aineistoa on tarkoitus hyödyntää useilla eri tieteenaloilla muun muassa mahdollisten uusien kriisien hoidossa.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- seuraava ›
- viimeinen »