Midnight Pitch Festin voitti tietotekniikan start-up

Tietotekniikan osastolta lähtöisin oleva start-up Deep Content Company voitti pääpalkinnon Midnight Pitch Fest -tapahtumassa. Kolmatta kertaa järjestetyn start-up -kilpailun voitosta taisteli yhteensä 48 yritystä niin Suomesta kuin ulkomailta. Start up -yrittäjät esittelivät yritysideoitaan Oulussa 12.–13.6.

Deep Content Company on kehittänyt uuden tavan etsiä videosisältöä kuvailevasti. Teknologia poistaa tarpeen muistaa videoiden nimiä, avainsanoja tai näyttelijöitä, sillä hakukoneen avulla viihdesisältöä voidaan löytää kuvailemalla sisältöä luonnollisesti omin sanoin.

Ryhmää johtava yliopistotutkija Mika Rautiainen turhautui löydettävyyden ongelmaan ja halusi kehittää paremman tavan etsiä videosisältöä. "Nykyiset automaattiset hakukoneet luottavat manuaalisesti syötettyihin avainsanoihin ja kuvauksiin. Usein käyttäjät kuitenkin kohtaavat harmikseen huonoja tai tyhjiä tuloksia."

Deep Content Companyn tutkima automatisoitu teknologia louhii ja ymmärtää videoiden syväsisältöä. Syväsisältöä on kaikki se tieto, mitä pystymme näkemään ja kuulemaan videolla, mutta emme perinteisesti analysoimaan tai hyödyntämään. Tähän sisältyvät muun muassa audiosignaalit, hahmotunnistus, transkriptiot ja mikä tahansa muu data, joka kumpuaa videosta itsestään.

"Yritysidea on hallittu kokonaisuus, jolla on todistetusti suuret markkinat. Malli on skaalautuva ja käyttäjäpotentiaali tuotteelle on massiivinen", kehui tuomariston puheenjohtaja Christian Sundell.

Monipuolisesti teknologia- ja liiketoimintaosaamista yhdistävä tutkimustiimi on ollut osa Tekesin ja Oulun yliopiston rahoittamaa "Tutkimuksesta liiketoimintaa" -hanketta, jolla on ollut tärkeä rooli innovaation mahdollistajana. Hankkeen tarkoituksena on edistää teknologian kaupallistamista, kartoittaa markkinapotentiaalia ja vahvistaa käsityksiä teknologian hyödyllisyydestä.

Syyskuussa viiden vuoden taustatutkimukseen pohjautuen hanke jalkautuu digitaalisen mediateknologian markkinoille. Ahkera työ on poikinut huomiota myös ulkomailla, ja keskusteluja kansainvälisten toimijoiden kanssa jatketaan kesän kuluessa.

Viimeksi päivitetty: 18.6.2015