Konenäön tutkimusryhmä juhlii 35-vuotista toimintaansa 16.12.2016

Konenäkö on yksi kansainvälisesti vahvimmista Oulun yliopiston tutkimusaloista. Sen parissa työskentelevä Konenäön tutkimusryhmä juhlii 35-vuotista toimintaansa juhlaseminaarilla perjantaina 16.12.2016 klo 9.00–13.30. Seminaari pidetään Oulun yliopiston Saalastinsalissa. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Juhlaseminaarissa kuullaan puheenvuoro kaikkiaan kuudelta asiantuntijalta, jotka ovat valmistuneet tohtoreiksi Konenäön tutkimusryhmästä. Mukana ovat Head of Analytics, TkT Timo Ahonen (Nokia Technologies USA), Specialist, Tkt Olga Kayo (Nokia Networks) sekä professorit Heikki Ailisto (VTT) ja Visa Koivunen (Aalto-yliopisto) ja Oulun yliopiston professorit Olli Silvén, Juha Röning ja Jaakko Sauvola.

Konenäköosaamiseen pohjautuvan yrityksen näkökulman seminaariin tuo toimitusjohtaja TkT Topi Mäenpää (Kuvio Automation) ja tutkijatohtorina ulkomailta Oulun yliopistoon tulleen näkökulman apulaisprofessori Guoying Zhao (Oulun yliopisto).

Lisäksi juhlaseminaarissa puhuvat Konenäön tutkimuskeskuksen keskeisten kansainvälisten ja kotimaisten yhteistyökumppaneiden edustajat, professori Rama Chellapa (University of Maryland, USA), professori Erkki Oja (Aalto-yliopisto) ja professori Jussi Parkkinen (Itä-Suomen yliopisto).

Konenäkö ja siihen liittyvä kuvankäsittely ovat keskeisiä tutkimuksessa, jossa kehitetään sovelluksia esimerkiksi ihmisen ja laitteiden väliseen vuorovaikutukseen, henkilöiden ja emootioiden tunnistukseen sekö käyttäjäkeskeisiin palveluihin erilaisissa tiloissa ja ympäristöissä, kuten kaupungissa, liikenteessä, kodeissa, internetissä, sosiaalisissa verkostoissa ja virtuaalimaailmoissa.

Oulun yliopiston konenäöntutkimuksen yksi kärkisaavutus on sen kehittämä Local Binary Pattern -menetelmä ja siihen perustuva kasvojentunnistus, jotka kuuluvat eniten viitattuihin suomalaisiin ICT-alan tutkimustuloksiin maailmassa. Kansainvälisessä kärjessä on myös Oulussa tehtävä kasvojen mikroilmeiden tunnistus, jonka tuloksia voidaan soveltaa piilotettujen tunteiden tunnistamiseen. Tutkimusryhmän kehittämät menetelmät biometristen tunnistusjärjestelmien huijauksen estoon ovat myös saaneet viime aikoina merkittävää tunnustusta alan tiedeyhteisössä ja soveltajien piirissä.

Kansainväliset konenäön asiantuntijat koolla Oulussa 13.–15.12.2016

Kuluvalla viikolla Oulussa järjestetään kuudes kansainvälinen International Conference on Image Processing Theory, Tools and Applications, IPTA -konferenssi. Se kokoaa Ouluun laajasti kansainvälisiä konenäön ja kuvankäsittelyn huippuasiantuntijoita. Mukaan on ilmoittautunut lähes 140 osallistujaa 33 eri maasta.

Konferenssin keskeisiä aiheita ovat muun muassa koneoppimisen menetelmät, hahmontunnistus sekä lukuisat kuvan ja videon muodostukseen, käsittelyyn ja analyysiin liittyvät erityisaiheet.

Konferenssipaikkana on Hotelli Ravintola Lasaretti. Järjestäjänä toimii Oulun yliopiston Konenäön ja signaalianalyysin tutkimuskeskus.

Juhlaseminaarin ja konferenssin ohjelmat:

Konenäön tutkimuskeskus 35 vuotta -juhlaseminaari http://www.oulu.fi/cse/node/43064

International Conference on Image Processing Theory, Tools and Application, IPTA -konferenssi http://www.ipta-conference.com/ipta16/

Viimeksi päivitetty: 13.12.2016