T&T-lehdessä laaja artikkeli optoelektroniikan innovaatiosta

Uusi mittalaite analysoi vedestä automaattisesti ja reaaliaikaisesti  jopa 60:n alkuaineen pitoisuuksia. Potentiaalisia käyttökohteita löytyy esimerkiksi vesilaitoksista ja teollisuudesta. Oululaistutkijat uskovat, että teknologialle on kysyntää maailmanlaajuisesti - erityisesti siellä, missä veden laadussa on ongelmia.

Oulun yliopiston optoelektroniikan ja mittaustekniikan tutkimusyksikössä (OPEM) kehitetty innovatiivinen mittausteknologia on etusivun jutun aiheena Tekniikka & Talous -lehden numerossa 7/2017.

Miina Rautiaisen kirjoittama aukeaman laajuinen artikkeli Vesi on tulevaisuuden öljy - jopa 10 000 asteeseen kuumentamalla tarkkaillaan vettä reaaliajassa on luettavissa myös verkossa.

Lehtijutussa haastateltavina ovat Oulun yliopistosta tutkijatohtori Ari Mäkinen ja tohtorikoulutettava Kalle Blomberg von der Geest.

Optista mittausmenetelmää ja -laitetta kehittävälle tutkimusryhmälle julkisuus on hyvin tervetullutta vaiheessa, jossa laitteelle on haettu patenttia ja sen kaupallistamista aletaan valmistella. Yhteistyökumppaneita ja rahoittajia etsitään parhaillaan.

"Veden alkuaineiden reaaliaikainen monitorointi avaa monia mahdollisuuksia. Uutisointi toivottavasti kiinnittää teollisuuden, vesihuollon ja tutkimusorganisaatioiden huomiota ja innostaa yhteistyöhön kanssamme", sanoo tutkimusryhmän vetäjä professori Anssi Mäkynen.

Viimeksi päivitetty: 2.3.2017