Virtuaalimatka Oulusta Koreaan 20. - 22.2.

5G Oulu tarjoaa aidon virtuaalikokemuksen lisättyyn todellisuuteen. Koe 360-näkymät suorana 5G-yhteydellä.
Aika: 20. - 22.2. klo 9 - 17
Paikka: Oulun pääkirjaston tapahtumatila Laituri

Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikössä kehitettyä 5G-teknologiaa testataan parhaillaan Etelä-Korean talviolympialaisissa. Oululaisilla on mahdollisuus olla mukana kokeilussa, kun Koreassa ja Suomessa olevat verkot yhdistetään ja elämys tarjotaan virtuaalilasien kautta yli mannerten. Maksuton elämys on kaikille avoin.

Aitiopaikat Koreaan on varattu Oulun pääkirjaston Tapahtumatila Laituriin 20.–22.2. klo 9–17. Tuolloin Oulun 5G-ympäristö on toiminnassa Korean talviolympialaisten yhteydessä järjestettävillä teknologiamessuilla Gangneungissa. Tarjolla on 360-näkymiä ja lisättyä todellisuutta eli aitoja virtuaalikokemuksia.

Kokeilun tarkoituksena on havainnollistaa, miten 5G yhdistettynä virtuaalitodellisuuteen mahdollistaa suuren kapasiteetin vaativat palvelut ja samalla digitaalista vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa etäisyyksien yli. Yhteys vaatii äärimmäistä tietoliikennekapasiteettia, jota Oulussa on tieteellisen tutkimuksen avulla kehitetty. Etelä-Koreasta käsin voi esimerkiksi säätää revontulien sävyjä valoinstallaatiossa, joka on rakennettu Ouluun, 7000 kilometrin päähän. Kastellin koululaiset myös esittelevät toimintaansa Korean suuntaan.

Pääministeri testasi 5G-yhteyden Etelä-Koreasta Ouluun

Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikön tutkijatohtori Giuseppe Destino esittelee pääministerille 5G-yhteyttä. KUva Timo Jaakonaho/Lehtikuva.

Pääministeri Juha Sipilä testasi Etelä-Koreassa oululaisen 5G-yhteyden varhain aamulla 20.2. Pääministeri seurueineen katseli Koreasta Ouluun, Kastellin koulukeskukseen samalla kun tieto siirtyi huimalla 1,5 gigabitin sekuntivauhdilla 5G-yhteyden avulla.
Mukana pääministerin seurueessa olivat Suomen olympiakomitean ja hiihtoliiton puheenjohtajat sekä Suomen Etelä-Korean suurlähettiläs. Oululaisen 5G-tutkimus- ja kehitystyön sekä 5GChampion-projektin esittelyn jälkeen pääministeri testasi 5G:n käyttösovelluksia, kuten olympiakylän mallia, johon lisätyn todellisuuden lasien avulla tuotiin reaaliaikaista tapahtumatietoa ja kuvia esimerkiksi hyppyrimäestä ja jäähallista.

Gangeunin Korean Information Communication Technology –keskuksessa vieraillessaan seurue tutustui lisäksi multiview 3D-televisioon ja olympiakylässä liikkuvaan 5G-bussiin, ja lopuksi pääministerille järjestettiin myös oululainen teekkarijäynä.
Kun pääministeri vieraili Oulun Kastellin koulussa 5G-yhteydellä, aikaeron myötä koululaiset olivat vielä höyhensaarilla. Pääministeri näki Kastellissa kuitenkin sensoreiden välittämää dataa sekä videoita.

5G-palveluiden demonstrointi Etelä-Koreassa toteutetaan Oulun yliopiston ja Nokia Bell Labsin muodostaman yhteisen Nokia Bell Labs and University of Oulu Joint Center for Future Connectivity –tutkimuskeskuksen, EU:n rahoittaman 5GChampion-tutkimushankkeen sekä Oulun ICT-ekosysteemin yhteistyönä.

Viimeksi päivitetty: 20.2.2018