ICT-alan rekrytointitarve jatkuu vahvana tänäkin vuonna

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston ICT-toimialapalvelu julkaiseman kartoituksen mukaan yrityksillä on edelleen voimakas tarve osaajille. Korkeakoulut vastaavat tarpeeseen palveluilla ja koulutuksella.

Osaajatarve on pysynyt samankaltaisena verrattuna edellisiin vuosiin. Kartoitukseen osallistuvien yritykset arvioivat rekrytointitarpeekseen 150 henkilöä kuluvan vuoden aikana.

− Yritykset tarvitsevat erityisesti selain- ja palvelinpuolen osaajia sekä pilvipalvelu- ja mobiiliosaajia. Lisäksi tarve on myynnin, markkinoinnin ja liiketoiminnan osaajille sekä esimerkiksi arkkitehdeille, tietoturva-asiantuntijoille, projektipäälliköille sekä sulautettujen järjestelmien osaajille, kertoo projektipäällikkö Hannele Mesilaakso-Aartola Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta.

Työnhakijoille tehdyn kartoituksen mukaan työnhakijat tarvitsevat työllistymisen tueksi täydennyskoulutusta erityisesti liittyen pilvipalveluihin, ketterän ohjelmistokehityksen menetelmiin sekä käytetyimpiin ohjelmointikieliin.

− Vastanneilla työnhakijoilla on laaja osaamisala. He kuitenkin toivovat osaamisen päivitystä. TE- toimistolla on tarjota työnhakijoille monenlaisia työvoimakoulutuksia. Lisäksi omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna mahdollistaa, että työnhakijat voivat hyödyntää yhteistyökumppaneiden koulutuksia, kertoo Mesilaakso-Aartola.

Työnhakijat ovat kiinnostuneita edistämään työllistymistään TE-palvelujen avulla. 33 prosenttia työnhakijoista on kiinnostunut edistämään työllistymistään työkokeilun kautta. 61 prosenttia haluaisi kokeilla palkkatuella työllistymistä. Yrityksistä puolestaan 62 prosenttia on kiinnostunut ottamaan työnhakijan työkokeiluun yritykseensä ja 78 prosenttia on kiinnostunut rekrytoimaan työntekijän TE-toimiston myöntämän palkkatuen avulla.

Yhteistyöllä vastataan koulutustarpeeseen

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston ICTrekry-toimialapalvelu tukee Pohjois-Pohjanmaan alueen yrityksiä ja työnhakijoita kohtaannossa sekä kehittää toimialaa yhteistyössä yritysten ja sidosryhmien kanssa. ICTrekryn yhteistyökumppaneina toimivat Oulun kauppakamari, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, BusinessOulu, Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät, Teknologiateollisuus, Tekniikan akateemiset, Insinööriliitto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

− Oulun yliopiston ICT-alan opiskelijapaikkoja on nostettu määrätietoisesti jo vuodesta 2019 alkaen. Samalla hakijoiden määrät ovat olleet kasvussa viime vuosina. Uusien tutkinto-ohjelmien ja opintosuuntien lisäksi panostamme myös yhteistyöopintoihin muiden yliopistojen, esim. Vaasan yliopiston kanssa, sekä jatkuvan oppimisen tarjontaan lisäämällä verkko-opetuksen määrää. Tarjoamme kursseja sekä avoimen yliopiston kautta että FITECH ICT-hankkeessa, jossa on tarjolla 12 kurssia. FITEC ICT:ssä olevien kurssiemme suosiosta kertoo, että pelkästään yhdelle, Ohjelmoinnin alkeet -kurssille, on jo yli 400 hakijaa, kertoo Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan koulutusdekaani Jari Iinatti.

Lue koko uutinen täältä.

Kartoituksen tulokset löytyvät täältä.

Viimeksi päivitetty: 12.5.2020