Data Sharing

Data sharing and open access to the research outputs is a prerequisite for scientific progress and for evaluating the reliability of research results. Openness promotes the visibility of research, supports innovation and networking, and increases the potential for multi-disciplinary collaboration. Data sharing saves resources, time, and money, as using existing data reduces duplication of data collection.

According to the University of Oulu's strategy, openness of research is an integral part of the actions of the university community. University promotes open access to research outputs associated with published research results. Data sharing helps the scientific community to promote open utilization of knowledge both in research and in society. Openness also increases the researcher's merit, eg. due to data citations.

Ensuring the open access of research outputs requires planning by the researcher already at an early stage of the research. Level of openness is influenced by agreements, commercial interests, benefit to the university community, interests of those involved in the study, sensitivity of the data, research ethical principles, security and data protection and other legislation.

Monella tieteenalalla on olemassa kansainvälisiä omille aineistoille sopivia ratkaisuja. Niitä voi olla hyvä suosia kansainvälisen näkyvyyden edistämiseksi, mutta on hyvä tarkistaa, että aineiston tiedot aina viimeistään julkaisun jälkeen löytyvät kansallisesta Etsin-palvelusta. Näin tieto aineistoista kulkeutuu myös kotimaan rahoittajille ja tutkimusyhteisöön.

IDA

IDA on tutkimusryhmille ja -projekteille suunnattu Opetus- ja kulttuuriministeriön kustantama kansallinen tallennuspalvelu. IDA-tallennuspalvelu on turvallinen ja helppokäyttöinen säilytyspalvelu datalle ja siihen liittyville kuvailuille eli metatiedolle.

Korkeakouluilla on kullakin oma kiintiönsä IDAssa ja IDAn käyttöoikeuden projekteille eli käyttäjäryhmille antaa korkeakoulu itse. Lisätietoja korkeakoulujen kiintiöistä, yhteyshenkilöistä ja tarkempi kuvaus käyttölupien hakemisesta löytyvät IDAn sivuilta.

Muut tallennuspalvelut

Korkeakouluilla on omia paikallisia palveluita, paras lähde kyseisten palveluiden käyttöön saamiseksi on korkeakoulun oma tietohallinto. Yhteiskuntatieteelliset aineistot voi tallentaa kansalliseen Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon.Kieliaineistot voidaan tallentaa FIN-CLARIN-järjestelmään joka on osa kansainvälistä CLARIN-yhteistyötä.

Kansainvälisiä tallennusratkaisuja on mm. Zenodo. On olemassa myös kansainvälinen avoimien tallennuspaikkojen hakemisto sekä kansainvälinen tieteenalakohtaisten tallennuspaikkojen hakemisto.

- See more at: http://avointiede.fi/aineistojen-sailytys#sthash.Xu6v1RZp.dpuf

IDA