Osaamistavoitteet

Viestinnän perusopinnot suoritettuaan opiskelijalla on käsitteelliset ja teoriaperusteiset valmiudet viestinnän ilmiöiden ymmärtämiseen. Opiskelija tietää, että viestintä on viestien lähettämistä ja niiden tulkintaa sekä osaa selittää, mitä tieto ja informaatio ovat, ja mihin tiedon taloudellinen arvo perustuu. Opiskelija tuntee semioottista merkityksen tuottamisen tutkimusta sekä retorista ihmisiin vaikuttamisen tutkimusta. Hän tuntee myös hermeneuttista, kognitiivista ja tulkintakehysten tutkimukseen perustuvaa viestien tulkinnan teoriaa. Opiskelija osaa selittää viestinnän ilmiöitä useasta tutkimuksellisesta näkökulmasta. Hän tuntee viestintävälineiden, medioiden, historiaa ja viestintäkulttuurin kehityksen pääpiirteet. Opiskelija tuntee myös viestinnän tutkimusperinteitä ja oppihistoriaa.

Opiskelija on perehtynyt organisaatioviestinnän, suhdetoiminnan, imagon, brändin, maineenhallinnan ja kriisiviestinnän perusteisiin paitsi teorian avulla, myös käytännön elämän esimerkkien kautta. Opiskelija tuntee yleistajuisen tiedeviestinnän perustavan problematiikan. Hän on perehtynyt tieteen sisäiseen ja ulkoiseen julkisuuteen, tieteen popularisointiin, tiedottamiseen ja median tapoihin esittää tiede.

Opiskelija osaa selittää, mitä media ja mediakulttuuri ovat yhteiskunnallisena, taloudellisena ja teknologisena ilmiönä. Hän tuntee median ja journalismin historialliset muutokset ja nykyiset trendit. Opiskelija tuntee myös viihteen teoriaa, julkisen keskustelun ja demokratian, sananvapauden ja viestinnän sosiaalisen vastuun problematiikkaa sekä median vallan kysymyksiä.

Opiskelija on perehtynyt oikeudenmukaisen ja eettisesti tasokkaan viestinnän periaatteisiin ja pelisääntöihin. Hän tuntee journalismin, PR-viestinnän ja mainostamisen ammattieettiset ohjeet ja tunnistaa mahdolliset normien rikkomukset. Opiskelija tuntee myös viestintää ohjaavaa lainsäädäntöä, kuten oikeuden yksityisyyteen ja liikesalaisuuteen, mutta toisaalta sananvapauden ja viranomaistoiminnan sekä tieteen julkisuusperiaatteen. Hän on perillä tekijänoikeuksiin liittyvästä lainsäädännöstä ja tähän liittyvästä problematiikasta digitaalisen kopioinnin maailmassa.

Viimeksi päivitetty: 28.3.2019