Suvi Pihkala

90014 Oulun yliopisto
E-mail suvi.pihkala(a)oulu.fi

Research Interests

PhD research "Touchable matters : reconfiguring sustainable change through participatory design, education, and everyday engagement for non-violence" (2018)

Interests: feminist (new) materialisms, ethics, responsibility, (social) sustainability, non-violence, post-methodologies

Teaching/courses

• 417215A Global Contexts of Violence. Gender related violence in the landscape of global vulnerabilities
  • 417215A Väkivalta ja toisarvoistamisen ulottuvuudet (verkkokurssi kevät 2018) / Violence and forms of othering (e-course only in Finnish
  • 417138P Väkivallattomuus ja välittävä myötäeläinen (tentti/essee) / Non-Violence and Compassion (essay/book exam)
  • 417215A Global contexts of Violence - Gender related violence in the landscape of global vulnerabilities; UNIPID course offered during 2018-2020
  • 417138P Sukupuoli, kulttuuri ja etnografia (tentti/essee) / Gender, culture and enthnography (book exam/essay)

Project History

Publications

Publications in SOLECRIS database
ResearchGate

Pihkala, Suvi & Karasti, Helena (2018) Politics of Mattering - Relationality and Becoming in the Practices of Participatory Design.

Pihkala, Suvi (2018) Touchable Matters. Reconfiguring Sustainable Change through  Participatory Design, Education and Everyday Engagement for Non-Violence. Doctoral Dissertation, University of Oulu.

Pihkala, Suvi; Huuki, Tuija; Heikkinen, Mervi & Sunnari, Vappu (2018) Reconfigurings of non-violence as a Matter of Sustainability and Response-ability. NORA - Nordic Journal of Feminist and Gender Research

Pihkala, Suvi; Huuki, Tuija; Heikkinen, Mervi & Sunnari, Vappu (2017) Re-thinking and un/entangling non-violence with response-ability. In Living Ethics in More-than-human world. Kinnunen & Valtonen (Eds.) Lapland University.

Pihkala, Suvi and Helena Karasti (2016) Reflexive Engagement -  Enacting reflexivity in Design and for 'Participation in Plural'. In Proceedings of the 14th Participatory Design Conference: Full papers - Volume 1 (PDC '16), Vol. 1. ACM, New York, NY, USA, 21-30. DOI: http://dx.doi.org/10.1145/2940299.2940302

Pihkala, Suvi and Helena Karasti (2014) Social media for, with, and by professionals—participatory design through reflexive engagement. Perspectives on Social Media. A Yearbook. Edited by Piet Kommers, Pedro Isaias, Tomayess Issa. Routledge.

Pihkala, Suvi and Helena Karasti (2013) Reflexive Engagement - Reflexive Orientation for Participatory Design. Proceedings of IADIS International Conference: ICT, Society and Human Beings 2013, July 24 – 26 2013, Prague, Czech Republic.

Jouko Heikkilä, Asta Bäck, Anna-Mari Heikkilä, Päivi Hämäläinen, Pirjo Näkki, Kaarin Ruuhilehto, Suvi Pihkala, Helena Karasti, Jukka Huhtamäki, Anne-Maritta Tervakari, Jarno Marttila (2012) Sosiaalinen media turvallisuutta ja työhyvinvointia edistävien yhteisöjen tukena Openrisk-hankkeen loppuraportti. VTT Technology 3.

Heikkinen, M; Pihkala S, Sunnari V (2012) A European E-Learning Program on Gendered and Sexualized Violence: Developing a Feminist Pedagogy of Non-Violence. In Feminist Cyberspaces: Pedagogies in Transition, Edited by Sharon Collingwood, Alvina E. Quintana and Caroline J. Smith This book first published 2012. Cambridge Scholars Publishing. 176-202.

Jouko Heikkilä, Pirjo Näkki, Kaarin Ruuhilehto, Asta Bäck, Suvi Pihkala, Jukka Huhtamäki, Annemaritta Tervakari (2011) Social Media in Expert Netowrks handling Safety - Experiences From Three Cases.  - Proceedings of the IADIS International Conference on WWW/Internet, Rio de Janeiro, Brazil 5-8 November 2011. Bebo White, Pedro Isaías and Flávia Maria Santoro, IADIS Press. 437 - 442

Heikkinen, Mervi; Pihkala, Suvi; Sunnari, Vappu (2008) Constructing a Pedagogical approach for an E-learning Programme on Gender and Sexual Violence. In From Violence to Caring - Gendered and Sexualized Violence as the Challenge on the Life-span. Conference Proceedings. (2008) Vappu Sunnari & Suvi Pihkala & Mervi Heikkinen & Tuija Huuki & Sari Manninen (Eds.), s. 203-216.

Pihkala, Suvi; Heikkinen, Mervi; Huuki, Tuija; Manninen, Sari & Sunnari, Vappu (eds.) (2008) From violence to caring. Gendered and sexualised violence as the challenge on the life-span. Abstracts. Oulu, Finland 4-5- December, 2008. - Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan elektronisia julkaisuja 7. Oulu, Oulun yliopisto. 62.

Sunnari, Vappu; Pihkala, Suvi; Heikkinen, Mervi; Huuki, Tuija & Manninen, Sari (eds.) (2008) From violence to caring. Gendered and sexualized violence as the challenge on the life-span. Conference proceedings. Oulu, Finland 4-5- December, 2008. - Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan elektronisia julkaisuja 8. Oulu, Oulun yliopisto. 268.

Last updated: 7.6.2018