University of Oulu, 2016

Aktoriksi?

Miksi hakea mentorointiohjelmaan aktoriksi?

Mitä enemmän oma tulevaisuus opintojen jälkeen mietityttää, sitä suositeltavampaa on hakea mukaan mentorointiin. Jos tuleva työura on täynnä kysymysmerkkejä ja tuntuu, että omaa osaamista on vaikea hahmottaa eikä siitä osaa kertoa muille, työhakemuksen kirjoittaminen on hankalaa, työhaastattelu tuntuu kaukaiselta haaveelta, mentoroinnista on varmasti apua ainakin joihinkin näistä.

Mentori ei ratkaise tulevaisuuteesi liittyviä kysymyksiä tai anna valmiita vastauksia mutta mentoroinnin kuluessa ymmärryksesi itsestäsi, osaamisestasi ja mahdollisuuksistasi paranee. Valmiutesi kommunikoida osaamisestasi esimerkiksi potentiaaliselle työnantajalle paranee. Kannattaa huomata, että mentoroinnissa sinulle ei tarjota työ-, harjoittelu- tai opinnäytetyöpaikkaa eikä niitä tule mentorilta pyytää.

Mentoroinnissa on siis kyse tavoitteidesi ja mahdollisuuksiesi paremmasta hahmottamisesta, joka syntyy tavoitteellisten, sinun itse aktorina suunnittelemiesi mentorointikeskustelujen kautta. Mentorointi ei ole siis vain mukavia tapaamisia. Se vaatii sinulta työtä ja motivaatiota: Joudut asettamaan mentoroinnille ja jokaiselle tapaamiselle tavoitteet ja toimit vuorovaikutussuhteen aktiivisena osapuolena. Ehdotat tapaamisaikataulua ja -paikkoja, valmistelet tapaamiset, huolehdit peruutuksen sattuessa uuden ajan sopimisesta, pidät kiinni sovituista asioista.

Koko tässä prosessissa omat ajatuksesi selkiytyvät, itsevarmuutesi karttuu ja löydät luottamusta tulevaisuuteesi. Hahmotat osaamisesi, taitosi ja kehittymisalueesi, ja opit kertomaan niistä. Mentori ei kuitenkaan anna sinulle valmiita vastauksia, mitä kursseja sinun pitää suorittaa, mitä valintoja sinun tulee tehdä opintojesi tai elämäsi suhteen tai mitä yksittäisiä asioita tehdä, jotta saat haluamasi työpaikan tai lentävän lähdön urallesi. Keskustelujen kautta sinun tulee itse päästä selville, mitä tahdot tulevaisuudeltasi ja mitä teet, jotta pääset etenemään haluamaasi suuntaan.

Kuka voi hakea mentorointiin aktoriksi?

  • Hakuaika opiskelijoille lukuvuoden 2018-2019 mentorointiin on päättynyt. Ilmoitamme täällä sekä muissa opiskelijoiden kanavissa ensi vuoden hakuajoista myöhemmin.

Maisterivaiheen mentorointiin voivat hakea kaikkien oppiaineiden opiskelijat, jotka suorittavat ylempää korkeakoulututkintoa. Kandidaatin tutkinnon on oltava valmis. Mentorointiin voi osallistua vain kerran opintojen aikana. Etusijalla valinnassa ovat opinnoissa pisimmälle edenneet sekä ne hakijat, joiden työelämäkokemus on vähäistä tai kokemusta esimerkiksi oman alan töistä ei juurikaan ole. Tavallisin syy kuitenkin sille, että opiskelijaa ei valita mentorointiin, on sopivan mentorin puute. Osallistujien määrää voidaan joutua rajoittamaan, vaikkakin mukaan pyritään valitsemaan mahdollisimman moni.

Tohtoriopiskelijana voit hakea mukaan missä tahansa opintojen vaiheessa. Sinulle tulee kuitenkin jo olla jonkinlainen näkemys siitä, mitä odotat työuralta tohtorintutkinnon jälkeen. Huomioithan, että mentori ei toimi väitöstyön ohjaajan roolissa. Jatko-opiskelijat voivat osallistua myös tohtoriopintojensa aikana, vaikka olisivat osallistuneet mentorointiin maisterivaiheen opintojen aikana.

Hakuaika

Hakuaika mentorointiin on maisterivaiheen opiskelijoille lukuvuoden alkupuolella, syys-lokakuussa. Haun aukeamisesta ja linkki hakemukseen ilmoitetaan tällä sivulla sekä esimerkiksi Toodossa. Jatko-opiskelijoilla voi olla sama tai erillinen hakuaika; tutkijakoulu ilmoittaa haun aukeamisesta tohtoriopiskelijoille.

Hakuajan alettua järjestetään infotilaisuus, johon hakijan (sekä maisterivaiheen että jatko-opiskelijoiden) on suositeltavaa osallistua, jotta käsitys mentoroinnista ja sen vaatimasta työmäärästä on selkeä.

Haastattelut hakuajan päätyttyä

Hakuajan päätyttyä kaikki mentorointiin hakeneet opiskelijat haastatellaan. Lisää jo hakuvaiheessa haastattelupäivät kalenteriisi. Näet päivät mentoroinnin aikataulusta ja saat ne myös autoreplynä täytettyäsi hakemuksen. Haastattelupäiviä on useita, sillä vasta hakuajan päätyttyä hakijoiden määrä ja sitä kautta haastatteluihin kuluva aika on selvillä.

Saat tarkan tiedon haastattelusi ajasta sähköpostilla hakuajan päätyttyä. Maisterivaiheen opiskelijoiden haastattelut ovat ryhmähaastatteluja, jatko-opiskelijoilla yksilöhaastatteluja. Toivomme, että priorisoit haastattelun. Hakuprosessi päättyy, mikäli et saavu haastatteluun.

Valinnoista ilmoitetaan kaikille hakijoille. Joka vuosi käy niin, että kaikille aktoreille ei löydy sopivaa mentoria. Sama pätee mentoreihin.

Perehdytys

Mukaan valitut opiskelijat perehdytetään mentorointiin. Perehdytykseen osallistuminen on välttämätöntä, jotta ymmärrät oman roolisi ja tehtäväsi ja mentorointi lähtee sujuvasti käyntiin. Perehdytys järjestetään melko lähellä ensimmäistä yhteistä tapaamista, jossa näet mentorisi ensimmäistä kertaan. Näin pystyt hyvin valmistautumaan tapaamiseen. Lukuvuoden 2018-2019 perehdytys järjestetään 30.11.Tellus Innovation Arenan Stagella klo 9 suomeksi ja klo 10 englanniksi.

Ehditkö jo valmistua, mutta mentorointi kiinnostaa?

Oulun yliopiston mentorointi on tarkoitettu opiskelijoille; osallistujat voivat valmistua mentoroinnin aikana. Jos ehdit kuitenkin valmistua jo ennen mentoroinnin alkua ja työpaikka antaa odottaa itseään, kannattaa tutustua Suomen Mentorien eri paikkakunnilla toteuttamaan mentorointiohjelmaan.

Viimeksi päivitetty: 15.2.2019