Uutiset

23.1.2020 Uutinen

Kansainvälisten tutkinto-ohjelmien hakijamäärä kasvoi Oulun yliopistossa

Yhteensä 2314 hakijaa jätti hakemuksensa Oulun yliopiston kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin keskiviikkona 22.1.2020 päättyneessä kevään ensimmäisessä yhteishaussa. Hakijamäärä kasvoi noin 24 prosenttia viime vuodesta (2019: 1870). Hakijoita oli yhteensä yli sadasta maasta ympäri maailmaa.

22.1.2020 Uutinen

Hypoksiatutkimukselle miljoonarahoitus Oulun yliopistoon

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt Oulun yliopistoon useita merkittäviä rahoituksia. Suurimman rahoituksen, 1,5 miljoonaa euroa, saivat professorit Johanna Myllyharju ja Peppi Karppinen solujen hypoksian eli vähähappisuuden tutkimukseen. Rahoitus myönnettiin viideksi vuodeksi.

21.1.2020 Uutinen

Uraauurtavaa puukoulun terveysvaikutusten tutkimusta Kuhmon Tuupalan alakoulussa

Kuhmon kaupunki ja Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikkö ovat aloittaneet tutkimushankkeen, jossa selvitetään puurakentamisen terveysvaikutuksia sekä alakoululaisten kokeman stressin lähteitä. 

21.1.2020 Uutinen

Suomen ensimmäinen brändiprofessori aloitti Oulun yliopistossa

Oulun yliopistoon on nimetty brändijohtamiseen erikoistunut professori. Kauppatieteiden tohtori, dosentti Saila Saraniemi aloitti tehtävässä kuluvan vuoden alussa. Lahjoitusvaroin perustettu professuuri on alan ensimmäinen Suomessa.

20.1.2020 Uutinen

Oululaistutkijoita NEJM:n merkittävimpien artikkelien tekijäjoukossa

Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola ja tutkijatohtori Niilo Ryti ovat kirjoittajina artikkelissa, joka on valittu maailman johtavan lääketieteellisen julkaisun, New England Journal of Medicinen vuoden 2019 merkittävimpien artikkelien joukkoon.

17.1.2020 Uutinen

Maantieteilijä Anssi Paasi Vuoden Professoriksi

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi maantieteen professorin Anssi Paasin Oulun yliopistosta. Valinta julkistettiin Communicatio Academica -tapahtumassa Vaasassa 17.1.2020.

14.1.2020 Uutinen

Kyselyistä hyötyä alaselkäkivun pitkittymisriskin tunnistamisessa

Alaselkäkipu on yleisin yksilölle haittaa ja yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia aiheuttava vaiva, mutta kivun hoidossa on yhä vakavia puutteita. Hoitosuositusten mukaan hoidon tulisi olla psykososiaaliset riskitekijät huomioivaa. Selkäkipuiselle väestölle suunnattujen kyselyjen avulla voidaan tunnistaa ne henkilöt, joilla on kliinisesti merkittäviä psykologisia, sosiaalisia ja elintapoihin liittyviä riskitekijöitä pitkittyvälle kivulle.

14.1.2020 Uutinen

Kohonneella ympäristösäteilyllä ei havaittavia vaikutuksia viruksiin

Tuoreessa tutkimuksessa on määritetty viruksia Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden alueelta pyydystettyjen metsämyyrien verestä. Virusten määrät ja lajit todettiin samanlaisiksi kuin normaalin taustasäteilyn alueilla.

 

13.1.2020 Uutinen

Oulussa tehdään uraa uurtavaa työikäisten muistisairauksien tutkimusta

Muistisairaudet mielletään vanhusten sairauksiksi. Kolmasosa yli 85-vuotiaista sairastaakin muistisairautta, yleisimmin Alzheimerin tautia. Mutta muistisairaus voi puhjeta jo paljon varhemmin, 50-60–vuotiaana.

13.1.2020 Uutinen

Arvostus ja vuorovaikutteinen elinkeinopolitiikka edistävät alueen yrittäjyyttä

Kunnan tai kaupungin aktiivinen vuorovaikutus alueen pk-yritysten kanssa edistää myönteisen yrittäjyysilmapiirin syntymistä ja edistää alueen yrittäjyyttä. 

9.1.2020 Uutinen

Ihminen ruokki poroja jo 800 vuotta sitten

Oulun yliopiston arkeologit yhdessä pohjoismaisten tutkijoiden kanssa ovat selvittäneet, että poron lisäruokinta alkoi paikoitellen jo 800 vuotta sitten. Aiemmin ei ole tiedetty, milloin poron lisäruokinta on alkanut.

8.1.2020 Uutinen

Haku englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin käynnissä 22.1. saakka

Haku syksyllä 2020 alkaviin Oulun yliopiston vieraskielisiin koulutuksiin on auki ja päättyy keskiviikkona 22. tammikuuta 2020 klo 15.00.

7.1.2020 Uutinen

Variksenmarjoja ja älyrehua karjalle

Variksenmarjoissa elävistä bakteereista löydetty antibakteerinen proteiinin osa eli peptidi voi olla uusi keino lypsylehmien utaretulehduksen ehkäisemiseksi. 

7.1.2020 Uutinen

Pohjois-Pohjanmaa-palkinto Taina Pihlajaniemelle

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaa-palkinnon Oulun yliopiston tutkimuksen vararehtori, lääketieteellisen biokemian professori Taina Pihlajaniemelle.

3.1.2020 Uutinen

Kiiltomadoista löytyi uusia viruksia

Kiiltomadoilla, kuten kaikilla eliöillä, on viruksia. Uudessa tutkimuksessa on selvitetty Keski- ja Etelä-Suomen kiiltomatojen RNA:ta ja löydetty niistä 11 uutta viruslajia. Nämä uudet virukset kuuluivat yhdeksään eri virusheimoon, muun muassa flaviviruksiin.

2.1.2020 Uutinen

Testattua apua yrityksen digimuutokseen

Digitalisaatio etenee myös yrityksissä. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun ja VTT:n yhteishankkeessa kehitetty digimuutosmalli auttaa yrityksiä selventämään omia digitavoitteitaan ja helpottamaan niiden toteuttamista. Laaja tutkimuspohja ja ilmaisuus erottavat mallin konsulttien opeista.

19.12.2019 Uutinen

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla lahjoittaa implementointitutkimuksen professuurit Oulun ja Turun yliopistoihin

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla on päättänyt antaa kaksi lahjoitusprofessuuria, joista toisen Oulun ja toisen Turun yliopistolle. Lahjoitusprofessuurien ala on interventio- ja implementointitutkimus. Professuurit ovat ainoita laatuaan lasten hyvinvointiin liittyvässä tutkimuksessa Suomessa ja kansainvälisestikin merkittäviä.

19.12.2019 Uutinen

Yhteys digitaaliseen kaksoseesi: 6G linkittää fyysisen ja virtuaalisen

6G:ssä on kyse koko alan pelisääntöjen nopeasta muuttumisesta, minkä vuoksi on elintärkeää tarkastella tietoliikenteen tulevaisuutta monialaisesti, sanoo työelämäprofessori Seppo Yrjölä.

18.12.2019 Uutinen

Polar Bear Pitching hakee startup-yrityksiä vuoden 2020 tapahtumaan

Polar Bear Pitching järjestetään seitsemännen kerran 12.3.2020 Oulun Kauppatorilla. Oulun yliopiston järjestämässä tapahtumassa on ohjelmaa pitkin päivää ja illalla kaikki huipentuu avantopitchauskilpailuun. Tapahtumaan haetaan nyt mukaan startup-yrityksiä.

17.12.2019 Uutinen

Virtuaalitodellisuus mahdollistaa uudenlaisen vuorovaikutuksen: ”Edes luokkahuoneessa ei ole yhtä läsnä”

Opetushenkilökunnalle tarjottiin joulukuussa työpajoja virtuaalitodellisuudesta. VR-ympäristössä on mahdollista olla aidossa vuorovaikutuksessa, vaikka ihmisten välillä olisi satoja kilometrejä.

17.12.2019 Uutinen

Keksintö muutti näkemystä tutkimuksen tekemisestä

Oulun yliopistossa toimiva innovaatiokeskus järjestää koulutuksia immateriaalioikeuksista. Niiden tunteminen on tärkeä työelämätaito sekä tutkijoille että opettajille.

13.12.2019 Uutinen

Ohjelmistotuotannon koulutusvienti Kiinaan etenee hyvin

Oulun yliopisto aloitti reilu vuosi sitten merkittävän koulutusviennin Kiinaan. Yhteistyöyliopisto on Nanjingissa (Nanjing Institute of Technology). Yliopisto-opettaja Päivi Raulamo-Jurvanen palasi juuri kahden viikon intensiivijaksolta Kiinasta, ja NJIT:n delegaatio rehtori Shi Jinfein johdolla on parhaillaan Oulussa vierailulla.

13.12.2019 Uutinen

Teräksenvalmistuksen alustatalouteen keskittyvä tutkimushanke alkaa

Uudessa AMET-hankkeessa kehitetään teräksenvalmistukseen teollisen mittakaavan prosessimonitorointi- ja asiantuntijajärjestelmiä valituille prosesseille, kuten valokaariuunille, jatkuvavalulle ja valssaukselle. Hankkeessa kehitettävä alustatalouteen perustuva toimintamalli vahvistaa pitkälle erikoistuneita pk-yrityksiä suuryritysten perinteisesti hallinnoimalla pelikentällä.

12.12.2019 Uutinen

Professorikaksikko kirjoitti kirjan tekoälystä

Matti Pietikäisen ja Olli Silvénin tuore teos Tekoälyn haasteet on realistinen kuva tekoälystä, sen historiasta, mahdollisuuksista ja rajoituksista.