Uutiset

23.8.2019 Uutinen

Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus ja koulutus vaikuttavat käytännön liikuntakaavoitukseen

Oulun yliopiston yhdyskuntasuunnittelun tutkimusryhmä arkkitehtuurin yksiköstä on 15 vuoden ajan tehnyt uraa uurtavaa tutkimus- ja kehitystyötä, jotta elinympäristöjen kaavoituksella edistettäisiin ja tuettaisiin asukkaiden fyysistä aktiivisuutta ja liikuntaa. Kunnossa kaiken ikää -ohjelma on myöntänyt ryhmälle työstä tunnustuspalkinnon.

 

20.8.2019 Uutinen

Verestä löydettiin 14 elinajanodotteeseen liittyvää merkkiainetta – ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa

Oulun yliopiston tutkijat mukana löytämässä verestä aineenvaihdunnan merkkiaineita, jotka liittyvät riskiin menehtyä seuraavien 5–10 vuoden aikana. Havainnoista voi olla hyötyä esimerkiksi sydänsairauspotilaille.

19.8.2019 Uutinen

Säännöllinen kuntoliikunta parantaa aikuisten astman tasapainoa – hengästyttävää liikuntaa ei kannata välttää

Oulun yliopiston tutkijat havaitsivat, että kuntoliikunta vähentää astmaatikkojen hengenahdistusta ja keuhkoputkia avaavien lääkkeiden tarvetta.

15.8.2019 Uutinen

Oulun yliopisto nousi tuntuvasti Shanghain listalla

Oulun yliopisto on harpannut ison loikan ylöspäin uusimmalla Shanghain yliopistolistalla. Oulun yliopisto sijoittuu maailman parhaimpien yliopistojen vertailussa sijavälille 301-400, kun viime vuonna sijoitus notkahti poikkeuksellisesti viiden sadan kärjen ulkopuolelle.

8.8.2019 Uutinen

Itsepalvelukassat käyttöön kahdessa kampusravintolassa

Asioinnin sujuvoittamiseksi ja ruuhka-aikojen jonojen lyhentämiseksi Juvenes ottaa käyttöön itsepalvelukassat Oulun kampuksen ravintoloissaan. Ensimmäisenä itsepalvelukassat tuodaan kahteen pilottikohteeseen, Restaurant Napaan ja Restaurant Foobariin. Tarvittavat linjastomuutokset on tehty, ja varsinainen itsepalvelukassapilotti alkaa maanantaina 12.8.2019.

5.8.2019 Uutinen

Ikäkausitutkimuksella uutta tietoa tuki- ja liikuntaelinsairauksista

On tuttua, että äidin tupakointi raskauden aikana vaikuttaa lapsen terveyteen monella tavalla. Laajassa syntymäkohorttitutkimuksessa on käynyt ilmi, että äidin tupakoinnilla on vaikutusta myös lapsen tuki- ja liikuntaelinperäisen kivun kokemiseen teini-ikäisenä.

1.8.2019 Uutinen

Äidin synnytyksessä saamat antibiootit muuttavat lapsen suoliston mikrobiomia

Oulun yliopiston tutkijat havaitsivat, että äidin synnytyksen yhteydessä saama antibiootti muuttaa lapsen suoliston mikrobiomia yhtä paljon kuin suoraan lapselle annettu suonensisäinen antibiootti.

11.7.2019 Uutinen

Arpi sydänlihaksessa kertoo aiemmasta sydäninfarktista

Hiljainen sydäninfarkti voi jäädä kokonaan huomaamatta. Oulun yliopiston tutkijat selvittivät hiljaisten sydäninfarktien esiintyvyyttä sepelvaltimotautiperäisen äkkikuoleman uhreilla. 42% aineiston vainajista löytyi aiempaan infarktiin viittaava arpi sydänlihaksesta.

4.7.2019 Uutinen

Kesähaku varhaiskasvatuksen kandidaattiohjelmaan

Oulun yliopisto hakee elokuun kesähaulla opiskelijoita varhaiskasvatuksen kandidaattiohjelmaan.

27.6.2019 Uutinen

Opiskelijavalintojen tulokset julkaistu – onnea valituille!

Kaikki Oulun yliopiston opiskelijavalintojen tulokset on nyt julkaistu. Oulun yliopistossa on aloituspaikkoja 2201 uudelle opiskelijalle. Aloituspaikkojen suhde hakijamäärään on 14,8 prosenttia.

25.6.2019 Uutinen

Kasvatusalan valintakokeen pisteitä tallentunut väärin

Kasvatusalan VAKAVA-valintakokeen pisteiden syöttämisessä on ilmennyt virhe, joka koskee Oulun yliopiston kasvatustieteiden koulutukseen hakeneita.

25.6.2019 Uutinen

Tavoitteina uusi mittaustekniikka ja parempi hoito nivelrustovaurioille

Oulun yliopistossa kehitetään uusia menetelmiä nivelrustovaurioiden tutkimukseen ja hoitoon. Laajojen kansainvälisten hankkeiden MIRACLEn ja RESTOREn tähänastiset tulokset näyttävät lupaavilta.

24.6.2019 Uutinen

Miljoona euroa teräksen lämpökäsittelyn tutkimiseen

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT) -ryhmä on saanut mittavan rahoituksen teräksen ultranopean lämpökäsittelyn tutkimukseen. Pohjoismaisen yhteistyöhankkeen avulla edistetään siirtymistä terästuotannossa perinteisestä uunikuumennuksesta korkeataajuuksiseen induktiokuumennukseen. Muutos mahdollistaa mm. tuotantolinjojen lyhentämisen ja tehostamisen terästuotannossa sekä alan teollisuuden ja yritysten kilpailukyvyn parantamisen.

19.6.2019 Uutinen

Oulun yliopiston nousuvire jatkuu QS-yliopistovertailussa

Oulun yliopisto sijoittuu uusimmassa kansainvälisessä QS World University Rankings 2020 –yliopistovertailussa sijalle 374. Tulos on kaksi sijaa edellisvuotta parempi. Suomalaisyliopistojen keskinäisessä vertailussa Oulun yliopisto ohitti Tampereen yhdistyneen yliopiston ja sijoittui viidenneksi.

19.6.2019 Uutinen

Arkeologiasta uutta tietoa eri liikuntalajien luustoa vahvistavista vaikutuksista

Lääketieteellinen tutkimus on todistanut asian ja nyt myös arkeologit vahvistavat sen: liikuntalajeista tärähtelyä sisältävät lajit vahvistavat luita eniten. Oulun yliopiston arkeologian tutkimuksessa selvisi myös, että toistuvaa tärähtelyä sisältävä liikunta yhdistettynä suurempaan lihaksen poikkipinta-alaan vahvistaa luita tehokkaimmin.

19.6.2019 Uutinen

Professorit: Todistusvalinnan möröt liioiteltuja

Todistuksen painoarvon kasvu yliopistojen opiskelijavalinnassa ei näytä kovin uhkaavalta, sanovat Oulun yliopiston professorit.

18.6.2019 Uutinen

Oulun yliopiston sijoitus ennallaan uudessa NTU Rankingissa

Oulun yliopisto sijoittuu maailman yliopistojen joukossa sijalle 428. taiwanilaisen NTU:n uusimmalla rankinglistalla.

18.6.2019 Uutinen

Fibroositutkimus tiivistyy Oulun yliopistossa

Fibroottisiin sairauksiin liittyvä tutkimus on yksi Oulun yliopiston tutkimuksen profiloitumisteemoista.

18.6.2019 Uutinen

Oulun yliopiston liikkeenjohdon EMBA-ohjelma kouluttanut 450 johtajaa

Oulun yliopiston liikkeenjohdon koulutuksen Executive MBA -ohjelma täyttää 30 vuotta. Tänä aikana ohjelmasta on valmistunut noin 450 liikkeenjohtajaa ja ohjelmaan on osallistunut noin 300 organisaatiota. EMBA-ohjelman 30-vuotisjuhlaa vietettiin Oulun yliopistossa 17. kesäkuuta.

18.6.2019 Uutinen

Sikiön perimä voi altistaa ennenaikaiselle syntymälle

Oulun yliopiston tutkijat havaitsivat, että poikkeava geenien ilmentyminen lisää sikiön riskiä syntyä ennenaikaisesti.

17.6.2019 Uutinen

Suomen tiedepalkinto professori Heli Jantuselle

Suomen tiedepalkinnon 2019 saaja on professori Heli Jantunen Oulun yliopistosta. Palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö Suomen Akatemian esityksestä. Palkinnon jakoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko Tiedefoorumi-tapahtumassa Helsingissä. Suomen tiedepalkinto on kahden vuoden välein myönnettävä, merkittävä tunnustus tieteellisestä työstä, joka annetaan Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle. Palkinnon suuruus on tänä vuonna suuruudeltaan 100 000 euroa. Tiedepalkinto perustettiin vuonna 1997 ja se myönnettiin nyt 12. kerran osana Suomen tiedefoorumia.

17.6.2019 Uutinen

Bioalan tutkimuspalveluja Biocenterista

Oulun yliopistossa toimiva Biocenter Oulun tutkimuspalvelut tarjoaa yrityksille ja erilaisten tutkimusyhteisöjen käyttöön laajan tutkimuslaitteiston ja niihin liittyvät palvelut. Palvelut sopivat erityisesti biokemian ja biolääketieteen alalla toimiville yrityksille, joilla ei ole omaa laitekantaa, ja jotka esimerkiksi haluavat testata jonkin menetelmän toimivuutta.

13.6.2019 Uutinen

UBISS 2019 -kesäkoulussa paahdetaan yötä päivää jo kymmenettä kertaa

Oulun yliopiston jokapaikan tietotekniikan tutkimusyksikön kesäkoulusta on kehittynyt merkittävä vuosittainen tapahtuma. Tämän vuoden teemoille yhteistä on teknologian läsnäolo ihmisten arjessa ja sulautuminen huomaamattomaksi osaksi elämää. Kaikki UBISS:n teemat kumpuavat Oulun yliopiston tutkimuksesta. Kymmenennessä kesäkoulussa ennätysmäärä osallistujia.

13.6.2019 Uutinen

Kännykkä mittaa hengityksen helppoutta

Oulun yliopistossa kehitetty uusi innovaatio helpottaa muun muassa astmaatikkojen hengityksen mittaamista. Kännykällä ja siihen asennetulla sovelluksella tehtävä mittaus on helppo ja edullinen vaihtoehto kalliille sairaalatutkimuksille.