Hammaslääkärin ammatissa tarvitaan ihmistuntemusta

Nimi: Ramin Akhi
Opinnot: hammaslääketieteen lisensiaatti
Nyt: hammaslääketieteen tohtorikoulutettava

Tulin Suomeen kiintiöpakolaisena perheeni kanssa Afganistanista vuonna 2005. Olin tuolloin 19-vuotias. Aika pian ymmärsin, että Suomessa on hyvät koulutusmahdollisuudet. Opiskelin ensin suomen kieltä ja hammaslaborantiksi ammattikoulussa. Sen jälkeen hain Ouluun opiskelemaan ensin biokemiaa ja sitten hammaslääketiedettä. Nyt teen tutkimusta osan viikosta ja osan viikosta kliinistä potilastyötä Rajakylän hammashoitolassa.

Tiedonjano pysyy yllä

Lääketiede on aina kiehtonut minua. Se on sopiva yhdistelmä ihmisten kanssa toimimista ja tutkimusta. Tutkimuspuoli alkoi kiinnostaa minua heti toisen opiskeluvuoden jälkeen. Siinä on parasta se, että joka päivä oppii jotain uutta. Tiedonjano pysyy yllä. Kliinisessä työssä taas on parasta potilaan tyytyväisyys. Moni potilas jännittää hammaslääkäriä. Tässä ammatissa tarvitaan ihmistuntemusta.

”Kliinisessä työssä taas on parasta potilaan tyytyväisyys.”

Hampaiden kunto vaikuttaa terveyteen

Alani on tärkeä, koska hoitamattomista hampaista aiheutuu paljon harmia. Hammassärky on yksi yleisimmistä säryistä ja sen ennaltaehkäisy ja hoito on tärkeää. Suun sairaudet ovat myös yhteydessä muihin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sydänsairauksiin. Tutkin itse jälkimmäistä, eli suun alueen bakteerien merkitystä sydänsairauksissa. Siitä saadaan koko ajan uutta tietoa.

Ylioppilastutkinto ei ole ainoa tie

Hammaslääkärin pitää olla ihmisläheinen ja motivoitunut oppimaan uutta. Jos ala kiinnostaa, kannattaa huomioida, ettei ylioppilastutkinto ole ainoa tie. Itse tulin opiskelemaan ammattikoulupohjalta, tein iltalukiossa vaadittavat kurssit. Biokemian opinnoista oli hyötyä, joten se voi olla hyvä suunnitelma b, jos ei heti pääse sisään.

Suomessa ollaan täsmällisiä

Olen viihtynyt Oulussa hyvin, mutta suomalaiseen talveen minulla on edelleen totutteleminen. Kokeilin kerran hiihtämistä, mutta pääsin vain muutaman metrin. Suomi on rauhallinen maa ja täällä ovat asiat hyvin. Täällä on myös rauhallisempi työtahti kuin monessa muussa maassa. Olen oppinut Suomessa täsmällisyyttä. Poronkäristys on yksi suomalaisista lempiruuistani.

Kiinnostuitko hammaslääketieteen opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020