Saamelaiskulttuurin vaalimista

Nimi: Anne Guttorm
Opinnot: filosofian maisteri, saamelainen kulttuuri
Nyt: amanuenssi, Saamelaismuseo Siida

Työskentelen Inarissa Saamelaismuseo Siidassa ja työni sisältää oikeastaan kaikkia opiskelemiani sivuaineita: arkeologia, museologia, pohjoissaame ja hallintotiede. Työhöni kuuluu Saamelaismuseon kokoelmien hallintaan liittyvät tehtävät eli kokoelmatyön suunnittelu ja kehittäminen, kokoelmien hoito ja kokoelmiin liittyvä asiakaspalvelu. Lisäksi vastaan Saamelaismuseon museoarkistosta ja tietopalveluista sekä osallistun näyttelyiden suunnitteluun ja toteutukseen.

Unelma ammatissa, unelma työpaikassa

Opiskeluaikana ajattelin aina, että haluaisin työskennellä Saamelaismuseossa. Kulttuuriperintöala on kiinnostanut minua pienestä pitäen; ensimmäinen haaveammatti oli arkeologi. Pääsinkin opiskelemaan arkeologiaa, mutta se ei tuntunutkaan aivan omalta alalta. Niinpä vaihdoin pääainetta saamelaiseen kulttuuriin oma taustani innoittamana ja totesin haluavani tehdä työtä oman kulttuurini hyväksi.

”Menneisyyden tunteminen auttaa meitä ymmärtämään nykyisyyttä.”

Tärkeä tuntea menneisyys, että ymmärtäisi nykyisyyttä

Parasta työssäni on sen monipuolisuus. Meille yhteistyö yhteisömme kanssa on tärkeää ja se antaa työlle erityisen merkityksen. Minusta omien juurien sekä eri kulttuurien tunteminen ja arvostaminen ovat tärkeitä tässä ajassa. Samat asiat ovat myös museotyön perusta: museot säilyttävät, tutkivat ja esittävät kulttuuriperintöämme. Menneisyyden tunteminen auttaa meitä ymmärtämään nykyisyyttä. Tuleville opiskelijoille tähdentäisin, että kannattaa opiskella monenlaista ja kartuttaa työkokemusta eri työpaikoista. Nykyisin museoala on hyvin monipuolinen ja tehtäväkuvat laajoja. Esimerkiksi tiedotukseen ja markkinointiin liittyvät tehtävät kuuluvat jokaisen työntekijän toimenkuvaan.

Ilmiselvästi arktinen

Oulun yliopisto ja Giellagas-instituutti mahdollistivat minulle pohjakoulutuksen, jonka kautta työllistyin pohjoisimpaan Suomeen, saamelaisalueelle. Arktisuus taitaa olla niin itsestään selvä osa sekä koulutustani että työtäni, etten edes osaa eritellä miten se niissä näkyy. Mutta onhan se hienoa, että voin ja saan työskennellä unelma-ammatissani ”kaukana” pohjoisessa.

Kiinnostuitko saamelaisen kulttuurin opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020