Historian opiskelijasta diplomaatiksi

Nimi: Matti Heimonen
Opinnot: filosofian maisteri, historia
Nyt: protokollapäällikkö, ulkoministeriö

Työ ja ura ovat vieneet minua ympäri maailmaa. Kolmenkymmenen diplomaattivuoden aikana olen asunut ja työskennellyt muun muassa Japanissa, Kiinassa ja Korean niemimaalla. Nykyään työskentelen Suomen ulkoministeriössä protokollapäällikkönä. Tässä tehtävässä valmistelen valtiovierailuja ja valtiollisia juhlatilaisuuksia.

Tie diplomaattiuralle

Opiskelin Oulun yliopistossa yleistä historiaa. Sivuaineiksi valitsin Suomen historian, sosiologian, valtio-opin sekä kasvatustieteen. En ajatellut diplomaatin uraa ollenkaan. Historian opinnot olivat lähtökohdiltaan kuitenkin hyvin kansainvälisiä ja valitsin paljon kursseja, joissa oli kansainvälinen näkökulma. Harrastin myös kieliopintoja, joista on tietenkin aina hyötyä. Vastaavaa työuraa suunnitteleville antaisin vinkiksi, että opiskeluaikana kannattaa ehdottomasti pyrkiä ulkomaille vaihtoon.

”On palkitsevaa, että voi konkreettisesti edistää kansallista etua.”

Ei samppanjaa, vaan kädet savessa

Työssäni antoisinta ja parasta on olla tekemisissä hyvin erilaisten toimijoiden kanssa. Diplomaatin hommassa aika ei tule pitkäksi ja välillä töitä joutuu tekemään niin sanotusti kädet savessa – esimerkiksi silloin kun kyse on hädänalaisista suomalaisista. Stereotypia samppanjalasi kädessä juhlivista ja edustavista diplomaateista on kaukana todellisuudesta. On palkitsevaa, että voi konkreettisesti edistää kansallista etua. Kansallisen intressin mukana olo kaikessa tuo työlle merkitystä. Olen kokenut suomalaisten yritysten viennin ja kansainvälistymisen edistämiseksi tärkeäksi – vaikka se usein tapahtuukin kulisseissa julkisuudelta piilossa.

Arktinen ulottuvuus on hyöty Suomelle

Suomalaisuus, oululaisuus ja Oulun yliopiston arktinen ulottuvuus ovat koko ajan yhä merkittävämpi osa diplomatiaa. Tässä Oulun yliopistolla on mielestäni täysin kiistaton rooli. Tämä tuli hyvin esille viimeisimmillä asemapaikoillani Tokiossa, Shanghaissa ja Soulissa.

Kiinnostuitko historian opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020