Terveydenhuollon tulevaisuus on digitaalinen

Nimi: Piia Hyvämäki
Opinnot: hoitotiede, suuntautumisvaihtoehtona didaktiikka
Nyt: lehtori, Oulun ammattikorkeakoulu

Opiskelin ensin sairaanhoitajaksi, mutta opettajan työ oli jo silloin mielessä. Olin töissä teho-osastolla ja työn ohessa aloin opiskella hoitotiedettä. Tulin nykyiseen työpaikkaani jo opiskeluaikana, ehdin olla töissä pari vuotta ennen kuin valmistuin. Pääasiassa opetan kliinistä hoitotyötä ja akuutti- ja tehohoitotyötä sekä hoitotekniikkaan ja digitalisaatioon liittyviä aineita. Iso osa työajastani menee oppilaitoksemme akateemisen kv-koordinaattorin tehtävissä ja erilaisissa projektitöissä.

Työn monipuolisuus asettaa haasteita

Työni paras ja huonoin puoli on sen monipuolisuus. Se, että työtehtävät vaihtelevat todella paljon, on kiva asia. Toisaalta se rikkoo työkokonaisuutta ja on välillä haastavaa jaksamisen kannalta. Olen myös Kotek Erko -nimisen projektin Oulun osaprojektin päällikkö. Siinä saan olla tekemisissä digitalisaatioon ja tulevaisuuden teknologiaan liittyvien asioiden eli terveydenhuollon tulevaisuuden kanssa. Se on inspiroivaa.

"Työni paras ja huonoin puoli on sen monipuolisuus."

Työtä myös omalla kotiseudulla

On hienoa nähdä, kuinka kypsiä ja fiksuja nykyopiskelijat ovat. Meille tulee pitkienkin välimatkojen päästä opiskelijoita, usein pohjoisesta, ja heidän päämääränsä näyttää selvästi olevan se että he haluavat kehittää omaa aluettaan. Opiskelujen jälkeen he palaavat omalle paikkakunnalleen viemään nämä välineet käytäntöön. Terveydenhuollon digitalisaatio tarjoaa tällaisenkin mahdollisuuden. Töiden perässä ei siis välttämättä ole enää pakko muuttaa kasvukeskuksiin vaan valmistuneilla on mahdollisuuksia jäädä myös omalle kotiseudulle.

Arktisten alueiden haasteet ovat samat

Arktinen yliopisto eli UArctic on artisten maiden yhteistyöverkosto, joka järjestää arktisten alueiden yhteistä koulutusta. Verkosto toimii kahdeksassa arktisessa maassa. Haja-asutusalueiden sote-haasteet ovat samat kaikilla arktisilla alueilla, joten yhteistyö on todella tervetullutta. Meillä on UArcticin lisäksi myös omia hankkeita suunnitteilla arktisten alueiden kehittämiseen liittyen.

Kiinnostuitko hoitotieteen opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020